UHMMMM UMAMI

FLØDE-FORKLÆDT FISK I FAD

 photo fiskifad2_zps6f32a156.jpgDa jeg var barn og var hos min far, spiste vi ofte efter ret faste madplaner, der ikke afveg særlig meget fra uge til uge. Har faktisk lidt  min far mistænkt for ikke at have meget mere end 10-15 retter på middags-repertoiret, der kun afbrudt af den halvdel af min opvækst, hvor  jeg var hos min mor, ellers bare kørte i en slags evighedsrotation frem til mit godt og vel 15. år.

Retterne blev mestendels til efter Karolines kogebøger og min farmors gamle Suhr’s kogebog, hvor melis blev stavet med stort M. Det var derfor svært at være særlig fedtforskrækket i min barndom – repertoiret bød nemlig ret ofte på retter som medister med kartoffelmos og bacon, koldskål med flødeskål og tvebakker (lyder sært – er ret godt!), frikadeller med stuvet hvidkål – eller paneret stegt flæsk (vildt koncept, der går ud på at dyppe flæsk i æg og rasp og stege på panden…). Der kom dog også i ny og næ fisk på bordet – f.eks. når den stod på pizza med tun fra Karolines kogebog – eller torsk camoufleret med  gode mængder fløde og ost.

Og det er lige netop denne torske-ret, som dagens indlæg skal handle om. Af en eller anden årsag, havde jeg gået og funderet lidt over den der fiskeret i et par uger – og tænkt, at den jo egentlig var ret smart tænkt – for dynger man tilpas meget ost og fløde over fisk, så aner fiskeforskrækkede børn jo ikke, at det er de spiser. Og da min funderen over retten faldt sammen med et besøg af min far, blev det en omgang barndomsnostalgi i form af torsk i flødesauce, der kom på bordet. Retten (til to personer) består såre simpelt af:

 • 1 pakke torsk
 • 1,5 dl piskefløde (eller madlavningsfløde, hvis man vil spare lidt på fedtprocenterne)
 • 1 lille bakke cherrytomater
 • revet ost
 • 1 tsk dijonsennep og en 1 tsk grovkornet sennep
 • Salt og peber og en sjat citronsaft
 • Ris (serveres som tilbehør – jeg brugte brune ris for at give lidt crunch)

Torsken skæres i mindre stykker og ligges i et ildfast fad – enten portionsanrettet, som her i mine fine spanske tapas-skåle, eller et større fad, tomaterne skæres i tern og fordeles over. Der krydres med salt, peber og citronsaft presses over. Fløden blandes med sennep og hældes over fisken. Til sidst toppes med den revne ost.

Risen tilberedes efter anvisning på pakken – bruger man brune ris, skal man huske  at gå i gang med kogeriet  lidt før fisken, da de har rimelig lang kogetid.

 photo fiskifad_zpsf89812ae.jpg photo fiskifad2_zps6f32a156.jpg Torskefadet skal en tur i en forvarmet ovn på ca. 200 grader i 15-ish minutter – og så er der serveret!

 photo fiskifad4_zps202e7854.jpg photo fiskifad5_zps938efe8c.jpg PS: Havde jeg tænkt mig lidt om – og opdateret retten en anelse mere til mine voksne smagsløg, havde det også klædt retten gevaldigt at smide f.eks. lidt smørdampet porre og frisk spinat i – eller alternativt en omgang tyndskåret fennikel og lidt purløg on top ved servering (det ville også tage lidt af det meget bleget/hvide look, som retten her kører!). Men det må blive næste gang, jeg genopfrisker barndommens forklædte fisk i fad.

4 kommentarer

 • Nostalgi af den bedste slags! (selv om jeg vist er for ung til rigtigt at have oplevet Karoline-bøgernes velmagtsdage ;)) – og alle ved jo desuden, at alt smager meget bedre med en god pøs fløde over 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   haha – ja, lige præcis Xenia – fløde fikser det meste 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hmm, måske det er sådan jeg kan få min kræsne 3-årige til at spise andet fisk end makrel? Jeg må give det et forsøg 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Det er i al fald et forsøg værd Sofie! Jeg spiste det lystigt som barn – og tror ellers ikke jeg heller var særlig vild med anden fisk end makrel, dåsetun og sildepostej, da jeg var lille 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

UHMMMM UMAMI