HJEMMEBAGT BLOMMEMARMELADE

ROMERSK MIDDAG

 photo middagmedvenner4_zps70121e5f.jpgHer i weekenden stod den på lørdagsmiddag hjemme i hytten på Frederiksberg med et par gode gymnasievenner. Og da det var en god lørdag med masser af tid (og i dagens anledning en anelse laissez faire forhold til min pengepung), gik turen ind forbi Torvehallerne og shoppe gode sager til aftenens middag, som stod i det romerske tegn. Vi kastede os nemlig ud i en klassisk (og helt vildt simpel) romersk pastaret – cacio e pepe – i en version med hjemmelavet pasta vel at mærke! – efterfulgt af vaskeægte saltimbocca a la romana (der vist betyder noget med at springe ind i munden..). Nå ja, og så en masse rar vino til at skylle de romerske herligheder og lørdagen ned med.

Til saltimboccaen brugte vi:

  • 6 tyndtskårne kalveschnitzler (fra Cleavers meat market)
  • 6 tyndtskårne skiver parmaskinke
  • Salvieblade
  • Tør hvidvin, smør og peber

Og vi serverede masser af godt brød + dampet spinat on the side

Til cacio e pepe’n brugte vi:

  • 350 gram italiensk durummel
  • 3 æg
  • lidt vand
  • 150 gram pecorino
  • Masser af friskkværnet peber, god olivenolie og kogevand fra pastaen

Inden al den heftige madlavning gik i gang, startede vi middagen ud med at smovse i lidt godt brød fra nabobageren Brødflov flankeret med fantastiske hjembragte pølser fra Italiens land – altid godt til at starte sådan en romersk middag ud med og tage den værste madlavningssult.

 photo middagmedvenner5_zpsb2a404a3.jpgDet vigtigste der ellers er at sige omkring den her middag er faktisk, at man ikke må gå ned på råvarerne – som italienerne ville sige det (på engelsk…), er det et spørgsmål om ingredients, ingredients, ingredients – for når man laver mad med så simple råvarer, skal hver enkelt ingrediens også bare spille.

 photo cacieepepe0_zps15cf5cbf.jpgPastaen er første projekt coming up. Mel samles med æg og vand (efter behov) til man har en god smidig og sammenhængende dej. Der skal lidt muller og tålmodighed til. Ellers er det faktisk lige ud af landevejen. Herefter smides dejen i en plastikpose og sættes på køl i en halv times tid.

 photo middagmedvenner2_zpsabb7474e.jpg photo middagmedvenner3_zps4d1fc3de.jpg

I mellemtiden kan man passende gøre saltimboccaen klar. Kalveschnitzlerne bredes ud og flades lidt med håndroden. Der toppes med salvieblade og parmaskinke og det hele samles med tandstikker eller hvad du nu har (vi havde kun grillspyd, men det gik også helt fint).

 photo cacieepepe1_zpsfccf4360.jpg photo cacieepepe2_zpsa87c5d90.jpgOg så er det ellers tilbage til pastaen (der efter klassisk italiensk stil blev serveret som en primi, før kødretten). Har du en pastamaskine er det bare om at få gang i den. Det havde vi ikke på matriklen, så det blev til håndkraft. Først udrullet med kagerulle og derefter snittet fint i 5 mm brede tagliatelle bånd. Og herefter skal det hele faktisk gå ret hurtigt, så mens du koger pastavandet op, rives der en god omgang pecorino fint, og den meget groftkværnede peber tørsvitset på en pande for medium varme hvorefter den får følgeskab af et par gode store sjatter olivenolie (alt dette gøres lige inden pastavandet koger op).

Når pastavandet koger, smides lidt salt i og pastaen tilsættes. Det tager godt og vel et minuts tid, så det går virkelig lyn.børge.hurtigt!

Når pastaen har kogt, blandes den over i panden med peber og olie, vendes med pecorinoen, hvorefter der tilsættes lidt pastavand en skefuld af gangen. Pastavandet legerer sammen med osten til en slags blød ostesauce og den skarpe peber giver bid og smag til retten – det kan næsten ikke blive mere simpelt. Retten som sådan er sikkert et påhit ud af nød og fattigdom, men det smager virkelig virkelig fantastisk! Hvis man vil være lidt festlig, kan man lige rive et par omgange pecorino og kværn peber over retten inden servering.

 photo cacioepepe_zpscde20c97.jpg

Og efter at have smovset i den gode pasta var det fluks videre til saltimboccaen. Der igen er en hurtig omgang. Panden skrues simpelthen bare op for fuld blus, der smides en god klat smør på, og schnitzlerne steges for fuld varme ca. 1-2 minutter på hver side. De er godt salte, så de skal blot have et kværn peber over i processen. Når de er done, tages de af panden og stilles til side på en tallerken, hvorefter panden steges af med en god omgang hvidvin og smages til med salt og peber. Vi serverede som nævnt en omgang dampet spinat til, der blot havde fået følgeskab af lidt skalotteløg, salt og peber.

 photo middagmedvenner6_zps5202c848.jpg photo middagmedvenner7_zps6e91b270.jpgOg nøøøj, hvor var det altså godt – helt enkelt og ret så smagfuldt – og lige tilpas ovenpå den lidt mere mættende pasta primi.

Nå ja – og sådan så der så ud, da gæsterne var gået hjem og lyset næsten slukket. Hurra for lørdage, gode venner, rar mad og deejlig vin!

 photo middagmedvenner_zps4eabd4e4.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HJEMMEBAGT BLOMMEMARMELADE