NYTÅRSMENU FOR TO - DEL 1: ØSTERS OG LAKSETATAR

NYTÅRSMENU FOR TO – DEL 2: TORSK I TEMPURADEJ

Photobucket

Nytårsaftens hovedret var trods sin friturefrakke en delikat og lækker anretning, som ikke lå så tungt – og som faktisk også sagtens kunne bruges til forret en anden god gang. Jeg har efterhånden forsøgt mig med hvid fisk i både beignet- og orlydej, men denne tempuradej fra River Cottage-kogebogen “Veg everyday” må altså være min favorit. Den var tynd og sprød – helt perfekt.

Photobucket

Photobucket

Til torsken lavede vi en laber sauce på persille, mynte (FRA HAVEN! Hvad sker der lige for det? Der var ikke meget, men det smagte fint og skulle selvfølgelig i saucen), citronsaft og -skal, kapers, olivenolie og yoghurt, salt og peber. Du kan stort set putte alle grønne urter i en sådan kold sauce – prøv dig frem.

Derudover blev der fintsnittet en halv fennikelknold og en halv rød peberfrugt, som blev dryppet med god olivenolie og lidt eddike samt lidt finthakket persille.

Photobucket

Dejen laves af:

 • 140 g hvedemel
 • 1/2 teske bagepulver
 • 1/2 teske salt
 • 200-225 ml iskold danskvand – her gik vi dog all-in på nytårsræset og brugte noget af den Cremant de Bourgogne, som vi havde åbnet til østersene. Du kan helt sikkert også bruge øl.

Vi brugte ca. 300 g torsk, hvilket var helt fint efter østers og laksetatar og med en skyr-pannacotta i sigte. Prøv gerne at få fat i et stykke, der ikke er alt for tyndt – så bliver fisken ikke så nemt overtilberedt.

Du kan også bruge dejen til grøntsager, hvilket faktisk er det opskriften er til i Veg Everyday. Vi smed lige en rest forårsløg og ditto blomkål i den dej, der var tilovers og det var bestemt anbefalelsesværdigt. I bogen foreslås også asparges, squash m.m. Mhhh.

Photobucket

Start med at skære fisken ud i hapsere, som du kan spise i én mundfuld.

Sæt en gryde over med 5 cm olie i (vi brugte en billig solsikkekerneolie – der er ingen grund til at bruge en alt for kostbar olie).

Lav dejen som det sidste. Den skal ikke stå og hvile. Tværtimod. Boblerne fra danskvanden/øllen/cremant de bourgognen skal stadig være tilstede. Derfor skal du heller ikke overpiske dejen, hellere for lidt end for meget.

Se alle de tørre ingredienser ned i en skål. Pisk vandet i. Dejen skal være tyk som fløde.

Dyp fiskestykkerne i dejen og smid dem i den varme olie (faktisk: Lad være med at smid dem i, læg dem forsigtigt i olien. Varm olie er ikke sådan at spøge med). Der behøver ikke at være et supertykt lag på – lidt har også ret. Du kan teste om olien er varm nok ved at sænke bagenden (den der ikke har svovl på) af en tændstik ned i olien. Det skal boble fint omkring den.

Steg fiskestykkerne af et par omgange, så fiskestykkerne ikke ligger så tæt at de klumper sammen. Det kan de hurtigt komme til. Når fiskestykkerne er crispy og gyldne tages de op og lægges på køkkenrulle eller andet fedtsugende papir.

Spis dem hurtigst muligt efter. Det er ikke en ret man laver i forvejen og gemmer til senere. Dejen crispyness har en begrænset holdbarhedstid (denne dej er dog den, som jeg har prøvet, der har holdt sig crispy i længst tid).

Velbekomme!

 

4 kommentarer

 • Mhmm, det ser rigtig lækkert ud! Tager de meget lang tid at lave? 🙂

  – Sidsel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Nej overhovedet ikke. De skal have ca. et par minutter i olien, så det går virkeligt tjept. Vi lavede dejen og stegte fisken efter forretten. Det kan man sagtens gøre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du kom lige med information på ting ting jeg har tænkt på:

  Dej til fisk/grønt
  Kogebog med grønt tema.

  Især river cottage skal jeg har kigget nærmere på, leder efter endnu en kogebog med grønt tema.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Fantastisk, Sacha – og så i ét eneste indlæg. Veg Everyday kan helt sikkert anbefales. Jeg har ikke haft den så lang tid, men de af mine venner, der har den, konkurrerer med hinanden om at udnævne fantastiske opskrifter fra den, når vi er sammen!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NYTÅRSMENU FOR TO - DEL 1: ØSTERS OG LAKSETATAR