SQUASHKAGE A LA DRONNINGEMAD

ER DU ÆGTIVIST?

 photo AEliggtivisten_zps9bac1193.jpgEr du ikke – så kan du godt lige skynde dig at blive det! Ægtivister er nemlig helt almindelige danskere, som dig og mig, der helt simpelt har valgt at sige ‘nej tak’ til buræg i den danske dagligvare-handel. Og det skal man altså! Sige nej tak til buræg. For, hvor dårlig stil er det ikke lige at købe buræg – for måske at spare en snoldet 5’er eller 10’er i supermarkedet, uden omtanke på, hvor dårlige vilkår hønen, der har lagt dine æg, har levet under. Her kan man alvorlig talt tale om, at det er en syg høne, der har lagt de æg!!

Med kampagnen Ægtivist er det lige netop det, som Dyrenes Beskyttelse, gerne vil have os til at lave om på. Og simpelthen få buræggene ud af supermarkedernes varesortiment. Men i Danmark er 6 ud af 10 solgte æg stadig buræg, og derfor må der handling til, før supermarkedskæderne ikke længere kan se en fidus i at sælge buræg. Og handling består i, at du som forbruger skal tage aktivt stilling og vælge buræg fra, når du handler – for så har supermarkederne ikke længere et incitament til at sætte buræg på hylderne i kølediskene rundt om i det danske land!

For at blive en vaskeægte Ægtivist skal man:

 1. Holde op med at købe buræg
 2. Skrive under på, at buræg slet ikke skal sælges i de danske supermarkeder
 3. Sørge for, at Dyrenes Beskyttelse ægtivist-kampagne får så meget opmærksomhed som muligt på Instagram (@dyrenesbeskyttelse og #ægtivist), Facebook og Twitter (@ægtivist)

 photo aeliggtivist2_zps8698904b.jpg
Vi har tidligere her på bloggen råbt hurra for producenter som Hellmanns, der har valgt at producere deres mayo af ‘free range eggs’ – og faktisk netop lige har udvidet deres udvalg af mayo’er produceret af æg fra fritgående høns med to nye smagsvarianter. Og det synes vi er et rigtig fint initiativ. For i modsætning til hvor relativt simpelt det er at vælge buræg fra nede i køledisken – er det en hel anden historie at skulle til at gennemskue om de produkter man køber, der indeholder æg, er blevet til af bur-, skrabe-, fritgående- eller økoæg. Så mere oplysning – og flere valgmuligheder! Så sir’ vi tak!

Skulle du alligevel evt. være lidt rundforvirret over, hvilke æg (og høns), der har haft det bedst – så tjek denne fine guide fra Dyrenes Beskyttelse ud.

Derudover kan vi kun anbefale dig at læse denne beretning om ex-burhønen Maggie. Maggie blev befriet som en del af et afsnit i DR2-serien “Fedt, fup og Flæskesteg” og bor i dag hos mad-kommunikatør Signe Wenneberg og er et levende og meget tydeligt bevis på, hvad der er galt med at støtte burhøne-branchen. Da Maggie flytter ind hos Signe Wenneberg ligner hun noget der er løgn og kan faktisk ikke finde ud af noget (som fx at spise(!)) – andet end at lægge æg.

Man kan også følge Maggie løbende – og støtte op om befrielsen af burhøns ved at like Burhønsenes Befrielsesfront på facebook (når du nu alligevel er inde og like Ægtivist-kampagnen). Her bliver der også ofte postet relevante links om fx at Summerbird eksperimenterer med at bruge øko-æggehvider og at Toms Chokoladefabrik dropper brugen af buræg i deres produktion.

Der er altså gode takter rundt omkring og vi kan alle være med til at sende et signal om at vi ikke støtter produktion og brug af buræg. Kom så Danmark – Vi kan godt! Vi hepper på jer allesammen – tag et valg, bliv ægtivist, og gør en forskel!

PS. Nedenstående billede har bl.a. huseret på facebook og der har været lidt diskussion om, hvorvidt det var en and eller ej. Så vidt vi kan se, har svenske Coop kørt denne kampagne for 10 år siden og vundet en pris for den. For så desværre at begynde at sælge buræg igen (øv). Pointen er dog god nok, så vi lader billedet stå et øjeblik! 🙂

 photo 65343_10151253094477402_515845851_n_zps0ced5b83.jpg

 

 

Dette indlæg er sponsoreret, men er 100% udtryk for vores egne holdninger 🙂

 

