STAYING IN ON A SATURDAY
Sidste lørdag stod for mit vedkommende på sådan en jeg-orker-ikke-andet-end-min-sofa aften – og til sådanne aftener hører altså total selvforkælelse, med alt, hvad den kan trække af diverse fortolkninger af hygge-mad, popcorn og matadormix, ansigtsmasker, dameblade (bedre ord må findes!!!) og dårlige kærlighedsfilm.
I mit tilfælde startede aftenen med en tur ned til Frederiksbergs bedste bladkiosk – Candy Kiosken (ja, det hedder den altså – ret så hipt!). Og det gode ved lige netop denne kiosk, der heldigvis ligger ganske tæt på mit hjem er, at de sælger den foregående uge eller måneds magasiner til ekstremt fordelagtigt priser – altså som i et Eurowoman til 14.95, et Mad&Bolig for 9,95 osv. – og for sådan en som mig, der ikke nødvendigvis har brug for det seneste modemagasin sekundet efter det udkommer, er det altså ret smart! Så i stedet for ét nyt magasin, røg der fire ‘semi’gamle magasiner med mig hjem – samme pris!
Nå ja – og til sådan en staying-in lørdag, skulle jeg jo så vælge lige præcis det madindtag, jeg havde lyst til.
Og jeg havde tilfældigvis lyst til mac n’cheese af den hjemmelavede slags (på trods af at færdigversionerne hjembragt fra Las Vegas lokkede fra køkkenskabene – men det var dog alligevel for sørgeligt et valg til en lørdag aften 🙂 )
Min hjemmelavede mac ‘n’ cheese blev til af:
Bechamelsauce (nok til to personer)
- 25 gram smør
- 2-3 spsk hvedemel – prøv dig frem
- 3-4 dl letmælk
- 1 lille håndfuld friskreven parmesanost
- 1 lille håndfuld friskreven gruyere (cheddar vil helt sikkert være en fin erstatning her)
- ca. 1 spsk hakket brie eller anden blød/skimmel/blålig ost
- Salt, peber og friskreven muskatnød
Øvrige ingredienser
- 3-4 cocktail-tomater, skåret i kvarte og udkernede
- 1 lille løg skåret i fine tern
- Pasta – jeg brugte rigatoni. Beregn ca. 125 gram per person
Pastaen koges efter anvisning på pakken, mens ostesaucen røres. Til oste/bechamelsaucen starter du med at smelte smørret over langsom varme. Herefter røres hvedemel i smørret med et piskeris til du har en god lille smørbolle – og så er det ellers bare, at hælde letmælken ved lidt af gangen og røre på livet løs, så melbollen røres ud i mælken. Når saucen er tyknet og har en tilpas konsistens som bechamelsauce, smages til med salt, peber og reven muskatnød. Herefter smides den revne ost i og der røres igen til osten er smeltet ud i saucen. Og her gjorde jeg så noget I må love ikke at tale for højt om…. Er blevet så miljøskadet af, at spise Krafts færdig mac n’ cheese, at jeg blev nød til at smide bare en lille bitte smule af det skøre skrigorange ‘cheese-pulver’ fra færdigpakken ned i min sauce. Jeg ved det godt – det virker dumt – og var sikkert også totalt ligegyldigt (altså, hvorfor stå og røre sin egen ostesauce, og så smide emulgator-fedt-pulver-stoffer ned i…), nå men altså i røg det! Jeg vil kraftigt fraråde jer at gøre det samme. Brug orange cheddarost i stedet – meget mere fornuftigt:)
På dette tidspunkt er din pasta sikkert ved at være al dente (og den må endelig ikke være mere end det!), så det passer perfekt med at få drænet pastaen og hældt saucen over, mens der vendes forsigtigt rundt.
Inden servering stegte jeg tomater og løg i lidt olivenolie på en pande indtil løgene var bløde – mest for at få lidt crunch (og farve) ned til det bløde fra ostesaucen og pastaen.
Fordi jeg var utålmodig – og sulten – stoppede jeg festen her, og spiste min mac ‘n’ cheese dampende varm og blød med et kværn peber på toppen. Men du kan også smide din mac ‘n’ cheese i ovnen til en omgang gratinering. Det anbefaler den italienske kogebogsklassiker Sølvskeen faktisk, at du gør. De kalder så heller ikke retten mac ‘n’ cheese, men gratinerede makaronier. Her røres bare 1-2 æggeblommer i den færdige ostesauce (der er taget fra blusset) inden den blandes med pastaen, hvorefter der smides lidt ost på toppen og den får en 10 minutters tid på en 175-200 grader i los ovnos! Det tror jeg må prøves en anden go gang.
Super fif med Candy Kiosken! Hvorfor pokker er der ikke flere kiosker, der gør det???
Jeg må snart forbi!