NY YNDLINGSKOP OG VIRKELIGT DEJLIG THE

HJEMMEGRAVAD LAKS – LETTERE END DU TROR

gravadlaks4

Min kæreste og jeg havde i lidt tid gået og luret på at forsøge os ud i at lave hjemmegravad laks. Og da det faldt sammen med en masse julearrangementer, hvor den jo vanen tro står på det store sammenskudsgilde, besluttede vi os simpelthen for at kaste os ud i det og lave en ordentlig røvfuld laks – og det var faktisk ret bogstaveligt. Vi endte nemlig med at lave tre forskellige varianter – og købte tre rigtig flotte helsides laks á 1 kg. per styk via Skagen Foods – det kan anbefales, når de har det hjemme i ekstra sortimentet. Prisen kan sagtens konkurrere selv med tarvelige supermarkedsversioner af en lakseside. Mener vi gav 165 kroner per kilo. Nu er der jo lidt tid til at det bliver jul igen – men julen varer jo som bekendt lige til påske – og der er det også en god idé at spise laks! Så vi kan kun opfordre til, at man kaster sig ud i den hjemmegjorte af slagsen til den lejlighed! Det var virkelig overraskende nemt – og ualmindelig lækkert!

De tre varianter vi lavede var tyvstjålet fra tre folk, der er kloge på mad:

Variant nr. 1: Lakrids-laks a la Johan Bulöw

 • 1 helside laks (1 kg)
 • 1 dl rørsukker
 • 1 dl groft salt
 • 25 gram groft lakridspulver
 • 1 snapseglas snaps

 

Variant nr. 2: Klassisk laks a la Claus Meyer

 • 1 helside laks (1 kg)
 • 1 dl rørsukker
 • 1 dl groft salt
 • 1 bdt. finthakket dild
 • 20 gram korianderfrø
 • 10 gram allehånde
 • 1 stjerneanis

 

Variant nr. 3: Ingefærslaks a la Camilla Läckberg

 • 1 helside laks (1 kg)
 • 1 dl rørsukker
 • 1 dk. groft salt
 • 1 bdt. finthakket dild
 • 100 gram ingefær, skrællet og revet

 

Fremgangsmåden for alle tre varianter er stort set den samme. De “tørre” ingredienser – salt og sukker og krydderier/lakrids/dild blandes til en rub, der smøres ud over kødsiden af den ferske lakseside. Eneste undtagelse er lakridsvarianten, der lige får et stænk snaps før rubben smøres på.

gravadlaks gravadlaks2

Og så er det bare om at få vinklet laksestykkerne godt ind i husholdningsfilm, så det slutter rimelig tæt – og smide laksen på køl i ca. tre dage (to kan også godt gøre det, hvis du er i tidspres). Undervejs vendes laksestykkerne et par gange. Spørg mig ikke, hvorfor, men det nævnte alle opskrifterne:) Når de tre dage – og din tålmodighed er brugt – tages laksen ud og skæres i fine tynde skiver med en ultraskarp kniv. Det er lettest at gøre mens skindsiden stadig er på, så du bare skær dine skiver ned til skindet og løsner med et lille snit til sidst. Det er noget værre fedtet stads – så tag ikke din pæneste skjorte på, mens du gør det.

Nå ja – og så smager gravad laks jo selvfølgelig vildt godt med hjemmelavet rævesauce til. Jeg må med skam erkende, at jeg ikke rigtigt kan huske, hvad vi puttede i vores, men jeg kan huske at den var go’! Tror det var noget med grovkornet sennep, dijonsennep, brun farin, cidervineddike, citronsaft, salt, peber og olie.

gravadlaks5 gravadlaks4 gravadlaks3

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NY YNDLINGSKOP OG VIRKELIGT DEJLIG THE