NY YNDLINGSOST!

STIK MIG EN ‘FRANNER MED NULLE’ TAK!

 photo nutella_zps6fec7319.jpg

Jeg har en lidt sær vane med at quizze mine venner, familiemedlemmer, kolleger og nye bekendte på om de er et ‘forrets-‘ eller ‘dessertmenneske’. Det er jo en relativt ligegyldig ting – men når man er madnørd, er det som om, at der er noget sigende omkring, om folk er til det søde eller salte. Selv vil jeg altid sværge til at være et forretsmenneske, og vil i 9 ud af 10 tilfælde altid vælge et eller andet salt og snasket frem for noget sødt og ‘kaget’.

Som barn var det også altid meget sværere at holde mig fra en nybagt bolle med smør eller den leende ko end fra marmeladen og pålægschokoladen. Faktisk tror jeg ret ofte, at min mor købte det søde pålæg mere for hendes egen skyld end min – men det er jo altid en god undskyldning for at have pålægschokolade i huset, at det er til ens datter:)

Der er dog ét sødt pålægsprodukt, som jeg med alderen har fået en lillebitte forkærlighed for. Tror det startede på gymnasietidens skiferier i Frankrig, hvor de lidt vindtørre franske baguettes skulle spliffes op med noget, for at gøre dem spiselige inden dagens løjer på løjperne. Og det er jo naturligvis Nutella vi taler om her.. Er godt klar over, at det måske ikke er verdens reneste ingrediensliste, som sådan en ‘nulle’ (som vi døbte det på sommerens Toscana-ferie) indeholder, men fy.føj.da, hvor er det bare fantastisk på en omgang af det hvideste brød!

Og når nu sommerens ferie netop bestod i at bakse rundt på nogen forfærdeligt høje italienske bjerge på en cykel dagen lang, så havde man jo sådan set også fortjent sådan en lille ‘franner med nulle’-mad eller to både før og efter dagens strabadser.

 photo nutella3_zpsda89d637.jpg photo nutella2_zps81ee64cc.jpg

Faktisk blev jeg så genforelsket i Nutella på ferien i Toscana, at jeg endte med at købe en bøtte med hjem fra det lokale (fantastiske!) supermarked – naturligvis til stor undren for mine medbragte venner, der ikke kunne forstå, hvorfor det var så vigtigt at slæbe Nutella med hjem i kufferten, når nu de forhandles i de fleste Netto’er landet over. Men altså det var jo vigtigt! – for Nutella er (i modsætning til manges idé om, at Nutella er tysk) faktisk opfundet i Italien i krigens tid, hvor det var svært at få rigtig chokolade. Og så er det jo ligesom helt legalt at slæbe det med hjem, når nu det er en national opfindelse på lige fod med  de andre italienske klassikere som parmesanost, pasta, pølser og olivenolie, som jeg naturligvis også slæbte med hjem!

Og nu kan jeg så gå og give mig selv et lille dagligt treat italiensk sødheds-chok med en omgang Nutella på alskens godt brød. Nutella og ristet rugbrød, som den stod på i morges, er nemlig bestemt heller ikke en skidt ting – og så er det jo næsten sundt, hvis man også lige smider et par skiver bananer med i puljen… Eller noget;)

Hvordan har I det med det søde vs. det salte derude – hvor ligger I jeres stemme?

24 kommentarer

 • Jeg er klart til det salte.
  Dog elskede jeg som barn også en franner med nulle 🙂
  idag er det dog alt for sødt til mig, men jeg elsker stadig duften af det og når jeg smører en nutella mad til min 6 årige datter bringer det hurtigt minderne frem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Godt at have en makker på salt-holdet Maria:) Og praktisk, at man kan nyde Nutella i 2. led gennem sine børn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Shit, jeg har lyst til en nulle-mad lige nu (særligt med dens nye navn, det klinger altså godt)! Jeg er, som du jo nok har luret et dessertmenneske og vil ret gerne spise noget sødt efter et måltid.. MEN jeg vil faktisk sige at jeg er et forrets-dessertmenneske, hvis vi snakker restaurantbesøg. Jeg ender tit med at synes at starten og slutningen på måltidet var særligt vidunderlig. Nogle gange dropper jeg faktisk hovedretten af samme grund og smovser flere forretter i stedet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Uh ja – det ved jeg jo om dig J 😉 Og 2xforret + dessert ER en fantastisk strategi!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nicklas

