CARBONARA MED PEBERBACON, SQUASH OG JETLAG

FULD DAMP FREM

 photo Miele4.jpg

I sidste uge var Emilie og jeg til et dampovnsarrangement hos Miele. Indrømmet, jeg anede ikke, hvad en dampovn var for en størrelse. Jeg troede, at det var en almindelig ovn, der så også kunne dampe (i 90’erne fik vi nemlig i mit barndomshjem en ovn med en dampfunktion, vældig smart, bortset fra at den funktion lynhurtigt gik i stykker). Men det viste sig at være en ovn, der udelukkende kunne dampe. Fordelene ved en dampovn skulle blandt andet være, at fx grøntsager bevarer mange flere af deres vitaminer og mineraler ved tilberedning.

Selve arrangementet gik ud på, at alle deltagerne skulle dyste mod hinanden om, hvem der kunne lave den bedste ret i dampovnen – lidt ligesom Masterchef. Vi fik stillet en masse forskellige grøntsager, smør, fløde, mælk og fisk til rådighed og så var der ellers fri leg. Emilie kastede sig over Christels Fiskefad, som hun før har lavet og skrevet om her. Hvis I ikke har prøvet den endnu, så skulle I tage at gøre det. Fisk og karry bliver de bedste venner i denne ret! I “Miele-versionen” blev squashen blot erstattet med en omgang friske asparges, og fisk + grøntsager tilberedt i dampovnen, mens saucen blev lavet i en gryde ‘on the side’.

 photo Miele15.jpg
 photo Miele17.jpg

Jeg selv kastede mig over en mere klassisk fiskeret – nemlig hvidvinsdampet rødtunge med hollandaise hertil dampede gulerødder, asparges og fennikel. Fremgangsmåden blev som følger:

3 gulerødder skåret i tynde skiver, asparges delt på langs og fennikel i fine skiver blev lagt i et fad og kom i dampovnen i ca. 8-10 min. Har man ikke en dampovn, kan man sagtens nøjes med at dampe dem i en gryde. Herefter kom fisken i et fad med lidt hvidvin, salt, peber, citron og dild og fik ca. 5 min. I dampen. Såre enkelt!
 photo Miele21.jpg

Hollandaisen derimod endte med at koste mig nogle problemer. Jeg fulgte opskriften fra Brd. Price, men lige til allersidst, hvor saucen havde den helt perfekte konsistens og en fremragende smag, skilte den! En af de andre tippede mig om, at man i stedet for at stå og piske sin hollandaise/bernaise i et vandbad, kan blende den. Jeg har altid synes, at det lød lidt fusket, men da det var en konkurrence og jeg ikke havde tid til at starte saucen op på ny, fik det forsøget. Jeg blendede først æggeblommerne med lidt citron, salt, peber og fiskefond og derefter tilsatte jeg det smeltede smør i en tynd stråle (faktisk tilsatte jeg den skilte sauce for at undgå alt for meget madspild). Det gav pote! Saucen blev tyk og cremet og det tog ingen tid! Virkelig smart (og nøj hvor kan jeg godt lide hollandaise altså).

 photo Miele16.jpg

Jeg ser vist lidt skeptisk ud på billedet, men det var mest fordi, at blenderen spruttede smør og sauce op i hovedet på mig..!

 photo Miele23.jpg photo Miele22.jpg

De andre til arrangementet havde også lavet nogle super lækre retter. Ida Marie fra bloggen Ida Marengs lavede rødtungefileter i sennepsflødesauce med spinat, fennikel og pinjekerner og Mia fra kagebloggen Snack Around lavede en asiatisk version med limeblade og en soyadip.

 photo Miele28.jpg photo Miele26.jpg photo Miele24.jpg

Til dessertdelen af aftenens arrangement slog Emilie og jeg pjalterne sammen og biksede en helt klassisk creme brulee sammen. Opskriften er, uanset om de laves i dampovn eller almindelig, følgende:

 • 2,5 dl piskefløde
 • 2,5 dl sødmælk
 • 1 vaniljestand
 • 5 æggeblommer
 • 3/4 dl sukker

Først piskes sukker og æg hvid og cremet, piskefløden koges op sammen med vaniljen og hældes herefter i æggeblandingen. Massen fyldes i forme og bages på damp i ca. 20 min. Et tip til at se om en creme brulee er færdig, er at ryste formen. Skælver den 2-3 gange er den færdig. Hernæst afkøles den, drysses med rørsukker og brændes af.

 photo Miele30.jpg
 photo Miele31.jpg
 photo Miele34.jpg

Alt i alt synes jeg, at sådan en dampovn er mægtig smart og yderst nem at bruge. Der er dog et ”men”, den fylder meget! Og en dampovn kan ikke erstatte en rigtig ovn (medmindre man da udelukkende damper al sin mad). Til gengæld vil jeg vove at påstå, at den ville kunne erstatte en mikroovn – pånær at man ikke kan poppe popcorn i den (de er også sjovere at lave i en gryde anyways). Kokken fra Miele proklamerede i hvert fald, at dampovnen er fremragende til at varme mad op i, ligesom den er god til at tø kød op, uden at det bliver gråt og klamt – som det gør i en mikroovn.

Arrangementet hos Miele var det første i rækken af to arrangementer – og næste gang, der falder i starten af februar, skal vi eftersigende kaste os ud i tilberedning af kød i ovnen – så stay tuned for flere beretninger om vores oplevelser udi dampovnens herligheder!

7 kommentarer

 • Hold da op, hvor ser det lækkert ud – alt sammen.
  Lyder som et fedt arrangement (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Tak, Kit – det var virkelig også fedt at få lov til at lege med sådan en dampfætter – og samtidig spise en masse gode sager 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nøj hvor ser det lækkert ud! 🙂 Rigtig gode og inspirende opskrifter! (Og tak for tippet om hollandaisen!)

  Knus john-a // jonnaboe.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Tak Jonna – og ja, den der hollandaise teknik er altså virkelig et hit!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Hvordan kommer man dog på sådan et kursus henne?
  Ville jeg mægtig gerne prøve:)
  Fine indlæg forøvrigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Birgitte

   Det var også super sjovt at prøve sådan en dampovns muligheder:)
   Miele afholder faktisk en del kurser for både potentielle og nuværende kunder af deres ovn-produkter. Du kan læse mere om deres events her: http://www.miele.dk/dk/husholdning/35598.htm

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for de gode opskrifter til dampovn – der er desværre ikke så mange endnu på dansk på nettet.

  En dampovn er absolut et hit. Da vi fik lavet nyt køkken, fik vi installeret en dampovn, der også kan bruges med varmluft. Vi købte også en almindelig ovn. Dampovnen er nu vores hverdagsovn.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

CARBONARA MED PEBERBACON, SQUASH OG JETLAG