ALMANAKENS KYLLE I KARRY
Jeg elsker alle varianter over kød i karrysauce – og særligt kylling i karry er altid et hit hos mig! Så da jeg her for en måneds tid siden skulle have min far på besøg – ikke kunne finde på noget af egen hjælp og tyede til Meyers Almanak for passende ting at spise i den pågældende uge, og kylling i karry tilfældigvis var noteret, så blev valget ret så nemt. Det var endda i en version uden kogeri af en hel kylling forinden – og det passede ret fint til en hverdagsaften, hvor maden skulle bikses sammen efter arbejdstid. I stedet for den hele kylling gik vi efter økologiske kyllingebryster. Hvilket jo fra dyrets synspunkt er en god idé. For ens pengepung er det lidt en anden sag. Så et godt tip, hvis man er ude i øko-kylle, er at lede efter et godt tilbud:)
Vi holdte os ret meget til Hr. Meyers opskrift – og freestylede kun en lille smule ved at bruge kokosmælk i stedet for piskefløde – men det er jo smag og behag. Fløden havde måske hjulpet med at tykne saucen en anelse mere end kokosmælken.
Opskrift (til ca. fire personer):
4 kyllingebryster
1 stort løg
3-4 gulerødder
2 æbler
2-3 spsk karry
1 spsk hvedemel
ca. 5-6 dl. hønse- eller grøntsagsbouillon
2 dl piskefløde eller kokosmælk (vi brugte det sidste)
Salt og peber
1-2 tsk honning
2-3 spsk cidereddike
Olivenolie
Frisk koriander til topping
Kyllingebrysterne skæres i mindre stykker og brunes på en pande i olie, så de bliver godt brunet. Stykkerne ligges til side – fx på en tallerken, når de er blevet brunet.
Herefter pilles løget og gulerødderne skrælles. Løget skæres i tynde både og gulerødderne i tern. Samme tur får æblerne, der befries for kernehuset og skæres i tern på ca. 1×1 cm. Panden (du brugte til kyllen) varmes op igen, der smides lidt olivenolie på og karryen tilsættes. Her skal man røre godt rundt, så karryen ikke brænder fast på panden. Når karryen hurtigt er blevet ‘brændt af’, tilføjes løg, gulerødder og æbler, salt og peber og der svitses godt. Efter et par minutter smides en stor skefuld hvedemel på panden og bouillonen hældes ved – og det hele bringes i kog. Når bouillonen har kogt op er det i med kyllingen og fløden (eller kokosmælken) og tid til at lade det hele simre i ca. 20 minutters tid. Ventetiden kan oplagt bruges til at snitte en lille hvidkålssalat sammen. Den beretter jeg om lige om lidt!
Inden servering smages der til med salt, peber, honning og cidereddike. Og der toppes med frisk koriander. Vi serverede kyllen i karryen med perlebyg til. Er man mere til den klassiske ris som tilbehør, passer det også perfekt til.
Hvidkålssalaten, som vi fik til kyllen i karryen, var også fra almanakken og virkeligt simpel og læks. Vi holdte os ikke strengt til Meyer (da vi ikke havde alle ingredienser i hytten), men brugte:
1/4 hvidkål
En lille håndfuld sesamfrø
En lille håndfuld solsikkekerner
1/2 dl soya
2 spsk cidereddike
2 spsk olivenolie
1 spsk honing
Saft af en citron
1/4 rød chili
1/2 bundt frisk koriander
Hvidkålen snittes helt helt fint – et mandolinjern er oplagt her. Sesamfrø og solsikkekerner ristes på en pande. Chilien og korianderen hakkes og alle de øvrige “våde” ingredienser blandes sammen til en marinade. Marinaden hældes over hvidkålen og mikses godt rundt – og lige inden servering tilføjes koriander og de ristede kerner/sesamfrø.
Hvor ser der bare lækkert ud 🙂