LCHF PIZZA

RESTEMADENS KONGE – BIKS MED ESTRAGONMAYO

 photo biks06_zps48f52340.jpg

 

Jeg er stor fan af restemad! Det var jeg bestemt ikke da jeg var lille – der føltes det mere som en straf på linje med “ryd op på dit værelse” eller andet kedeligt. Måske hænger det sammen med at jeg nu selv er en del af madlavningsteamet OG betalende til madgildet hver måned, men jeg synes altså bare at det er både dejligt nemt og sært tilfredsstillende at trylle én ret om til en ny.

Efter en overdådig påskefrokost i mine forældres sommerhus fik Clausen og jeg to lige så overdådige kæmpeposer mad med hjem. Det udgjorde frokost og aftensmad den næste lille uge. Hurra. Udover lækker røget laks i mængder røg der også et stort stykke oksekød med hjem. Min mor var så sød at sende Clausen en besked om at de havde dedikeret deres stykke til biksemad og så var sagen bøf! Eller biks rettere og sagt.

For at kræse ekstra om biksemaden besluttede vi at lave en estragonmayo til. Oh boy oh boy, det fortrød vi virkelig ikke. Det havde selvfølgelig også været flot med en klassisk bearnaisesauce til, men estragonmayoen kunne også bruges i dagene efter til diverse lækre rugbrødsmadder m.m. og passede fint sammen med min ketchuptrang.

 

 photo biks01_zps3fbdc992.jpg

 

Har du kogte kartofler til overs bruger du selvfølgelig dem. Bruger du rå kartofler, så behøver du altså bestemt ikke at koge dem først: Skær dem i tern og råsteg dem på panden. Det tager lidt tid, men det er bestemt det værd! De bliver sprøde og lækre. Et godt tip er at skære dem i ret små tern – det forkorter tilberedningstiden.

Til biksen skal du bruge:

  • Kartofler – rå eller tilberedte alt efter hvad du har til rådighed
  • Koldt tilberedt kød – det kan være okse, lam, gris osv.
  • Løg

Hak løgene og svits dem på panden til de er gennemsigtige og bløde. Tag dem af panden og stil til side.

Så er det kartoflernes tur. Skær dem i tern, smid dem på panden i noget fedtstof og steg dem godt igennem. De må gerne få lidt brun overflade, hvis du spørger mig. Salt undervejs. Når kartoflerne er færdige, tages de af panden og stilles til side.

Kødet skæres ligeledes i tern og kommer på panden i fedtstof. Jeg kan godt lide at kødet bliver stegt hårdt af, så det danner stegeskorpe. Det er som om kødet bliver mere saftigt af det.

Til sidst vendes alle dele sammen på panden og lunes igennem lige inden servering.

Estragonmayo

  • 2 æggeblommer
  • Smagsneutral olie
  • Et bundt estragon
  • Sennep (dijon)
  • Eddike
  • Salt og peber

For at piske en succesfuld mayo skal alle elementer være stuetemperatur. Tag derfor æggene ud af køleskabet i god tid.

Æggeblommerne piskes lyse og luftige sammen med en lille teske sennep og ditto eddike. Jeg forsøgte mig med håndkraft denne gang og det gik faktisk helt fint. Kunne dog godt mærke det i overarmen efter noget tid. Jeg satte skålen på en fugtig karklud, så den stod stille af sig selv, og jeg havde den anden hånd fri til oliedunken.

Når blommerne er lyse, tilsæt en dråbe olie eller to. Pisk det godt ind i æggemassen. Gentag et par gange og øg langsomt mængden af olie. Pisk godt og grundigt, så massen ikke skiller. Til sidst kan du hælde olien i i en tynd kontinuerlig stråle, mens du pisker løs. Når mayoen har den rigtige konsistens, smages den til med sennep, eddike, salt og peber og finthakket estragon tilsættes.

Næste gang jeg skal lave estragonmayo vil jeg forsøge mig med at erstatte eddiken med en hjemmegjort bearnaiseessens, for at øge estragonsmagen.

Bearnaiseessens laver jeg ved at hakke et løg, gerne skalotteløg, smide det i en gryde med et par skefulde eddike og estragonstilkene befriet for blade (som selvfølgelig skal i den færdige mayo eller bearnaise) samt et par skefulde vand. Gryden sættes på blusset og væsken koges ind til det halve, sies og så er den klar. Husk selvfølgelig at lade essensen køle af til stuetemperatur før du smider den i æggeblommerne. Ellers går det galt 🙂

 photo biks02_zpsb7998b80.jpg

 

Den var en sand himmerigsmundfuld!

 photo biks03_zps8fe5c8b5.jpg

 

En grøn salat med fennikel og kinaradise skal man heller ikke kimse af. Det giver et godt sprødt og friskt modspil til biksen. Lav gerne en frisk eddikeoliedressing og hæld over.

 photo biks04_zps75151967.jpg

 

I min verden skal der altså spejlæg til biks. Så er jeg til gengæld ligeglad med hp sauce m.m. (Håber ikke jeg bliver hetzet for den udmelding! :-))

 photo biks05_zps182c120d.jpg

Restemad når det er bedst!

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LCHF PIZZA