FORSMAG PÅ SOMMEREN – HJEMMELAVET JORDBÆRGRØD
Jeg ved ikke om det er sidste uges vejr, hvor solen fik overtag over de grå skyer eller om det bare er almindelig utålmodighed, men jeg længes mod friske søde bær, sprøde ærter i bælg, sprøde asparges – sommermad kort fortalt.
Samtidig bliver jeg irriteret (er åbenbart blevet sæsonnazist), når jeg ser de der oversize alt for lyse udenlandske jordbær her og der og på instagram og alle vegne. Inde i mit hovede er det ikke et rigtigt alternativ til de søde smagfulde danske jordbær, som jeg glæder mig så åndssvagt til.
Men jordbærtrangen skulle jo stilles – og jeg fandt et lidt andet alternativ, som jeg blev meget tilfreds med. Nemlig hjemmelavet jordbærgrød. Jeg har tidligere haft et hedt forhold til Nettos jordbærgrød på pakke, men i og med jeg skruede kraftigt ned for sukkeret, blev der også lukket for jordbærgrøds-kassen. Sidste år lavede min mor imidlertid en laber omgang rødgrød til mig og jeg mindedes at hun sagde noget om, at det var overraskende nemt.
Jeg kastede mig derfor over Irmas økologiske jordbær på frost og derefter over google, hvor jeg både var forbi Price og Piskeriset og kunne konstatere, at det da vist ikke var det mest vanvittige projekt at kaste sig ud i.
Jeg mixede og matchede lidt fra de forskellige opskrifter og brugte:
- 300 g frosne jordbær (svarer til en hel pose af Irmas øko)
- 1,5 dl vand
- 30 g xylitol (du kan bare bruge sukker el. lign. i stedet) – smag til løbende
- 2,5-3 tsk kartoffelmel (majsstivelse kan også bruges).
Det er dødsensnemt at bikse jordbærgrøden sammen og det tager på den korte side af 15 minutter, vil jeg skyde på.
Sådan gør du:
Smid de frosne jordbær i en gryde med vand og sukker. Kog op og lad jordbærrene boble til de er bløde.
Blend evt. din jordbærgrød, alt efter hvad du er til. Jeg stak stavblenderen i gryden og gav den 1-2-3 drøn, så der stadig var lidt halvmoste jordbær tilbage, men en god del af den var blevet mere jævn i konsistensen.
Kartoffelmel røres med en smule vand, gryden tages af blusset (kartoffelmelet må ikke koge – bruger du derimod majsstivelse, så skal det koge op for at virke. Vigtig forskel! :-)) og kartoffelmelsblandingen hældes i mens du RØRER alt hvad du har lært. Hæld evt. i lidt af gangen, så du stille og roligt kan finde den rette konsistens. Dette er det mest kritiske tidspunkt i din jordbærgrødsproduktion, da kartoffelmelet skal røres ud med det samme. Jeg stod og var lidt sløv og fik ikke rørt pronto, da jeg lige skulle finde grydeskeen – og det hævnede sig altså med et par “jordbærvingummier”, hvor kartoffelmelet var nået at stivne før det var blevet rørt ud.
Den færdige grød – sød og blød
Ikke desto mindre smagte jordbærgrøden absolut henrivende og ledte smagsløg og tanker hen på sommer, bare tæer i haven og mere i den dur. Lige hvad jeg havde brug for.
Server din jordbærgrød lun eller kold med fløde, mælk eller flødeskum. Jeg tager den helst med iskold piskefløde, tak! 🙂
Jordbærgrøden egner sig både som en dejlig dessert, et sødt mellemmåltid – eller måske som det søde indslag på brunchbordet.
Kære Julie,
Uh ja, længslen om sommer! Den kan vi vist godt sætte os ind i allesammen 🙂
Det er heller ikke længe siden, jeg var på jagt efter frost jordbær, da jeg nægter at købe de oppustede udenlandske, som er til salg nu. Til gengæld blev jeg temmelig chokeret, da jeg opdagede, hvor frostjordbærrene kom.
I lavprisbutkkerne (jeg var i Fakta og Netto) var det Sydamerika (og der var så vidt jeg husker ingen økologiske). I Irma, hvor jeg også endte med købe de økologiske, var de – så vidt jeg husker – fra Polen.
Det er bare ikke godt nok! Tænk, det ikke kan lade sig gøre at købe danske jordbær på frost.
Jeg blev lige pludselig dobbelt-sippet. Mette: nu både sæson fascist og modstander af udenlandske frostjordbær! Op på barrikaderne!
Rigtig god søndag.
Kh, Mette