GUDDOMMELIG TUNMAYO

80’ER HIT: SKINKESTANG

PhotobucketSkinkestangen er en rigtig klassiker fra 80’erne og Brugsens kogebøger, og trods det lidet flatterende navn, udtryk og rimeligt politisk ukorrekte indhold (og indpakning), så smager den altså stadigvæk virkelig godt. Den består i bund og grund kun af gode fede sager, men det har der heller aldrig været noget i vejen med – i særdeleshed aldrig omkring juletid, hvor denne version blev til tilvejebragt i forbindelse med en julefrokost i familien.

Som forret/jule/påskefrokost-ret (til mange):

 • 2 pakker butterdej (2 x 6 plader)
 • 500 gram champignon
 • 500 gram skinke/hamburgerryg (jeg kogte en hel og skar i små tern)
 • 2 bakker Philidelphia flødeost
 • 2 “potter” purløg
 • 1 spsk dijonsennep
 • 1 tsk paprika
 • Peber (og lidt salt)
 • Æg til pensling

Start med at tage butterdejen ud af fryseren og lad den tø op ved stuetemperatur i en times tid eller to.

PhotobucketBegynd herefter at gøre indholdet til stangen klar. Champignon hakkes i tern og steges på en pande (hæld evt. lidt af væsken fra, hvis den ikke fordamper undervejs), purløget finthakkes og skinken/hamburgerryggen koges, køles og skæres i tern, hvis man vælger den løsning. Alternativt køber man bare en omgang skinke i tern (jeg har bare ikke så meget fidus til de der små pakker – men de går sikkert fint an).

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketHerefter er det tid til at bringe den herligt fede flødeost på banen. Jeg bruger den fuldfede version, men vil man være lidt mere venlig mod sine arterier, så tror jeg også, at light-versionen kan gå an – eller man kan blande en fuldfed og en light, hvis man vil være lidt vægelsindet i det:)

Flødeosten røres nu simpelthen sammen med skinken, de stegte champignon og purløget og smages til med sennep, paprika, salt og peber. Vær dog forsigtig med salten – skinken kan godt være rigeligt salt i forvejen.

PhotobucketPhotobucketHerefter er det tid til at gøre stængerne klar til fyldet. Hver pakke butterdej rulles ud til hver sin skinkestang. Dvs. 6 plader butterdej stødes sammen og rulles ud til et stort kvadrat (ca. 30×45 cm eller noget i den stil) med en kagerulle. Når dit kvadrat er klar, ligges det over på en bagepapirsbeklædt bageplade, hvorefter halvdelen af fyldet placeres på den midterste tredjedel af butterdejspladen, så der er ca. 10-12 cm fri dej på hver af langsiderne og måske lidt mindre i top og bund. De frie sider skæres på skrå i ca 1,5-2 cm. brede strimler, de er klar til at folde ind over fyldet. Først skæres evt. overskydende dej dog fri i top og bund, så der blot foldes et ca. 8 cm endestykke ind over første del af fyldet, hvorefter du går i gang med fletningen af strimlerne ind over stangen. Du slutter af med at folde endestykket ind (lidt a la i toppen).

Denne proces gentages naturligvis med stang nr. 2 (hvis du er gået all-in og har valgt at lave to stænger ligesom mig). Inden turen i ovnen pensles stængerne med det sammenpiskede æg, hvorefter de bages i en 200 grader varm ovn i ca. 35 minutter.

PhotobucketPhotobucketOg mere retro bliver det vist ikke!! Vil man forsøge at peppe skinkestangen op med lidt grønt er det næsten kun en omgang cherrytomater og en omgang iceberg/hjertesalat eller lignende der dur’ – rucola eller andet smart salat er bare ikke rigtig på sin plads her;)

19 kommentarer

 • Tak for tippet! Det ser lækkert ud 🙂
  http://www.regitzeløkke.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ser lækkert ud! dog meget kalorieholdig 😮

  // http://www.lesoe.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Lena

   Bestemt lækkert – men enig – ikke noget man skal spise hver dag 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold kæft, hvor har jeg spist den meget gennem 90erne! (I Jylland er man selvklart lidt bagud…)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Har garanteret i virkeligheden også været start-90’erne at jeg har indtaget min andel af skinkestænger Miriam – totalt brandoms-nostalgi 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er verdensklasse piger!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Ha ha – tak Anders – det smagte også verdensklasse på trods af, at det ikke er verdens kønneste ret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min mund løber i vand! Sådan en buuerdejsstang går man ikke galt i byen med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Præcis Ellen – indbagt mad er man aldrig gået galt i byen med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pouline

  Jeg har også fået det med gulerødder i og forårsløg i stedet for purløg, det kan også klart anbefales 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Pouline – det lyder bestemt også som godt supplement og/eller alternativ til skinken!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er godt nok længe siden jeg har fået sådan en rigtig godt skinkestang, det tror jeg snart jeg skal lave igen det smager bare så godt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Jeps – det er ren 80’er-nostalgi for alle pengene, men godt smager det! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hirtshals

  Den er super lækker – mon den kan laves i forvejen og så fryses?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Jonna – det er jeg ikke sikker på er så godt, da man bliver nød til at optø butterdejen for at lave skinkestangen, og den så kunne risikere at blive lidt mærkelig af at genfryse. Tror også at flødeosten kunne gå hen og opføre sig lidt mærkeligt, men jeg ved det faktisk ikke. Hvis du vil være helt sikker, tror jeg der skal findes en gammel Brugsens frokost- og forretter kogebog, og se, hvad de skriver om skinkestangen der:)

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej
  Jeg ville spørger hvor man kan købe butterdej plader henne ?
  Jeg elsker skinkestang og har lavet det mange gange før. Men ikke hjemme men på mit arbejde
  Hilsen Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Julie

   Jeg købte denne omgang butterdejsplader i Føtex – man finder dem i frostboksene ved det frosne brød/evt. de frosne grøntsager:)

   Kh Emilie
   G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi plejer at lave det med mormor salat til, det er ganske forfriskende til den lidt fede 80’er stang 😀

  Faktisk står der to i ovnen lige nu 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Uhmm ja – det kunne jeg godt forestille mig var en god kombi Frk A:)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GUDDOMMELIG TUNMAYO