  Der kan faktisk også være nationale variationer (http://sweets.seriouseats.com/2012/03/international-face-off-nutella.html?ref=search), så det er ganske legitimt at slæbe “den originale” med hjem

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Sejt – tak for research og legitimation Nicklas – den vil jeg fluks videresende til mine venner, så de kan se bevis for at jeg ikke er kuleskør 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Om jeg forstår hvordan du bevarer din figur på vel, er mig en gåde, når jeg gennemkigger dine indlæg – men du skal have hatten af, for ikke at være “bange” for at vise hvad rigtige kvinder vil have. Nemlig Nutella 😀 Jeg er dog selv et forretsmenneske, og er generelt ikke til søde sager – men når det så er sagt, så er Nutella bare en fast bestanddel på ferien. Om det er sommer- eller vinterferie, så er ligge det bare så dejlig godt i maven, og giver en dejlig nostalgisk fornemmelse i krop og sind 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haha – tak Christina, synes nu ikke selv altid lige det går så godt med at holde den form der – men henligger det til at være en arbejdsskade 😉

   Og ja – Nutella er bare et dejligt nostalgisk ferie-treat 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Selvfølgelig skal man spise en franner med nulle – med mættet fedt, e-numre und alles!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget til det saltede,men ligesom dig har jeg udviklet en form for kærlighed for Nutella, jeg ved ikke hvad der gør det, men jeg har altid en krukke liggende I huset 🙂

  Love,
  Cherrydunia.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   God strategi Dunia – så kan man altid liiige klare sine sukker-cravings 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg må sige at jeg elsker søde sager, og af mad, er jeg mest til at lave desserter frem for alt muligt andet. Men står det mellem salt og sødt, har jeg altid brug for salt efter sødt – men ikke omvendt. Mon ikke det gør mig gladest for det salte? Anyway, jeg HADER “nulle”! Puha, det har aldrig rigtig været mig, haha!
  http://www.no-angeeels.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Ellers er du bare en forrets+dessert type ligesom Julie Ida – der egentlig bare helst skipper hovedretten! Men lidt sjovt, at du gerne lige skal slutte af med lidt salt efter sødt – det synes jeg er ret sejt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Hmm… er helt klart forretsmenneske, men har også en forkærlighed for nulle, med tandsmør under 🙂 og hvis jeg skal være helt ærlig så er en skive mellemlagret småfed ost oven på altså godt (ja ja jeg ved godt at det lyder mærkeligt, men jeg spiser også “bastogne” kiks med blåskimmel og kan kun sige …: Prøv det! 🙂 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Det lyder bestemt ikke mærkeligt Mille – ku snildt forestille mig at det salte og søde (i begge dine variationer!) giver rigtig go’ mening! Mindes også at have været til et PR-event, hvor vi fik små hapsere af gorgonzola på små skiver mørk chokolade – det er jo et hit!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisa

  Jeg kan kun lide Nutella-madder med et godt lag smør under. Damn, hvor smager det godt med smør under Nutella! Argh!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg, søde Emilie!
  Jeg behøver vel ikke sige, hvad jeg er… men jeg plejer at sige, at jeg er en forret+dessert-pige 🙂
  Og ja, jeg elsker også Nutella, som sammen med Snickers udgør mine guilty pleasures 1 og 2 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Haha – nej, du er en af de nemme at gætte Anne 🙂

   Forretter og desserter er også en rigtig rar kombi – lidt som om man så heller ikke skal vælge, og man stadig får det salte OG søde:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er også mest til det salte men er helt enig i at kombien med meget hvidt brød, tandsmør og nutella er fantastisk 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NY YNDLINGSOST!