MORGENMADSNOSTALGI

ÆBLE-BROMBÆR-KOMPOT: SMAGEN AF EFTERÅR

 photo aeblebrombaerkompot_02_zps19994bfd.jpg

Forleden var Clausen på sankemission i sommerlandet og vendte hjem med masser af æbler, brombær og mirabeller – og ikke mindst idéen til denne skønne kompotlignende sag, der klædte andebrystet umanérligt godt og ligesom fik skrevet Efterår som overskrift for tallerkenen.

Sammen med en let spidskålssalat udgjorde treenigheden et supersmagfuldt måltid, der efterlod os mætte og tilfredse uden at være tunge i maven. Og som en lille bonus gjorde sødmen fra kompotten at man ikke var totalt desserthungrende, hehe.

Kompotten er nem at lave og smager af en lille efterårsmillion. Den er lavet på slump og mængdeangivelserne skal derfor tages med et gran salt. Jeg tror ikke du kan gøre det forkert, så se på dine medspisere og lyt til deres maverumlen for at afgøre portionens størrelse og smag dig så ellers frem – kompotten kan sagtens gemmes et par dage på køl.

Du skal bruge:

 • Et løg
 • Et par gode syrlige æbler
 • En håndfuld brombær (kan sagtens hentes i fryseren, hvis man ikke lige har været ude og plukke)
 • Dijonsennep
 • Soya
 • Salt og peber
 • Evt. lidt bouillon, der matcher dit kød

Sådan gør du:

Start med at hakke løget fint og steg det af i fedtstof. Skal du også have and til, kan det anbefales at stege løget af i andefedtet på panden. Samme trick kan selvfølgelig bruges med andre dyr. Alternativt kan du smide lidt fond/bouillon på panden.
Skær æblerne i tynde både og smid dem på panden, når løgene er blevet klare.
Når æblerne er begyndt at blive bløde, kommes brombærrene på panden sammen med en god klat sennep, et skvis soya og rigtigt godt med peber – Sennep, soya og peber – og evt. bouillon giver kant til kompotten, så den ikke bare bliver sliksød. Det må derfor gerne smage lidt igennem, så hold dig ikke tilbage.

Varm det hele godt i gennem og smag til med salt, peber og evt. mere sennep og soya. Du kan også give kompotten et lille pift edikke, fx æblecidereddike, hvis du synes den trænger til et løft.

Server med noget lækkert kød – jeg tror både and, svin, okse og diverse vildt vil være glad for at få selskab af efterårskompotten her!

Pssst. Nu kan der stemmes og dermed deltages i vores Svansø-konkurrence. Læs mere her!

8 kommentarer

 • Det lyder som det perfekte efterårstilbehør til kød 🙂
  Jeg har sindsygt mange brombær, så inspiration er godt.

  I kan også prøve at lave brombær-æblegrød. 2 dele brombær og 1 del æbler. Sukker til det passer. Jeg er ingen grødelsker, men den her er bare så…ja nærmest umami 🙂
  Laver også brombær-æblemarmelade. Hvis der er noget til overs, når man kommer til december, så er det uforligneligt til æbleskiver 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ohh det lyder som nogle gode brombær-æble-hits! Godt man lige har været ude og plukke flere brombær 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser dejligt ud!! Lækkert med de gode sæsonvarer! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det var også virkeligt skønt – og ja, der er altså en særlig tilfredsstillelse i sæson(rå)varer en gang i mellem. Det føles sådan helt meant to be, at man spiser det lige nu 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nøj det ser lækkert ud! Simpelt og godt – lige til at sætte tænderne i!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Har du evt. en opskrift på spidskålssalaten? Jeg elsker spidskål, men aner simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre for at gøre det mere spændende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Vivi. Her var det bare spidskål skåret tyndt med god olie, citron og lidt stegt salvie. Salvien blev dog meget overdøvende, så det er ikke en decideret anbefaling herfra. Jeg er vildt med spidskålssalat med tynde æbleskiver i – og evt. en dressing på yoghurt, citron og sennep. Tit masserer jeg spidskålen lidt, når jeg har hakket den, så det falder lidt sammen. Emilie har også lavet denne pasta, som måske var noget: https://ganeoggaffel.dk/2012/06/spidskals-spaghetti/ . Spidskål svinger også godt med majs: kog en kolbe eller to og skær kornene af og bland i din spidskålssalat. Håber det kunne sætte dig lidt på sporet. Ellers tror jeg også du kan finde et par opskrifter, hvis du søger på spidskål her på siden 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MORGENMADSNOSTALGI