BRUNSVIGERDATE
Torsdag stod den på brunsvigerdate med min studieveninde A. Da vi var på denne tur, havde hun en meget indgående samtale med en anden veninde om brunsvigers karakteristika og do’s and dont’s, knasende remonce versus blød remonce m.m.. Det lød meget pro i mine ører, og da jeg faktisk aldrig har bagt en brunsviger før, føltes det voldsomt oplagt at invitere hende på fællesbagnings-brunsvigerdate. Det var hun heldigvis med på og torsdag blev altså dagen, hvor brunsvigeren skulle i ovnen. Clausen var så galant at tilbyde at hjælpe med at spise kagen og endda lave kaff’ til, så vi endte med først at spise en let middag og så forgribe os på den sagesløse brunsviger efterfølgende.. Ret perfekt aften på altanen i Nordvest, hvis du spørger mig.
Nåh, men videre til den brunsviger. Jeg quizzede A om, hvilken/hvilke opskrifter hun plejede at gå frem efter. Både Karolines klassiske og Meyers blev fremhævet og vi endte da også med en freestyleblanding af begge. Det er dog Hr. Meyer der skal have credit for bunden og for remonce-elementer som marcipan og kanel. Vi justerede særligt i forhold til processen, og så lavede vi (selvfølgelig) mere remonce end opskrifterne lagde op til!
Bund
- 2,5 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1 æg
- 50 g sukker
- 5 g havsalt
- 450 g hvedemel
- 40 g blødt smør
Remonce
- 75 g marcipan
- 200 g brun farin
- 200 g smør
- 1 spsk honning
- 1 tsk kanel
- Evt. lidt ekstra brun farin
Sådan gør du:
Vandet hældes i en skål og gæren opløses heri. Slå ægget i blandingen og rør det godt sammen. Bland mel, sukker og salt i en anden skål og tilsæt det til væsken, evt. lidt efter lidt, så går det nemmere med at få rørt sagerne sammen. Når dejen har samlet sig nogenlunde, skæres det blødes smør i tern og æltes ind i dejen. Vi rørte den sammen/æltede med en røreske, da den er noget snasket/blød i det. Det er fint, det er sådan den skal være. Vær grundig med æltningen, så dejen bliver blød og elastisk.
Stil til hævning en halv times tid.
Herefter hældes dejen i et smurt fad og fordeles/trækkes ud, så den dækker bunden. Vi forsøgte først at rulle den ud, men dejen var simpelthen for klistret til at det lod sig gøre 100 %, derfor denne fremgangsmåde, som fungerede fint!
Lad nu dejen hæve en times tid i formen. Den skal gerne vokse til dobbelt højde. Tænd også for ovnen – 200 grader (ingen varmluft).
Når tiden er ved at være gået laves remoncen: Smid smør og brun farin i en gryde og varm sagerne op, så sukkeret nogenlunde smelter. Tag gryden af varmen og riv marcipanen groft ned i blandingen. Tilsæt honning og kanel. Du kan også bruge sirup i stedet for honning og rør blandingen godt sammen.
Lav dybe huller i dejen med fingrene og hæld/smør remoncen ud over dejen med det samme. Det er nemmest at fordele remoncen hvis den er godt flydende. Vores blev lige det fasteste, men vi smurte den ud med en dejskraber og det gik fint. Synes du din remonce er for fast, så tilsæt evt. lidt mere smør og/eller honning/sirup.
Smid brunsvigeren i ovnen og giv dem omkring 15-20 minutter. Kig til den efter 10-12. Remoncen må gerne være flydende, så det er selve dejen der skal tjekkes: Stik en kødnål eller gaffel i kagen – når den kommer retur uden dej på, er kagen færdig.
Lad kagen køle lidt ned og spis så!
Brunsvigeren blev dejligt luftig og blød, al den brune farin var smeltet godt sammen og knasede derfor ikke. Kanterne på kagen derimod var blevet til lækker gooey karamel. Det er nok en smagssag/religion man helst vil kunne knase sukkerkorn i sin brunsviger eller om man er til karameliseret remonce eller ej, men god – det var den!
Kagen er sjovest, når den stadig er lun. Claus Meyer giver den en levetid på 5-6 timer efter den er blevet bagt. Vi gemte dog det vi ikke kunne spise og varmede det op i ovnen dagen efter pakket ind i sølvpapir. Det fungerede perfekt som genoplivningstrick: Remoncen blev halvflydende igen og “brødet” genvandt sin svampede blødhed. Haps!!
Dette bliver højst sandsynligt ikke den sidste brunsviger-date. Næste brunsviger i støbeskeen bliver formentlig med kagecreme! Er der nogen af jer, der har prøvet det?
Som ægte fynbo og brunsviger-æder vil jeg bare lige sige – dét der, det ser FANTASTISK ud!! 😉