LAKS MED HELT PERFEKT TILBEHØR

KNÄCK = SVENSK FOR KARAMEL

PhotobucketSom adviseret i indlægget om mine svenske indkøb, købte jeg en omgang fine svenske knäckforme med hjem fra Stockholm, så jeg kunne forsøge mig med denne slags fine små svenske karameller i mit eget køkken. I almindelig forstand består knäck bare af sirup, smør, sukker og mandler – men ifølge en svensk kogebogs-klassiker ‘Bonniers kokbok’ så består jule-varianten af knäck af nedenstående ingredienser.

Opskrift på jule-knäck (ca. 72 stk):

 • 3 dl sukker
 • 1 dl piskefløde
 • 100 gram smør
 • 3/4 dl honning
 • 1 stor håndfuld finthakkede mandler
 • 0,25 gram safran
 • fintreven skal af en appelsin

Den vigtigste ‘ingrediens’ til knäck er faktisk formene – de er vist stort set umulige at opdrive her i Danmark (ifølge pålidelige svenske kilder) – så man skal en lille tur over sundet – eller være heldig en dag i IKEA, før man kan gå i gang med at lave rigtig svensk knäck. For et dansk alternativ vil jeg tro, at små konfektforme kan gøre det. Diameteren skal være knap 1 1/2 cm.

PhotobucketNå, men altså når formene så først er i hus, er det egentlig rimelig lige ud af landevejen at koge knäck. Man starter med at smelte smør, sukker og honning sammen over svag til medium varme og lade blandingen ‘boble-koge’, som man vist siger på svensk. Herefter drysses safran og appelsinskal i, og man lader massen langsomt tage farve og tykne lidt i det. Har man et sukkertermometer smider man det i og holder øje – når blandingen er klar, er den ca. 122 grader varm. Har man ikke et sukker/stegetermometer, må man tage den på gefühl – og holde øje – det tager ca. 20 minutter og blandingen skal som sagt være lidt tyktflydende og gylden i det, når den er færdig. Lige inden massen er helt klar, smides  mandler i og der røres godt rundt.

PhotobucketPhotobucketNår knäcken har nået de famøse 122 grader, hældes den forsigtigt over i formene, som  er fint fordelt på en bageplade med bagepapir (ret vigtigt! – knäck er noget klistret stads – som man ikke gider at stå og skrabe af hele køkkenet efterfølgende). Brug en lille ske til at fordele knäcken med og vær lidt tålmodig – det er lidt noget pille-værk med de små forme. Lad herefter knäcken stå en god times tid og størkne ved stuetemperatur, og smid dem så en i dåse med tætsluttende låg – og vupti, så er der svensk julgodis for alle pengene!

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

8 kommentarer

 • simone

  Hvornår skal fløden i? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   uhh – det må jeg have glemt – den skal med i starten sammen med smør, sukker og honning 🙂 tak fordi du var skarp!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det fint – og svenskt 🙂 Jeg synes at de ser super-flotte ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   haha tak Linn – det betyder meget når det kommer fra en ægte svensker 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej hvor ser det lækkert ud, dem skal jeg helt klart snart prøve at lave 🙂
  http://nydmaden.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Josefine! Din kommentar var hoppet i vores spam-mappe og jeg har først lige genfundet den. Men godt for det, for i går fik jeg smagt på Emilies knäck og kunne slet ikke stoppe med at spise af dem, så kom endelig i gang, hvis du ikke allerede har været det 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mums 🙂
  Kan være det skal prøves her inden jul, når jeg alligevel skal i køkkenet og lave disse http://fridaspeach.wordpress.com/2012/12/14/christmas-pops/ 😉

  /Frida

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   De var i al fald gode Frida – og hvor er de søde de jule cake pops!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LAKS MED HELT PERFEKT TILBEHØR