OG VINDEREN AF SMOOTHIE-GOODIES ER...

TEST AF SQUASH-SPAGHETTI

 photo squashspiral01_zpsd3f5520b.jpg

 photo squashspiral02_zps344af00f.jpg

Køkken-aggregater kan man aldrig få nok af – det er et kendt faktum. Så da jeg så en såkaldt spiralizer i håndholdt version på Madbandittens instagram, kiggede jeg lige en ekstra gang. En køkkendims, der ikke fylder alverden og som kan skære ens grøntsager ude på endnu en måde. Whats not to like? Som jeg vist har underholdt med herinde før, så synes jeg konsistens og form har utroligt stor betydning for smag- og spiseoplevelsen. En gulerod høvlet med tyndskræller er slet ikke det samme som gulerod skåret i små tern eller i skiver eller revet. Bare det om man river groft eller fint gør jo en forskel!

Jeg har tidligere fået grøntsagspasta på Palæo i Torvehallerne og syntes det kunne være fedt at kunne lave selv en gang i mellem. Ikke at jeg vil udelukke pasta fra mit liv for good (no way! Elsker pasta!) men variation er jo som bekendt altid godt. Og spiralerne kan udover pasta-alternativ også bruges til at spice en salat op osv osv.

Summa summarum lavede jeg en copycat på Madbandit-Jane og bestilte en Gefu-spiralizer på Amazon.co.uk. Jeg gav lige under 250 inkl. porto.

Så snart spiralizeren var kommet i hus, blev vi jo nødt til at prøve den. Et perfekt argument over for Clausen, som ikke deler mit vanvittige kærlighedsforhold til bolognese og derfor prøver at begrænse bolognese-middagene herhjemme.

Der blev derfor simret løs på en lækker ”sugo,” der blandt andet fik smidt et par saltede ansjoser i sig, mens løg og hvidløg blev svitset og derudover blev pimpet med alt godt for grøntskuffen: Lidt squash, masser af aubergine og nogle gulerødder. Alt sammen revet groft på rivejernet, så det nærmest smeltede ind i kødsaucen. Før flåede tomater og lidt oksefond røg i gryden, blev der hældt godt en halv flaske ”sløv” rødvin over kød og grøntsager, som fik lov til at koge ind og dampe godt af, før resten af væden blev tilsat. Elsker hvordan bolognese kan varieres i det uendelige.

Da saucen havde simret sig smød, blød og smagsfuld, gik jeg i krig med spiralizeren. Den fungerer lidt som en kæmpe blyantspidser, som man ”spidser” squashen/grøntsagen i. Spiralizeren har to ender: en til tynde strimler og en til tykke. Jeg lavede de tynde i denne omgang. Hvis man er god til at køre grøntsagen ”steady” igennem spiralizeren kan man næsten lave uendeligt lange spaghettier med den. Hvis man gerne vil starte på en ny spaghetti, kan man blot give grøntsagen et lille vip, så strimlen knækker.

Man kan ikke undgå en anelse spild med spiralizeren. Der hører et lille endestykke med pigge med, som man kan sætte i grøntsagen for at få så meget som muligt med, uden at snitte fingrene af. Jeg tror nu jeg skulle have snittet enden af squashen først. Piggene ville i hvert fald ikke særligt gerne sidde fast i den noget ujævne squash-ende.

 photo squashspiral03_zps3316a699.jpg

Her kan I se, hvad der blev tilbage fra mit spiraliserings-eventyr. Jeg synes det er acceptabelt – men gemte selvfølgelig det sidste, som blev smidt i en salat dagen efter. Havde vi lavet spaghettien før bolognesen, havde vi bare kunne smække resten i saucen.

 photo squashspiral04_zps3333a3ac.jpg

Spiralerne blev smidt i en skål og fik hældt kogende vand og et skud salt over sig. Der blev lige rørt rundt en gang eller to – og så blev spiralerne drænet.

 photo squashspiral06_zpsdce9ea7f.jpg

Jeg må sige at det altså virkeligt var lækkert med et friskt, let og knasende alternativ til pastaen. Jeg ER altså pasta-elsker, men det var virkelig en dejlig afveksling. Kødsaucen får lov til at fylde lidt mere i landskabet, men det kommer selvfølgelig an på hvor meget squash-spaghetti man laver. Vi brugte én squash til to personer og det var fint, men der var ikke overvældende meget. En gulerod eller lidt kinaradise oveni havde måske været perfekt (og ja, der SKAL en klart smør (eller to) på spaghetti med kødsauce, squash eller ej).

