SKUDSIKKER RISALAMANDE

HONNINGKAGER – ANDEN OG SIDSTE ETAPE

Photobucket

Photobucket

SÅ er det ved at være tid til at få fingrene i fordejen og trylle den op til de labreste honningkager. Eller trylle og trylle. Jeg vil faktisk starte med at sige, at det efter mine erfaringer (det er 2. år jeg laver dem nu) kræver hårdt arbejde at få dejen til at makke ret. Til gengæld er det altså det værd!

Opskriften på fordej finder du her. Husk at der skal gå minimum 3 uger fra du laver fordejen til du foretager næste skridt.

Dejen skal samles og kagerne bages 3-4 dage før du skal bruge dem. Chokoladelaget og evt. glasuren skal først på så sent som muligt (ikke samme dag, som du har bagt!)

Du skal bruge følgende:

 • 2-4 æggeblommer
 • 10 g potaske
 • Fordejen
 • 5 g stødt kanel
 • 5 g stødt ingefær
 • 5 g stødt nellike
 • mørk chokolade til at overtrække med.

Æggeblommer kommes i en skål og potasken røres ud i dem. Meyer skriver, at man skal passe på, at der ikke kommer klumper i.

Photobucket

I min skål skete der så (begge gange) det, at potasken fik æggeblommerne til at ”hæve”, så de endte som en meget tyk creme. Her kunne man godt gå hen og blive bekymret, for æggeblommerne er nemlig den eneste ”væske” der skal i den ret så tørre dej.

Men frygt ej: Alt godt kommer til den, som ælter. Gør som følger:

Bryd din tunge tørre fordej op i mindre stykker og fordel efter bedste evne din mystiske æggemasse, evt. to æggeblommer mere (det har jeg gjort med fin succces, men hvis din dej eller potaske-æg ikke ligner en ørken, kan du droppe det), samt krydderierne.

Nu begynder fingerarbejdet. Tag en håndfuld dejblanding mellem hænderne og ælt den grundigt igennem til du har fået opløst den smuldrede fordej og blandet den godt og grundigt sammen. Jeg skiftes mellem at bruge fingerspidserne til at bryde den tørre dej og at rulle dejen og dermed varme den op og lette processen. Det er her “the magic” sker og dejen går fra ørkentør til en medgørlig og elastisk dej.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

(Jeg beklager virkelig for de ikke så appetitlige billeder, men processen er vigtig her – og jeg tænker, at det er rart at vide, hvordan det skal se ud)

Følg ovenstående anvisninger og arbejd dig igennem dejen håndfuld for håndfuld. Til sidst æltes alle de små håndfulde dej sammen. Det tager lidt tid, men trust me, det bliver godt!

Photobucket

Herefter udrulles dejen på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 4 mm. og stikkes ud med en kageudstikker eller et glas. Jeg havde kun glas – og derfor blev titlen på indlægget honningkager i stedet for honninghjerter. Hjerter kan selvfølgelig også skæres i fri hånd, men efter fingergymnastikken orkede jeg ærligt talt ikke lige.

Photobucket

(Og se så hvad jeg fandt i Tiger i dag. Talk about dårlig timing. Nåh.. Næste år bliver der i hvert fald honninghjerter for alle pengene!)

Udstik så mange du kan, læg kagerne over på en bageplade med bagepapir og saml dejresterne og rul dem ud igen. Forsøg dog  at begrænse gentagelsen af processen, da dejen optager mere og mere mel undervejs.

Kagerne bages ved 180 grader i 10 minutters tid. Kagerne hæver fint op, og du ved, at de er færdige, når de ikke kan falde sammen, når du fx trykker blidt på dem. Giv dem hellere lidt for meget end lidt for lidt. Lad kagerne afkøle på en bagerist.

Photobucket

Kagerne bliver helt hårde efter de er bagt. Bliv ikke bange! Det er det vi skal bruge de 3-4 dage i køleskabet til at arbejde på.

Læg kagerne så vidt muligt i ét lag på en bageplade, en stor boks eller lignende, fugt et viskestykke og læg det udover kagerne. Kig gerne til kagerne et par gange over de næste dage, i sær hvis du ikke har plads til at kagerne kan ligge i et lag. Så er det en god idé at bytte lidt rundt på dem, så de alle får glæde af det fugtige viskestykke.

Når den store honningkagedag oprinder, tager du honningkagerne ud af køleskabet og overtrækker dem med smeltet chokolade. Du kan evt. pynte med glasur eller smække et glansbillede på – og så er der klar til nydning!

Skal du bruge honningkagerne af flere omgange, kan du evt. vente med at overtrække næste hold med chokolade. Honningkagerne kan holde sig au naturel et godt stykke tid i køleskabet, mens chokoladen ikke har godt af at komme på køl.

7 kommentarer

 • Mmm, jeg skal i gang med at bage min (lidt ekstra krydrede) udgave i morgen, der så i weekenden skal lægges sammen med en julekrydret marmelade med klementiner og tyttebær (og vanilje, kanel, nelliker og stjerneanis) samt en appelsinrom-smørcreme! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Hvordan vil du anbefale at man opbevarer de honninghjertr, som endnu ikke er overtrukket? Under et fugtig viskestykke stadig, eller i en tætsluttet dåse eller?
  Mvh tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Tina. Jeg har opbevaret mine under fugtigt viskestykke i køleskabet indtil de er blevet overtrukket. Det har fungeret fint. Det kan måske være en god idé at genfugte viskestykket, hvis de skal ligge et stykke tid.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

   Fedt, tak for svaret 🙂
   De smager jo himmelsk – har været SÅ glad for din guide her!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Morten

  Jeg har virkelig store problemer med, at få dejen “fugtig”, efter at have tilført den færdige fordej, potaske/æg blandingen. Den forbliver helt slumrende og tør..
  Jeg har stået og æltet og æltet, men det sker absolut intet..
  Nogle gode ideer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Tilfør mere honning/sirup og evt. en smule vand. Det var min løsning. Håber ikke mit svar kommer for sent!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SKUDSIKKER RISALAMANDE