14 kommentarer

 • Der er da ikke nogen grund til at tage buræg af markedet.
  Så længe folk er oplyste om hvor dårlige forhold dyret lever under, er det vel op til dem selv om de vil købe buræg eller ej. Jeg køber aldrig selv buræg og kunne heller aldrig finde på det. Dog mener jeg man som forbruger er voksen nok til selv at tage sine kampe og træffe sine valg. Sæt fokus på oplysning om buræg i stedet for at afskaffe dem, det er min mening.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Malene – fedt at høre jeres meninger – og enig, mere information om buræg er et vigtigt første skridt, så forbrugerne kan tage stilling på et oplyst grundlag – det er lige præcis også derfor vi synes et initiativ som burhønen Maggie er rigtig fint – for her sættes netop fokus på konsekvenserne af at holde høns i bur – men derfor vil jeg nu stadig holde på, at det ville være cool, hvis vi på sigt kunne få buræg helt ud af de danske supermarkeder – så producenterne slet ikke kan se en fidus i at producere buræg.

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så længe de andre æg kommer til at ligge i samme prisklasse så skal jeg nok købe dem, men så længe 6 øko æg koster over 25 kroner så kommer der altså 15 buræg til en 20’er ned i min kurv

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Trine – fedt at høre jeres meninger. Set fra mit synspunkt er det dog et spørgsmål om hønen og ægget her (ja ja – referencen passer bare rigtig godt her) – for efter min bedste overbevisning tror jeg ikke, at priserne på øko eller fritgående æg kommer ned af sig selv, før vi som forbrugere begynder at efterspørge dem – og købe dem i større stil end vi gør i dag (og producenterne af øko-æg dermed kan få de samme stordrifts- og storsalgsfordele som burægs-producenterne gør).

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har godt set deres kampagne – arbejder næsten lige ved siden af Ægtivisterne 😉

  Jeg kan godt lide kampagner med humor, de glider ligesom “nemmere” ned, og så kan man smile lidt ad det undervejs, selvom budskabet jo er godt nok. Prøv at tænke på, hvor længe der gik før alle købte ØKO mælk. Og nu sælges der nærmest mere økomælk end almindelig mælk. Så det går den rigtige vej, men indtil da, så er oplysning nok den bedste vej frem – som fx det der program på DR2, der var ret tankevækkende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej HomeMadeHeaven – lige præcis! Ægtivisterne har et godt budskab pakket ind i et sjovt univers, som man kan forholde sig til – det vækker opsigt og det er vigtigt, så vi kan komme samme vej som med økomælken! 🙂

   Kh Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Åhh ja.. De stakkels burhøns!
  Jeg er på SU, og spiser rigtig mange æg i løbet af en uge, så det løber hurtigt op, når man har valgt at man simpelthen ikke vil købe hverken buræg eller skrabeæg. Men min erfaring siger mig, at der stort hver uge er tilbud på økoæg et eller andet sted – gode tilbud 🙂
  Derudover så kan man jo virkelig både se og smage forskel på buræg i forhold til økoæg!
  Så for mig er det ikke et svært valg 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Enig Kristina – hvis man holder godt øje, er det let at finde gode øko-æg på tilbud rundt omkring – og de smager – og SER bare så meget finere ud med en dejlig orangegul æggeblomme – så man ligesom ved, at det er en glad høne, der har lagt det æg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Jeg har i flere år kun købt økologiske æg – også da jeg var en fattig SU-studerende. For som jeg ser det, så handler det ikke om, at vi mennesker har RET til æg, men om at dyrene har ret til et anstændigt liv. Hvis man synes det er for dyrt, at købe øko-æg, så spiser man bare lidt færre æg. Grunden til at burhøns-æg er billigere, er jo fordi de kan masseproduceres i en helt anden skala – fordi der kan være rigtig mange høns på urimeligt lidt plads.

  Så længe der er efterspørgsel, vil de blive produceret. Så stop så med at købe dem folkens. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • TineLee

  Synes det er en god kampagne, som jeg også netop har støttet op omkring.
  Så mangler vi bare lige at få burhønsene væk fra køledisken og frost sortimentet, for det er da mindst lige så forfærdeligt for den type høns, som det er for burhønsene, der producerer æg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Tine – helt enig – det må være næste skridt på vejen til bedre dyrevelfærd for alle landets små søde kyller! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det helt absurde er da at forbrugeren ikke har noget frit valg…

  I Danmark må man ikke sælge æg fra stalddøren, men gerne æg fra burhøns. Hvis det nu eksempelvis var Sverige, så måtte man gerne sælge æg fra stalddøren. Det er vi nogen der prøver at ændre på.

  Flere æg fra stalddøren giver færre æg fra burhøns
  https://www.facebook.com/fjerkrae

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Finn
   Supergodt indspark. Jeg er også forundret over at man ikke må sælge – eller forære – æg fra egen produktion, mens burhøns får lov at leve under kummerlige forhold. Håber virkelig, at der bliver lavet om på dette!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SQUASHKAGE A LA DRONNINGEMAD