HERRE NICE TOMATSALAT

NORDISK SPISEKAMMER – PÅ TUR MED BYHØST

 photo byhoslashst01_zps00737d37.jpg

Lørdag d. 25. maj hold jeg særligt øje med vejrudsigten. Clausen og jeg skulle nemlig på tur med Byhøst til lands, til vands og i byen, så al varslet regnvejr var meget uvelkomment. Heldigvis lyttede vejrguderne og vi endte med at have dejligt lunt vejr til et fuldspækket program fra 14-20.

Byhøst, som jeg har skrevet om tidligere, er et supercool initiativ, der med taglinen “Spis din by” arbejder for, at vi er flere der kommer ud i naturen, lærer den at kende og ikke mindst begynder at spise af den. Bl.a. har de lavet et smart socialt kort, hvor man både kan dele gode samlespots og finde spots for de urter eller bær, man selv er på jagt efter. Mange naturglade samlermennesker har det vist med at holde de bedste spots for sig selv, men Byhøsts filosofi går på, at jo mere vi deler, jo mere er der til os alle. Meget fint!

Programmet på denne lørdag var toptunet og spækket med information, guidede gåture og lækre smagseksempler på hvad den vilde natur har at byde på. Turen startede ved Byhøst HQ på Islands Brygge, hvor vi blev hentet i bus og begyndte turen mod Vestskoven, herefter tog vi til Ishøj Strand for derefter at ende ved Fælleden. På hver busstrækning var der et nyt foredrag med hver sit perspektiv på dét at spise vilde urter. På hver gåtur blev vi guidet af en ny guide, som alle havde styr på det med naturen og de spiselige urter.

Det er en helt ny verden, der åbner sig, når man begynder at se på naturen med nye hvad-kan-jeg-spise-øjne – og nåh ja ikke mindst smage på den. Vi fik virkeligt tygget på mange grønne sager i løbet af dagen!

 photo byhoslashst02_zpsf7eddffc.jpg
Her er det spansk kørvel (begge billeder), som afgiver en let anisduft, hvis man nulrer bladene. Stænglen er glat og blomsterne hvide. Det er nok anisduften, der er det sikre kort, når du skal identificere den velsmagende fætter, som også kaldes sødskærm.

 photo byhoslashst03_zps14785f01.jpg

Her er det strandarve, som vi fandt på Ishøj strand. Strandarven er en sukkulent, hvilket vil sige at den opbevarer vand i bladene. Det giver den et saftigt bid. Det er svært at ramme smagen sådan helt rent, men den befinder sig i krydsfeltet mellem agurk, asparges og… noget andet grønt! Den er superlækker stegt på panden i lidt smør som grønt tilbehør til aftensmaden eller som ekstra bid og sprødhed i salaten.

 photo byhoslashst04_zps9a1e1332.jpg

Her er det Julie Swane, som flere gange har guidet mig og Byhøst ude i naturen (Julie har bl.a. skrevet en kogebog om gran for nyligt, som ser meget spændende ud, skulle jeg hilse og sige!). I hånden holder hun et ordentligt bundt strandkarse, som vi desværre ikke spottede på Ishøj strand. Til gengæld fandt vi noget senere på dagen på vej hjem fra fælleden. Strandkarse smager af peberrod/wasabi og kan være noget så stærkt. Det er lækkert på en kartoffelmad eller andre steder, hvor man normalt ville bruge peberrod eller wasabi. Det skal ikke snittes for fint eller varmes for meget op – så mister det smagen.

Til højre er det et lille bundt strandmælde, som vi fandt masser af på Ishøj strand (ret tæt ved vandet – de vokser tit i tangbunkerne). Strandmælden smager ikke af voldsomt meget som strandkarsen gør, men er frisk og sprød og giver et lækkert pift til salaten. Den kan både bruges rå og tilberedt – fx alle de steder du ellers ville bruge spinat.

 photo byhoslashst05_zpsd1dc3b2d.jpg

Her er det manna fra elmetræet (til venstre). Clausen gad ikke spise dem – jeg syntes de smagte helt fortræffeligt mildt og med en let nøddet smag. Til højre ses løgkarse, som smager et eller andet sted mellem løg, karse, sennep og hvidløg. Den er derfor god på madder eller som drys i salater. Den er nem at kende på “antennerne” foroven.

 photo byhoslashst06_zps604e0aec.jpg

I skoven spottede vi også ramsløg. Her er det ramsløgenes fine blomster, der også smager hen ad hvidløg og selvfølgelig pynter noget så gevaldigt i salater eller på en rubber eller hvad man nu kan finde på (drop lige at pynt med dem på kagen, ik’)

Undervejs fik vi serveret den fine pose, som du kan titte ned i allerøverst: Rugbrød med granskud, gulerod, supersprød asparges og dip i form af en ærtepure med spansk kørvel og ramsløg (du kan finde opskriften lige her). Superlækker snack!!

Julie Swane diskede op med den smukke højorange havtornesaft (øverste billede til venstre) som smagte helt henrivende.

Da arrangementet var ved at lakke mod ende, stod Marko fra Rødder og hans søster Mette og tog imod os i en lille lysning ude på fælleden. Her diskede de op med alverdens gode urtesager, som satte et fortræffeligt punktum på en rigtigt dejlig dag.

 photo byhoslashst07_zpsc30c172f.jpg

Mikkel (med cap) fra Byhøst præsenterer Marko fra Rødder. Søster Mette åbner vin i stribet bluse lige ved siden af.

 photo byhoslashst08_zps4b1544c1.jpg

Kartoffelcreme rørt med kærnemælk med asparges, urter og brændt kål.

 photo byhoslashst09_zpsf7a3a484.jpg

To gode smørelser: Urtemayo lavet på rapsolie med masser af spansk kørvel og en urtesmør med bellis.

 photo byhoslashst10_zpsab55f864.jpg

Superlaber rabarberkompot med fennikelfrø og granskud. Fennikelfrøene gav rabarberkompotten en lækker lakridset note.

 photo byhoslashst11_zps194d890e.jpg

Brændte og rå jordskokker med urtemayo og spansk kørvel. Har ellers været lidt træt af jordskokker i en periode, men disse tog mig med storm!!

 photo byhoslashst12_zps4389f494.jpg

Her er den en urtepimpet boghvedegrød med syltede humleskud, brændte porrer, persillerødder og ramsløg. Smagte fan-f*cking-tastisk!

 photo byhoslashst13_zpsd027f2f4.jpg

Ooog så var der grillede pølser til alle de grønne herligheder. Det var virkeligt en dejlig dag, som altså endte med denne propfyldte tallerken. Jeg skal helt sikkert på tur med Byhøst igen!

Og så regner jeg med at vende tilbage med lidt af det jeg selv har lavet med de vilde urter. Stay tuned!

________________________________________________________________

PSSST: Husk at du kan vinde en goodiebag med Svansøs lækre produkter  – læs mere her!

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HERRE NICE TOMATSALAT