RESTEMADENS KONGE - BIKS MED ESTRAGONMAYO

EVERYDAY VEGGIE DINNER

 photo veggiedinner8_zps741f42b1.jpgJeg har vist tidligere her på bloggen brokket mig over mine egne manglende evner udi kunsten at følge en opskrift fra en kogebog. Det er bare ikke noget, der virker særlig godt for mig – er ofte alt for doven til at følge ting slavisk, springer over, hvor gærdet er lavest, skifter ingredienser ud – eller udelader dem helt. Egentlig lidt mærkeligt, når nu jeg køber kogebøger, lige så ofte, som de fleste andre køber madvarer. Men nu skulle det altså være løgn! Så jeg forsøgte mig her den anden dag med rent faktisk at følge ikke bare én – men hele to opskrifter fra samme kogebog!

Nemlig Hugh Fearnley-Whittingstalls Veg Everyday, som en god portion af vennekredsen også ligger inde med – og virkelig kan anbefales, hvis man gerne vil have mere grønt ind i sit køkken-repertoire. Jeg lavede følgende meget vegetariske middag:

Ovnbagte kartofler og aubergine (fra bogen)

 • 3 kartofler
 • 1 aubergine
 • Olivenolie
 • Salt, peber,
 • 2 fed hvidløg – finthakket
 • 1 lille håndfuld hakket bredbladet persille
 • Citronsaft
 • Et drys røget paprika

Karamelliserede gulerødder med gremolata (fra bogen)

 • 4 gulerødder skåret på langs
 • Olivenolie og smør
 • Salt og peber
 • En håndfuld bredbladet persille
 • Reven skal af en citron
 • 1 fed hvidløg

Tomatsauce (fra hovedet)

  • 2 almindelige tomater
  • 5-6 cherry tomater
  • 1 løg – evt halvt alm./halvt rødløg
  • 1/2 grøn peber
  • 1 dl fløde
  • 1 dl vand
  • Paprika sød/røget, oregano, salt og peber

 photo veggiedinner_zps0966d932.jpgTil gulerødderne stilles ovnen på ca. 200 grader og et ildfast fad med lidt olivenolie og smør sættes med ind i ovnen og varmer op så smørret smelter. Imellemtiden skylles og renses gulerødderne og enderne skæres af. Gulerødderne vendes i fadet med smørret og olien, drysses med salt og peber, tildækkes med sølvpapir og smides i ovnen i ca. 30-40 minutter.

Imellemtiden gjorde jeg klar til kartoflerne. Også her varmes et ildfast fad op med fedtstof (kun olivenolie), mens kartofler og auberginer skæres i grove tern af ca. 2-3 cm. Kartofler og auberginer vendes sammen med salt og peber i en skål, så det hele er godt fordelt, og kommer så ligesom gulerødderne over i fadet, hvor det vendes godt med olien. Nu har gulerødderne nok fået ca. 15 min., og det passer fint med at smide kartoflerne ind, der skal have 30 minutter.

Efter gulerødderne har fået 30-40 minutter under folie, tages folien af, og gulerødderne vendes lidt, inden de steger videre og bliver dejligt sprøde og karamelliserede af smør og varme.

Når kartofler og aubergine har fået 30 minutter tilsættes den grofthakkede hvidløg til fadet, der returneres til ovnen, og får de sidste ca. 15 minutter.

Mens kartofler og auberginer og gulerødder er i ovnen hakkes persille, hvidløg og citronskal til gremolata – og lidt ekstra persille til aubergine/kartoffel blandingen.

 photo veggiedinner3_zps35fc5edb.jpg

Samtidig kan man også bruge ventetiden til at gøre tomatsaucen klar. Hertil blev tomater, løg og peberfrugt relativt grofthakket, og bikset sammen i en lille gryde. Løg først ved medium varme i olivenolie til de blev bløde, herefter i med peberfrugten og til sidst i med tomaterne og krydderierne. Jeg brugte både sød og røget paprika, men hvad man nu har, vil sikkert gå fino bambino. Tomaterne begynder hurtigt at væske lidt af sig selv, og kan evt. hjælpes på vej med en deciliter vand undervejs. Der krydres godt med salt og peber – og en squezz fløde – og så står herligheden ellers bare og simrer indtil, der skal serveres.

 photo veggiedinner2_zpsbeb8e58f.jpgSom sidste touch inden serveringen, vendes gulerødderne med gremolataen, og aubergine og kartoffelblandingen får et ordentlig skud citronsaft, en omgang grofthakket persille og et drys røget paprika.

 photo veggiedinner7_zpsbddd443e.jpg photo veggiedinner4_zps7ab29d7d.jpgOg OMFG! hvor var særligt de der karamelliserede gulerødder med gremolata fantastiske!! De skal så meget laves snart igen – og er virkelig stærkt anbefalelsesværdige – tror f.eks. de vil gøre sig uendelig godt til en god bøf på grillen og et glas kølig hvidvin her til sommer!

 photo veggiedinner5_zps161f778d.jpg photo veggiedinner6_zps9d5eeec4.jpg photo veggiedinner9_zps1df2a9a1.jpg

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

RESTEMADENS KONGE - BIKS MED ESTRAGONMAYO