ROSKILDE FESTIVAL - MAD, MUSIK OG MODE - ROCK'N'ROLL'EREN

CREMET KOLDSKÅL MED 3X CITRUS – UDEN ÆG

 photo koldskaringl02_zps804e4c13.jpg

Mhhh.. så har jeg endelig fået lavet årets første omgang koldskål. Supercremet og dejligt blød og frisk i smagen.

Det er egentlig ikke fordi jeg ikke bryder mig om at bruge æg i koldskål – jeg er tilmed rimeligt nonchalant omkring brug af rå æg i min mad. Men nogen gange skal man jo forny sig – og nogle gange (fx når man har en baby i maven) er der ikke nogen grund til at tage (alt for mange) chancer.

Derfor besluttede jeg mig for, at årets første koldskål for mit vedkommende skulle være uden æg. Efter lidt googling og kombination af diverse opskrifter, kom jeg frem til nedenstående – og supervellykkede – opskrift. Jeg kan sige så meget, at jeg måtte lave ekstraportion efter morgenmaden, da vi simpelthen havde spist for meget til, at der var nok til gæsterne om aftenen også.

Og så fik den altså min kærnemælkstraumatiserede svigermor til at spise koldskål igen!

Du skal bruge:

 • 2 dl piskefløde
 • 2 spsk sukker eller tilsvarende sødemiddel fx honning, xylitol, stevia el. lign.
 • 2 tsk vanillepulver*
 • 5 dl tykmælk, evt. 6
 • 5 dl kærnemælk, evt. 6
 • Saften fra en halv blodgrape
 • Saften fra en halv lime
 • Skal fra en halv citron

* Vanillepulver er ren stødt vanille, dvs. uden sukker. Urtekram har en udmærket variant, alternativt kan du som jeg lave din egen ved at blende tomme vanillestænger til pulver og gemme det på glas. Du kan selvfølgelig også vælge at bruge vanillekorn frisk fra stang. Så vil jeg tro at en stangfuld vil være fint.

Sådan gør du: 

 • Pisk piskefløde, sukker og vanillepulver til sød flødeskum.
 • Hæld tykmælk, kærnemælk og citrussaften ned i skålen til flødekummet, men gør det ned af siden, så du ikke slår al luft ud af flødeskummet.
 • Riv citronskallen ned i skålen og vend forsigtigt rundt til massen er blevet homogen.
 • Smag på koldskålen. Er den for sød kan du tilsætte lidt mere tykmælk og/eller kærnemælk. Vælg kærnemælk, hvis du godt synes koldskålen kan være lidt tyndere, tykmælk, hvis du gerne vil bevare den nuværende konsistens.
 • Opbevar koldskålen på køl
 • Servér og nyd den med dit yndlingstilbehør, hvadenten det er tvebakker, kammerjunker, crunch, skyer, jordbær eller…

 photo koldskaringl03_zpsaed05b35.jpg

Jeg lavede noget crunch ud af 50-50 havregryn og Irmas Livø grødblanding, som jeg synes var alt for tung til grød. Med hybenpulver og lidt tørret hindbær i var det perfekt til koldskålscrunch. Jeg hældre gryn og grødblanding samt en håndfuld hakkede mandler på en varm pande med vanillehonning (blot noget honning jeg har smidt tomme vanillestænger ned i og ladet trække) og smeltet smør. Blandingen skal ikke blive supervåd af smør og honning, men jeg kom lidt ekstra af begge på, da det lige skal vædes en anelse. Svits det på panden til det begynder at tage farve, bred crunchen ud på et stykke bagepapir og lad det tørre/køle. Så bliver det dejligt sprødt og knasende.

Koldskålen blev om aftenen serveret med crunch, nye danske jordbær og lidt mynte.

Det er selvfølgelig ikke strengt nødvendigt at bruge tre slags citrusfrugter i denne koldskål. Det kom sig egentlig af, at jeg var overbevist om at vi havde masser af citron derhjemme, lige indtil jeg stod nedenfor min bygning og kom i tanke om, at vi ingen citron havde.

Derfor endte jeg med en kombination af grape og lime – og da jeg åbnede køleskabet og opdagede at vi faktisk lige havde fået en citron i vores Aarstiderne-kasse, ja så røg halvdelen af citronens skal i. Flot! Du kan selvfølgelig vælge at bruge en eller to af ovennævnte citrusfrugter, alt efter hvad du er mest til. Eller hvad du tror du har i køkkenet 🙂

 photo koldskaringl01_zpse65f1756.jpg

Og.. en lille omgang koldskål til morgenmad! Lidt pænere lys – men de to versioner smagte lige godt! 🙂

2 kommentarer

 • Kommer som kaldet – og ser skønt ud! Hvor mange er der til i ovenstående portion som dessert mon? En 4 styks? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Fedt, Maiken. Ja der er i hvert fald til fire. Særligt hvis der er lidt drys/fyld på, vil jeg mene, at der er rigeligt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ROSKILDE FESTIVAL - MAD, MUSIK OG MODE - ROCK'N'ROLL'EREN