BONJOUR MONSIEUR VUONG

BOEUF BOURGUIGNON = KØD MED VIN

 photo boeuf8_zpsc9288e64.jpgMåske tænker du, at en langtidssimrende gryderet bestående af bøf og vin ikke er den mest oplagte sommermiddag, men der kan du faktisk godt tænke en lille smule om igen. Især når ens gæster mestendels består af friske cykeldrenge, der lige har tilbagelagt det meste af Ganløse på racercykler (og man selv også lige skulle nå et lettere hektisk og overophedet båd-eventyr i de københavnske kanaler!). Så er en rustik gryderet med masser af mættende kød og god bourgogne faktisk ikke helt af vejen!

Og det var lige præcis sådan en situation jeg stod i her for en weekends tid eller to siden, hvor det endelig blev tid til at bruge et fantastisk stykke okseindelår fra Hjortkærs kvæg, der havde ventet spændt i fryseren til at blive en god solid omgang boeuf bourguignon! Opskriften her er mere eller mindre tyvstjålet fra Price, bortset fra lidt kvindelig husholdningspraktik, hvor jeg bare udelod de sager, jeg ikke havde. Den originale version kan findes her.

Jeg brugte:

 • 1 1/2 kg. okseinderlår
 • 150 gram af Irmas udvalgte bacon i tykke skiver (dyrt, men godt!)
 • 1 stort løg
 • 3 skalotteløg
 • 2 fed hvidløg
 • 3 gulerødder
 • en halv pose små løg (Irmas fra frost)
 • 250 gr. brune champignons
 • 2 laurbærblade
 • 1 flaske Bourgogne (+ et squez af flaske nr. 2 – som du jo alligevel skal drikke til;))
 • god oksefond – jeg brugte Irmas – og cirka en halv – til en hel liter
 • smør
 • olivenolie
 • mel
 • salt og peber

 photo bacon_zps726c385c.jpg photo okseinderlaar_zpsc093cb21.jpgStart med at skære baconen i tern (ca. 2 x 2 cm) og steg det i en gryde med lidt smør. Tag det op af gryden og stil det til siden, når det er blevet brunet og sprødt. Herefter er det om at fjerne de værste sener og fedt fra okseinderlåret og skære det i store tern. Grundet en lettere presset stresstærskel (det var det med den der båd der..) og alt for lidt tid, røg der også lige det yderste hak af en negl og finger i processen – kan ikke anbefales oveni generel tidsmangel og kaos i et køkken, også lige at skulle bakse med at binde sin finger ind. Men fingeren blev fikset og kødet vendt i melet.

 photo oksekoedimel_zpsd22be3ef.jpgKødet blev brunet af et par omgange ved høj varme i en god sjat olivenolie og smør. Fik et godt kværn af salt og peber og ellers rørt godt rundt, så det fik en fin stegeskorpe på alle sider. Efter denne omgang stilles det til side – og så er det tid til grøntsagerne.

Løg, skalotteløg og hvidløg, alt sammen grofthakket, samt gulerødderne skæres i mindre stykker, og svitser i det resterende fedt i gryden i et par minutter. Kødet og flæsketernene tilsættes. Og så hælder man ellers bare sin gode bourgogne i (eller en anden rødvin, hvis det nu er – men en bourgogne er det rigtige!) samt oksebouillon, til det dækker kødet i gryden. Når der er god gang i gryden, skrues ned til svageste blus og lad retten simre under låg i ca. 2 1/2  time.

 photo vin_zps777d8ea5.jpg photo gryderet_zps754a16c0.jpgEfter en times tid kan du passende begynde at brune de små løg (som du lige har tøet lidt op inden) Imens pilles de små løg og brunes i en gryde i lidt smør og et drys sukker. Tilsæt et skvæt af rødvinsflaske nr 2 og damp dem næsten møre for svag varme.

I samme ombæring kan du gøre champignonerne klar. De renses, sauteres i smør og smages til med salt, peber og lidt oregano. Løg og champignoner tilsættes kød og vin, og koger med de sidste fem minutter i gryden.

 photo boeuf2_zps3e114623.jpg

Til aller allersidst smages sovsen til med salt og peber – og evt. et skvæt vino mere, hvis man lyster. Jeg smed også en omgang maizena i gryden for at tykne sovsen en smule.

Ja – og så er det bare om at servere den rustikke herlighed for gode venner – evt. med en let salat til – og stensikkert med en omgang godt brød til!

 photo boeuf4_zps7d743977.jpg photo boeuf5_zpseb830b34.jpg
Hvis du selv skulle have lyst til at få fryseren fyldt med lækkert oksekød fra glade kvæg, så er det bare at slå et smut forbi Hjortkærs hjemmeside, og skrive eller ringe til Merete, så kan hun berette om hvilke pakker og udskæringer, de sælger her efter sommeren, når kvæget slagtes.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BONJOUR MONSIEUR VUONG