ASIATISK CURRYKØDSAUCE

LUCIA PÅ EN SØNDAG

PhotobucketFordi jeg aldrig har prøvet det før (som voksen uden at have min mor med i køkkenet, vel at mærke) og fordi jeg var inviteret til søndagshygge og glögg hos min svenske veninde M, besluttede jeg mig for at prøve at bage luciabrød i søndags (lucia er en tradition de går lidt mere grundigt op i i Sverige end vi gør her i Danmark).

Jeg kan huske luciabrød som sådan en ret så hyggelig omgang bagværk, som min mor altid lavede i forbindelse med luciadag da jeg var barn, men kan ikke mindes at have fået det i hundrede år efterhånden.

Jeg googlede lidt rundt omkring på nettet og kunne konkludere, at luciabrød er et hot emne i blogland omkring juletid – både det danske og det svenske. Opskriften jeg endte med at følge var dog fra Valdemarsro – de fleste svenske opskrifter skulle der nemlig et eller andet skørt svensk kvark-produkt ved navn Kesella i, og det gav jeg lidt op på at opdrive her i det københavnske.

Valdemarsro opskrift kan findes her og den er bestemt anbefalelsesværdig. Mine luciabrød blev dog lidt skøre og små-buttede i det, i stedet for fint snoede, som de altså bør være – men øvelse gør forhåbentlig mester og smagen var fin – de blev i al fald godkendt af M til søndagshyggen senere på dagen:)

Her lidt stemningsbilleder fra processen:

Verdens dyreste krydderi i overraskende pæn indpakning fra Santa Maria
Photobucket

Safran møder mælk – også ret pænt
Photobucket

Lysegul dej møder min lyseblå KitchenAid
PhotobucketPhotobucket

Rimelig klistret dej møder mine højre hånd – mens den venstre på egen hånd forsøger at lege fotograf – ikke særlig nemt skal jeg hilse og sige…
Photobucket

Færdighævet og flot gul dej med røde safran-pletter!
Photobucket

Stadig sådan relativt pænt snoede luciabrød inden turen i ovnen:
Photobucket

Done lucia-deal! Nu i den lidt mere buttede udgave…
PhotobucketPS: Ovre hos Frk. Kræsen a ka svenske Linn kan I finde en autentisk svensk opskrift på lussekatter, hvor der til gengæld også bliver første-gangs-eksperimenteret med de danske traditioner i form af æbleskiver… Mmmmm, hvornår skulle man liiige nå at lave det også…

9 kommentarer

 • Ellers er Arlas opskrift virkelig også god! Havde heller ikke prøvet at bage lussekatte (svenskere.. suk) før min søster fra malmø var på besøg i weekenden – men det gik altså virkelig godt og de blev perfekt snoede og pæne (og herre gode) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Cool, tak for tippet Nana – det kan være det er dem, der skal prøves næste gang 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Emilie,
  Dejligt at du kunne lidt opskriften 🙂 Den faldt også i rigtig god jord herhjemme, som end min søn synes det var nogle vældig skøre boller vi havde bagt! Gule og i sjove former 😉
  Dejlig dag til jer alle tre
  Kh Ann-Christine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Ann-Christine

   Den var så god – og dejlige billeder (gult bagværk til trods;))

   God dag til dig også:)

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Også god dag tilbage fra mig. Det var superhyggeligt at hilse på dig til kaffe-eventet!

   Kh
   Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvert år tænker jeg, at nu må jeg også få prøvet luciabrød af – men det bliver så også ved det. Hmm, måske jeg skulle prøve en (meget) forsinket udgave, for de er så fine 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes at dine lussekatter er blevet SÅ søde! Og du har helt ret i at kesella (eller noget der ligner det) kan være svært at finde her i Danmark. Jeg har også bagt en anden version i søndags, uden kesella og med en anden opskrift – fordi jeg også opgav at finde den rigtige ingrediens. Men jeg tænker, at så længe det smager dejligt er det lige meget 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Taaak Linn – og ja, lidt søde er da, de små tykke lussekatte 🙂 Og ja – det må klart være smagen der er vigtigst 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hej 🙂 jeg synes at dine lussekatter ser mega fine ud 🙂
  jeg er halvt svensk, og derfor også vokset op med lussekatter, men i år var også første gang jeg stod med opgaven selv.
  jeg brugte en svensk opskrift ( http://www.recepten.se/recept/lussekatter.html ), og erstattede kesella med creme fraiche 9%.
  det gik rigtig godt, og de smagte som de skulle ^^
  det jeg ville sige med det er, at jeg tror generelt at creme fraiche 9% er en god erstatning for kesella i mange tilfælde 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ASIATISK CURRYKØDSAUCE