TAPAS I ALLE AFSKYGNINGER

Hvad er lige bedre end en weekendaften, venner, et stort hyggeligt tapasbord og masser af rødvin i glassene? Ikke særlig meget egentlig – det er i al fald efter min erfaring svært at være bundsur, når ovenstående ingredienser er inde i billedet!
Tilbage i studietiden fik jeg og mine venner og veninder fra kandidatstudidet opbygget en ret heftig tradition for at mødes til diverse anledninger, bl.a. påskefrokoster, julefrokoster, eksamensfejringer og hvad vi nu ellers kunne finde på – og middagen til disse anledninger var ofte verdens største og mest uoverskuelige tapasbord, hvor alle havde kræset om hver deres medbragte sager. Det er efterhånden lidt tid siden, at vi har holdt traditionen i hævd på den unge og ubekymrede SU-måde – men det sker heldigvis stadig fra tid til anden i den lidt mere voksne og velordnede udgave:).
Nedenfor er lidt snapshots fra de sidste to tapas-sammenkomster i mit hjem – de fleste opskrifter kan hittes rundt omkring på bloggen
Bl.a. Julies fantastiske tuncreme, der kan bruges til alt fra ristede rugbrudssticks og avocado (som ovenfor) og som dip til gulerødder (som nedenfor)
Og så må man heller ikke glemme den uovertrufne avocadodip, der kan frelse lidt af hvert – selv den mest småkedelige gulerod! OG smager fantastisk på ristet brød – som man evt. kan lave selv efter denne opskrift på dejligt brød.
Et nemt trick til hurtige lakse-hapsere er at bikse en omgang god røget laks, flødeost, citronsaft og purløg sammen, smøre det over hvedetortillas rulle og snitte i skiver af ca. 1 cm – det er lyn-børge-hurtigt, og ser totalt nytårstjekket ud!
Et andet tapas-hit, jeg nu har lavet et par gange, er ovenstående slags ovnbagte ratatouille. Man kan variere den i uendeligheder – men i den afbilledede version grovhakkede jeg en omgang squash, rød peberfrugt og rødløg (cherrytomater og aubergine ville også være godt!). Dryssede med salt, peber, paprika, timian og oregano og olivenolie og gav det hele en omgang i ovnen på ca. 200 grader i ca. 20 minutter. Lod det køle af – og rev en god slags parmesan, pecorino eller primadonna over inden servering. Det er super enkelt og smager bare godt til al slags tilbehør – fx en gød pølse eller serrano/parmaskinke (som nedenfor)
Nå ja – og ligegyldigt, hvor voksne ens gæster er, så er en omgang gode deller aldrig af vejen. Her i en okse/svine udgave med revet squash. Man kan fx lade sig inspirere af denne opskrift.
Har I nogen gode yndlingsretter til det store tapasbord?
Det er så hyggeligt med tapasbord, elsker at der er så mange retter at vælge mellem! Det ser bare lækkert ud det hele!
– Anne