Glæder mig til at bruge min spiralizer igen – både til spaghetti-substitut og til alt muligt andet.

15 kommentarer

 • Det ser lækkert ud!
  Og den er altså lidt smart, sådan en spiralizer – og grønsagsresterne kan altid ryge i en suppe, juice eller en pasta/pizza-sovs. Jeg gemmer hvertfald altid broccolistokke, hvidkålsstokke, bløde gullerødder og fx rodfrugte-rester (hvis de er blevet skåret til pæne fritter) og smider resteposen i gryden, næste gang der er suppetid.

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Anne. Helt enig i din reste-strategi. Jeg har også tit en fond-pose i fryseren med porretoppe, persillestilke og alskens grønne sager, der ikke kommer direkte på bordet. God idé også at gemme hvidkålsstokkene. Dem har jeg af en eller anden grund aldrig fået brugt til noget.
   Og så var “spildet” fra spiraliseringen faktisk mindre end jeg havde regnet med. Synes den gjorde det godt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tænk, jeg har aldrig puttet en klat smør ovenpå min kødsovs. Sikke en uskik!

  Den er ellers fin squashresten, ikke? Jeg har sådan en “affaldsskål” i køleskabet til alle grøntsagsrester, og de ryger så i juiceren næste dag. Man har ikke meget grøntsagsspild, når man har en juicer. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Jane, kan du så komme i gang. Vi har jo en solid smørkærlighed til fælles, fornemmer jeg. Det er smart med resteskålen! Jeg har også en juicer, men må blankt indrømme at den ikke bliver brug på daglig basis, så fryseren er et godt alternativ. Godt du lige lagde en kommentar, det mindede mig jo om, at jeg slet ikke havde fået lagt et link på dit navn (hvad der ellers var meningen). Sådan er det når man blogger lidt for sent om aftenen..! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kender også mange der har købt sådan en spiralizer og jeg må indrømme at jeg også er lidt fristet. Men før jeg har afprøvet alle funktioner i min foodprocessor, så må jeg ikke. That’s the rules 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan en har jeg også overvejet at få fat på. Desværre er jeg nok den eneste i husstanden, der vil sætte pris på den, så indtil videre bliver det ved overvejelserne.

  Jeg håber, at du vil bringe flere eksempler på, hvad den kan bruges til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det skal jeg helt sikkert gøre, når spiralizeren og jeg har været på nye eventyr 🙂 Måske du kan finde et eller andet, der kan overbevise resten af husstanden.. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lækker måde at få tilbehør på 🙂
  Hvor skarp er sådan en spiralizer? Kan den også tage de hårdere grøntsager såsom gulerødder?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ja det var slet ikke skidt. Jeg har ikke fået testet den på gulerødder endnu, men det burde den kunne. Jeg må vende tilbage når jeg er blevet klogere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Din bolo ser godt nok lækker ud! Findes der en opskrift på den på bloggen allerede? Min søgefunktion driller og jeg trænger virkelig til en frisk opskrift..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Djuli, søgte lige på opskrifter hos dig og fandt denne spændende spiralizer. Et spørgsmål: tager det lang tid at dreje sig til ‘spaghettierne’?
  KH Dorte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Dorte. Nej overhovedet ikke. Det er ikke noget “projekt” at dreje dem ud. Faktisk ret easy peasy, så det skal i hvert fald ikke holde dig tilbage fra at anskaffe dig én! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorte

   Tak Julie – easy peasy kan vi lide!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OG VINDEREN AF SMOOTHIE-GOODIES ER...