SUNDE ASIATISKE KØDBOLLER I WOK
Asiatisk mad er fantastisk fordi det, takket være gode skarpe smagsgivere, kan give lynhurtig, sund og velsmagende mad. Og om aftensmad en dødelig tirsdag efter lang arbejdsdag og lang cykeltur, hvor aftensmaden VIRKELIG gerne måtte gå lyntjept, tyede veninde A og jeg netop til at lave asiatisk wok-biks, hvor en omgang sunde og super skønno kyllingekødboller spillede hovedrollen (at de sunde kødboller blev suppleret med en omgang mindre sund kokosmælksauce og ægnudler er SÅ en HELT anden historie…, men altså – who’s counting! Og det klædte virkelig de sunde kødboller godt!).
Til kødbollerne:
- 400 gram hakket kyllingekød
- 2 finthakkede forårsløg
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk sortbønne chilipasta
- 1 spsk risvinseddike
- 1 tsk fiskesauce
- 1 spsk limesaft
- 2 spsk sød chilisauce (+ lidt ekstra til stegningen)
- 1-2 spsk sesampasta
- Lidt salt og peber
Til saucen:
- 1 lille bundt forårsløg
- 1 rød peber
- 1 lille bakke champignon
- 1/2 dåse kokosmælk
- Chilisauce, soya, limesaft, karry
- Olivenolie
- Salt og peber
Alle ingredienser til kødbollerne røres sammen til en ensartet fars. Og grøntsagerne til wokken skæres i grove tern og strimler.
Kødbollerne formes med en lille spiseske skyllet med koldt vand og steges på en knaldvarm pande i olivenolie. Når panden er fuld af første hold kødboller og de har fået lidt stegeskorpe, ‘rulles’ de rundt på panden, gerne a la, hvis du var i gang med at lave svenske kødboller. Det giver bollerne den fine runde form. Smid en teske karry på panden, rusk rundt i sagerne, og tilføj en spiseske chilisauce – og gentag så rysteriet. Dette stunt glaserer kødbollerne herligt, så de får den fine gyldne overflade, der ses på billederne. Hvis du har gang i mere fars end hvad en enkelt sending kan klare, så er det bare om at gentage hele processen. Det tager ikke meget mere end 5-8 minutter at få gennemstegt de små kødboller.
Når de næsten er ved at være der, er det tid til at smide grøntsagerne på en anden pande, give dem for fuld drøn med lidt karry, salt, peber og soyasauce. Og mens denne proces står på (3-4 minutter, grøntsagerne må endelig ikke blive bløde), kan man passende smide kokosmælken på panden med kødbollerne, lade det simre sammen og smage til med limesaft, salt, peber, soya og chilisauce.
PS – fortvivl endelig ikke, hvis du ikke har en af ovenstående ‘sauce-ingredienser’ – det er bare om at bruge de rester du har i køleskabet. Har du fx østerssauce men ikke fiskesauce, så vil det garantrisse også fungere fornemt!
Lige inden servering bikses de to pander sammen, så grøntsagerne også bliver coated godt ind i den gode kokossauce (dog uden, at de bliver bløde og ‘soggy’), og så er det bare om at hælde herlighederne over på en tallerken med f.eks. basmatiris eller nudler – som valget faldt på for vores vedkommende, denne aften.
PPS – disse kyllingekødboller vil også gøre sig godt, som sundt alternativ til de klassiske kalv og flæsk kødboller i en omgang boller i karry. Lidt a la denne opskrift på kyllinge-kødboller
Ingen kommentarer endnu