EATALY!
Jeg har netop for første gang besøgt Eataly i Rom. Eataly er et kæmpe (som i kæmpe!) madmarked i tre etager med en hær af små spiserier fordelt rundt i “butikken”. På den måde minder konceptet lidt om vores danske pendant, Torvehallerne. Men selvom jeg til daglig er meget glad for vores kjøvenhavnske torvehaller, kunne jeg ikke lade være med at tænke “Torvehaller, gå hjem og vug!”, da jeg stod midt i det største madmekka, jeg nogensinde har set.
Her et billede taget fra øverste sal
Skal du til Rom inden for den nærmeste fremtid – eller senere end det – og er du bare en anelse forelsket i lækre madvarer, så kan jeg næsten ikke anbefale dig nok at besøge Eataly.
Olivenolie-området – med et oliventræ sådan casual midt i det hele
Risotto-ris med fx asparges eller rejer og squash – en lidt anden form for fastfood 🙂
Alle slags pasta. Her den – for mig – knap så kendte “oblat-pasta”
Og her er disken med frisk pasta – den er laaaang!
Det er selvklart de italienske nationalspiser, der fylder godt op i landskabet i Eataly. Et kæmpe område dedikeret til olivenolier. Vin, vin og atter vin. Pasta i lange baner – både tørret på pakker og frisklavet fra disken. Adskillige hyldemeter risottoris og bønner.
Og så selvfølgelig en masse spændende glas med sennep, ansjoser, syltede zucchinis og alt muligt andet, som man får lyst til at smage.
Emilie og jeg deler en helt særlig passion for pæn mademballage og jeg skulle hilse og sige, at der var masser at kigge på for den æstetiske madnørd. Nøj, hvor findes der bare mange pæne pakker og poser i Eataly.
Pænt årstidshjul over grønt i sæson. Fandtes også for fisk m.m. – desværre dog efter de italienske årstider, så jeg droppede at hive et hjul med hjem
De små restauranter er et kapitel for sig selv. Hvert sted har sin egen specialitet, så er du til pasta, går du i pastarestauranten, har du lyst til charcuterie, smutter du ned i den anden ende til charcuteriebiksen, men du kan selvfølgelig også vælge pizza, grøntsager, panini, friterede ting og sager osv. osv.
Gæt selv om vi er i charcuterie-afdelingen her. Hvem sagde skinker!
Vi kastede og friskt ud i en omgang “fritto senza spine” (altså friterede sager uden rygrad – i dette tilfælde rejer og calamari). Her var ikke tale om centimetertyk dej der druknede de lækre råvarer indeni, men istedet et tyndt sprødt lag næsten gennemsigtig dej, som gjorde oplevelsen ret fortræffelig. Vi bad om et par citroner til og på hver plads lå lækkert brød i en lille pose. Simpelt. Godt.
Superlækker sennep med estragon
Et stks bitter citrustonic – slet ikke værst
Undervejs på min minutiøse gennemgang af Eatalys udvalg (min rejsemakker brugte den allersidste snip af sin tålmodighed derude, det er jeg sikker på), faldt der selvfølgelig også en ting eller to ned i kurven.
Til samme aften blev der indkøbt to lækre kugler mozarella. Man kunne stå og se hvordan mozarellaen blev til, men jeg turde ikke rigtigt kaste mig ud i en fotosession, da mændende allerede kiggede småolmt på mig, da jeg nøjedes med at kigge (okay, jeg var meget optaget af det, måske blev de bare lidt skræmt af min iver og store øjne). Men imponerende og sjovt var det altså at se. Det må I tjekke ud, hvis I kommer forbi.
Herudover blev der hamstret små ansjosglas til en sølle euro stykket (det er under 1/3 af prisen herhjemme, så er det sagt), lækker sennep med estragon, samt en med solbær (meget spændt på at smage), to små flasker olivenolie for at smage lidt forskelligt, to slags pølse – en “almindelig” og en med fennikel, kaffe, to slags chokolade-nødde-smør fra det italienske mærke Venchi og en citrustonic.
Og så lige lidt flere billeder at slutte af på:
Rimeligt nydelig grøntafdeling.
Pyyha den hjemmelavede tiramisu-is så rar ud!
Der var tonsvis af kogebøger – alle på italiensk dog. Mit øje faldt lige på den her geniale titel: Nigellisima!
Spottede også lige denne lille perle: En nutellakogebog!
Og sørme om der ikke også var kogeskole. Drømme drømme drømme..
Jeg håber at dette giver bare et nogenlunde indblik i hvor rart et sted Eataly er. Hvis du ikke lige står og skal til Rom, så frygt ej. Eataly ligger adskillige andre steder i Italien samt i USA og Japan. Se hvor her.
Åhh det sted er helt fantastisk, var der i efteråret. Mozzarellaen er bare den bedste ever. Især med lækker pesto over!!!