SALAT MED JUL PÅ

VEGGIE CURRY

PhotobucketJeg hader på en god dag egentlig ikke særlig mange ting her i verden – men tør godt sige med store bogstaver, at jeg simpelthen HADER at smide mad ud! Man skulle nogen gange tro, at jeg var født i krigens tid – men synes bare det er så træls ikke at bruge den mad op man enten har købt eller tilberedt. Fra tid til anden kan jeg nærmest få brugt mig selv som skraldespand, men det holder jo altså heller ikke.

Og pt er jeg i den heldige, men samtidig noget problematiske situation, for sådan en type som mig, at have køkkenet fyldt med herlige grøntsager fra min Aarstiderne-kasse, som jeg ikke lige kan lure, hvordan jeg skal nå at få spist op, inden det bliver kedeligt, da jeg skal en masse rare ting ude i byen de næste par dage.

For at få taget hul på første runde af disse gode grønne sager inviterede jeg derfor i går et par søde damer forbi til at hjælpe mig med at undgå den trælse madspild. Det blev til at helt igennem vegetarisk måltid med en god grov kålsalat og en deejlig varmende grøntsags-curry med supplerende persille-perlebyg.

Opskrift til ca. 3 personer følger her:

Curry:

 • 6 kartofler
 • 1/2 butternut squash
 • 1 stort løg
 • 1/2 blomkålshoved
 • 1/2 squash
 • 1/2 dåse flåede tomater
 • 2 håndfulde helbladet spinat fra frost
 • 1 dåse kokosmælk
 • Olivenolie
 • Krydderier: 1 spsk hel koriander, 1-2 spsk karry, 1 spsk garam masala, 1 tsk chilipulver og 1 tsk spidskommen, salt og peber efter smag og behag

Persille-perlebyg:

 • 2-3 dl perlebyg
 • 1 stor håndfuld bredbladet persille
 • 2 spsk olivenolie

Kålsalat:

 • 1/4 hoved hvidkål
 • 2-3 stængler finthakket grønkål
 • 2 spsk sesamfrø
 • 2 appelsiner
 • 2 små æbler
 • Dressing: 2 spsk olivenolie, 1 spsk tahin,  1 spsk honning, 2 spsk æblecidereddike, havsalt, peber, saften fra en af appelsinerne, 1 spsk citronsaft

Jeg startede med salaten, der er en variation over en råkost fra Meyers salatværksted. Hvidkålen snittes fint på et mandolinjern og grønkålen hakkes og skylles i koldt vand. Sesamfrøene ristes på en knaldvarm pande til de tager lidt farve, men ikke bliver brankede. Skallen skæres af appelsinerne, der fileteres ved at skære appelsinbåde ud langs lamelerne. Ingredienserne til dressingen røres sammen med en gaffel og smages til med salt og peber. Kål, appelsiner og dressing røres sammen med sesamfrø og stilles til side. Lige inden servering skæres æbler i tynde både og vendes i.

PhotobucketTil karryen startede jeg med at give krydderierne en tur i morteren – det er primært for korianderfrøenes skyld, men de andre krydderier kom også lige med for sjov skyld. En pande tændes på høj varme, og krydderierne ristes af, så der dufter godt og indisk i hele køkkenet. Når det har fået et par minutter på knaldvarme, tages det af blusset – og i melletiden skrælles kartofler og butternut-squash, og løget pilles. Kartofler og butternut’en skæres i rimelig store stykker og løget i lidt mindre tern.

Panden med krydderier får en god omgang olivenolie, sættes tilbage på blusset og kartofler mv. smides ved. Svitser med ved høj varme til en start og skrues så lidt ned til middelvarme, mens squash og blomkål gøres klar. Blomkålen i små buketter og squashen i grove tern. Når kartofler, løg og butternutsquash har fået en 5-10 minutter hældes hele herligheden over i en gryde, mens blomkål og squash ristes på panden i lidt olie og karry.

I gryden smides også den halve dåse flåede tomater og lidt salt og peber og blandingen gives et hurtigt opkog, hvorefter kokosmælken tilsættes sammen med blomkål og squash, der nu har fået ca. 5 minutter på panden. Herfra er det bare at have lidt tålmodighed og give grøntsagerne et lille kvarters tid, hvor det simrer godt sammen og koger igennem under låg for medium varme.

Imellemtiden koges perlebyggen efter opskrift på pakken og persilleolien laves. Olien laves ret simpelt ved at tage din håndfuld persille og blende den sammen med olien – og denne herlighed overhældes så byggen inden servering.

PhotobucketNår karryen har fået de knap 15 minutter, tilsættes den frosne spinat, der får lov at tø op i kokosmælk-saucen – og koge igennem sammen med de øvrige grøntsager i ca. 5 minutter. Jeg smagte til sidst det hele til med salt, peber og lidt chilisauce. Og mums, det var altså godt – savnede oprigtig talt slet ikke kød, selvom der på ingen måde er en født vegetar over mig, så det kan sagtens serveres for selv de mest inkarnerede kødædere – og de vil garanteret både være mætte og glade efterfølgende 🙂

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

2 kommentarer

 • Har lige fundet bloggen her, og hvor er den skøn! Sidder og kigger julesmåkage opskrifterne igennem, får mig helt i julestemning 🙂 Men må sige, at især curry’en her også ser meget fristende ud. Jeg følger nu bloggen på bloglovin og kan stolt sige jeg er follower nr. 1000, hehe!
  Knus Frida
  http://bakedbyblondie.blogspot.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære Frida, tusind tak for roserne. Dejligt at du kan lide bloggen. Din kommentar var røget i spam! Ved ikke hvad det er wordpress bilder sig ind, sådan at smide vores follower nr. 1000 i spam! 😉 Tak for de gode nyheder og velkommen til G&G!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SALAT MED JUL PÅ