NY NEM YNDLINGSDESSERT – UDEN TILSAT SUKKER
Jeg har fået en ny yndlingsdessert. Faktisk så yndlings at jeg har lavet den 3 gange på en uge. Men det er den altså heller ikke mere forbudt end at man sagtens kan tillade sig.
Udover at den ikke bonger ud på sukkerfronten, så er den næsten latterligt nem at lave, hvilket gør den til en fremragende hverdagsdessert. Det betyder nu ikke, at jeg ikke vil være bekendt at servere den for gæster – smagen er nemlig dejligt syrligtsød uden nogensinde at blive vammel eller for sød. Som modspil klatter jeg laber letpisket flødeskum med vanillepulver i ovenpå.
Skal det være særligt fint en dag kan nødderne ristes eller erstattes af honning- eller smørristede havregryn eller lignende crunch. Lidt mørk chokolade på toppen vil formentlig heller ikke direkte skade desserten.
Til to personer (og ikke overvældende portioner) skal du bruge:
- 1 blomme
- 1/4 til 1/3 æble (jeg har brugt nogle labre røde, sprøde sager fra Fejø, købt i Irma)
- 1 skvæt æblejuice
- 1-2 tsk stødt kanel
- Fløde efter behov
- Lidt vanillepulver
- 6-7 hasselnødder
Man kan selvfølgelig godt lave en større portion til to personer, men jeg synes ikke man har brug for mere. Og nogle gange kan det være meget rart at mærke, hvor lidt man faktisk har brug for, før man føler sig mæt og desserttilfreds.
Sådan gør du:
Skær blomme og æble i tern, æblerne lidt mindre end blommerne. Smid frugten i en kasserolle og hæld et skvæt æblejuice over. Det skal ikke dække totalt men dække bunden med i hvert fald en centimeter eller to. Drys kanel ned i herligheden og tænd blusset på medium varme.
Nu skal frugten stille og rolig boble sig mør, mens æblejuicen reduceres. For mig passer det med at frugten er færdig, når æblejuicen er reduceret næsten helt væk.
I mens piskes fløde med et drys vanillesukker til den er let og luftig. Hasselnødderne hakkes fint.
Den varme frugt fordeles i to små skåle eller kopper, og en god klat flødeskum kommes på hver portion. Til sidst strøs nødderne over.
Slut, prut, klar til servering.
Mumme! Har virkelig lyst til et eller andet med flødeskum nu. Jeg laver somme tider noget lignende med mascarpone/flødeskum på – det er også et hit!