GREATEST HITS 2012

NYTÅRSMENU FOR TO – DEL 1: ØSTERS OG LAKSETATAR

Photobucket

Jeg er tilbage på pinden efter en dejlig og afslappet juleferie. Nøj hvor var det tiltrængt at komme ned i gear – og –indrømmet – nøj hvor var det hårdt at komme ud af fjerene d. 2.

Jeg iler her med en lille rapport fra nytårsaften. Der er godt nok længe til næste af slagsen, men menuen kunne lige så vel indtaget enhver anden dag, hvor man har lyst til noget ekstra lækkert 🙂

Vi var bare to til nytårsløjerne i år, Clausen og jeg havde nemlig valgt at stikke i sommerhus og træde ind i 2013 på den helt stille og rolige facon. Da jeg udtænkte menuen var kodeordene nemt, friskt, delikat. Efter 4-5 dage i streg med deller, flæskesteg og brun sovs var jeg mere end klar til en kold tyrker. Samtidig gad jeg ikke stå i køkkenet hele dagen for at lave maden. Hele manøvren med at være to mennesker i sommerhus var jo netop for at det skulle være low key.

Aftenens menu blev som følger:

 • Østers med citron, hvidvinseddike og skalotteløg
 • Laksetatar med avocado og ristet rugbrød
 • Torsk i tempuradej med fennikel-peberfrugt salat
 • Skyrpannacotta med brombær, rugbrød og chokolade

Østers

Photobucket

Vi købte 6 østers dagen før og fik hjælp af Bo Beck (LINK) til at åbne dem. Sommerhuset har ikke en østerskniv på køkkenredskabsrepertoiret, men en kort og tykbladet urtekniv klarede ærterne nogenlunde.

Photobucket

Vi lavede et lille mix af en god lagret hvidvinseddike og finthakket skalotteløg. Et lille skvis citron fuldendte oplevelsen. (Nok fordi der ikke var så meget syre i eddiken – ellers kan man godt nøjes med mixet – eller citronen for den sags skyld. Jeg er nu stor fan af lidt knas på toppen af sådan en østersfætter).

Laksetatar

Photobucket

Laksetataren blev lavet med inspiration fra bl.a. Annemad (LINK) og lidt random internetsurfing. Jeg havde ikke lyst til at fyre en sød sirup i laksen, da jeg var bange for at det ville overdøve den fine smag af rå laks og sesamfrø glemte vi at købe derfor kom ingredienslisten til at se således ud:

 • 250 g rå laks – køb god kvalitet og forhør dig hos fiskehandleren om det kan bruges råt eller skal fryses først.
 • 1 bundt koriander – det bundt vi kunne få var en meget sølle potte fra Super Brugsen til alt for mange penge (her savnede vi virkelig NV), men man kunne sagtens have fyret mere op for korianderen. Er du ikke til koriander, så tror ejg at kørvel eller dild kunne være et fint bud, men så kommer man selvfølgelig hurtigt over i et andet smagsunivers.
 • ½-1 forårsløg
 • Et lille stykke frisk ingefær
 • 1 Lime
 • 1 Avocado
 • Rugbrød
 • Salt  og peber

Laksen skæres i hånden (jeg har forsøgt mig med færdighakket laks fra fiskehandleren og det var jeg ikke vild med. Det blev alt for finthakket og havde derfor ingen struktur). Jeg lavede tern i noget der minder om 1x1x1cm og hakkede derefter lidt på kryds og tværs, men gør som du synes.

Koriander skylles og hakkes og blandes i laksen

Hak forårsløget fint og gem det separat til lige før servering.

Ovenstående kan gøres i god tid inden servering, men resten ventede jeg med til sidste øjeblik. Forårsløget fordi jeg ikke ville have, at løgsmagen skulle trække for meget ud i laksen og overdøve smagen, limen fordi limesaften ”koger” proteinerne i laken og dermed tlbereder den. Du kan også se at laksen hurtigt bliver hvidlig i det, når limen er kommet i. Det er for så vidt en fin måde at tilberede laks på, men jeg ville gerne have tataren så rå som muligt.

Derfor gjorde jeg følgende, da laksen skulle på tallerkenen:

Rist tynde skiver af rugbrød hårdt

Skær avocadoen i skiver, dryp den evt. med citron eller lime

Bland forårsløg i lakse-korianderblandingen.

Riv lidt  ingefær på et rivejern og pres saften ud over laksetataren

Pres limesaft ud over

Smag til med ingefærsaft, limesaft, salt og peber.

Server med brød og avocado

Resten af menuen følger i indlæg 2 og 3! Stay tuned!

2 kommentarer

 • Den laksetatar ser simpelthen uhørt lækker ud. Den er hermed bookmarked til næste dinnerparty 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Du vil ikke fortryde, Jane. Den var virkelig god! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GREATEST HITS 2012