URBAN DELI STOCKHOLM

OM GRØN MORGENMAD OG OM AT VÆRE “BACK ON TRACK”

 photo groslashnmorgenmad02_zps148512a0.jpg

Som nogle af jer måske husker, havde jeg en lang periode, hvor jeg forsøgte at undgå sukker. Ja faktisk forsøgte jeg ikke bare – jeg tror det var omkring et halvt år, hvor jeg ikke spiste sukker overhovedet. Det vil sige, at det ikke bare var søde sager, jeg droppede, men alle produkter, der var sukker i og derfor heller ikke ketchup, chips med smag, muesli mm. Det var ikke for at være fanatisk (selvom man måske bliver det lidt, når man går så grundigt til værks), men for at se om det havde en effekt på mit velvære og min mave. Det havde måske ikke helt den effekt, jeg regnede med, men jeg fik nogle rigtigt gode ting ud af at tage sådan en sukkerdetox:

Jeg slap min af med min sukkertrang og min “sukkervane” – dvs. både der hvor jeg craver sukker fysisk og der hvor jeg spiser det, fordi jeg plejer (når jeg er træt, skal hygge mig, når det bliver serveret af andre osv.). Det betød, at jeg blev meget bedre til at finde ud af, hvad jeg har lyst til at spise – og hvornår. Jeg opdagede, at man altså ikke behøver at høvle sødt morgenbrød ned, bare fordi det er der, at man godt må nøjes med en halv kage, og at man ikke dør, fordi der ikke er dessert/guf til kaffen osv. osv.

Jeg opdagede hvor mange ting, der faktisk var sukker i. Hold nu k*ft! Prøv at kig på ingredienslisterne, når du går rundt i supermarkedet. Det er sindssygt hvor mange ting, der er sukker i – og hvor meget, der ofte gemmer sig deri.

– Det betød også at jeg spiste meget mere simpelt og meget mere “rent”, det vil sige rene råvarer i stedet for alt muligt hurlumhej, der ikke så meget er mad, men som ligner det. Eller slet og ret skiftede nogle overproducerede sager ud med noget mere simpelt: fx skiftede jeg ketchup ud med lidt pandestegte tomater osv. Kort sagt blev jeg lidt mere kreativ i køkkenet, da jeg selvfølgelig måtte finde på nogle (søde) alternativer, som ikke var tilsat sukker.

– Jeg opdagede, hvad sukker gør ved min krop. Først forsvandt eftermiddagshovedpinen, så forsvandt det ustabile energiniveau – men det var først, da jeg startede med at spise sukker igen, at jeg for alvor kunne se, hvad sukker gjorde. Jeg fik simpelthen hjertebanken og blev svimmel, når jeg spiste sukker! What, det var sindssygt at opdage. Jeg kunne simpelthen få det direkte dårligt af at spise sukker – det havde jeg godt nok ikke regnet med.

– Den sidste ting jeg fandt ud af, var at jeg godt vil spise sukker! At jeg NYDER at spise en god dessert, en lækker kage eller noget chokolade af god kvalitet. Med måde. En mere kvalitetsbevidst og mådeholden måde at spise sukker viste sig at være vejen frem for mig. Ud med de kedelige sager som var fulde af sukker, ud med slik fyldt med mærkelige ingredienser og e-numre. Og så stort jatak til lækkerhed og god kvalitet, når jeg virkelig havde lyst.

og så blev jeg gravid og ud røg al min gode lærdom. Jeg havde det rigtigt dårligt og fra den ene dag til den anden var havrefras det eneste, jeg kunne holde nede, og så blev det sådan. Synes dog, at jeg kom nogenlunde tilbage på sporet, da kvalmen forsvandt. Men så fødte jeg og begyndte at amme. Pludselig var det eneste min hjerne kunne tænke på kartoffelkager og hindbærsnitter. Og chokolade. Og før jeg vidste af det, greb det bare om sig. Sukkertrangen og ikke mindst sukkervanerne var tilbage for fuld styrke. Ens krop og ens liv er jo i noget af en undtagelsestilstand i den første tid efter man har fået et barn, så for mig var det bare fint at give los for en stund. Jeg tænkte at give det et halvt års tid, før jeg skulle begynde at fokusere på at skære ned på sukkeret igen – og jeg havde rigtigt svært ved at forestille mig, hvordan jeg nogensinde skulle mønstre den viljestyrke og det fokus, det alligevel kræver (for mig) at ændre sine sukkervaner.

Dog kulminerede mit sukkerforbrug en dag, da jeg efter juledagene (som også var fyldt med gode sager) lige ramte en bland-selv-slikbutik efter en nat med ekstra dårlig søvn. Og slikposen ramte mig. Hårdt. Jeg fik det så dårligt om natten. Maven boblede og jeg var bare u-til-pas! Og så var det lige pludselig ikke så svært at stoppe op og ændre vaner. Først bare en enkelt dag uden ‘lade til kaffen og uden croissant på gåturen med barnevognen. Og så en til. Og en til.

Nu kører jeg en 5-2 ordning (ikke faste – spiser som en fuldvoksen mand! Amning gør suulten!), dvs. 5 dage uden sukker og 2 hvor det er ok – HVIS jeg har lyst! Sidste uge blev det kun til en enkelt dag med sukker, og fuck hvor føles det altså fedt, at kunne vurdere om man har lyst eller ej. Der er stadig dage hvor det er sværere end andre, men det går faktisk rigtigt fint.

Okay det her udviklede sig til jordens længste indlæg, men egentlig meget fedt at gøre lidt status. En anden ting, som jeg tænker en del på for tiden er at få grønt nok, fedt nok og at spise varieret. Jeg har jo ansvar for at min søn får nogle gode sager, og da han kun spiser gennem mig, så er det altså virkeligt walk-the-walk, ikke bare talk-the-talk!

For sjov skyld vejede jeg det grønt jeg spiste til morgenmad nogle af dagene i sidste uge, for at se, hvor meget det egentlig udgør af de anbefalede 600 g. Hørte nemlig et program om ernæring med et halvt øre, hvor jeg bed mærke i, at noget af det eneste forskningen er enig om, er at det ER gavnligt at spise minimum 600 g grønt og frugt, og at det formentlig også er endnu mere gavnligt at spise mere.

 photo groslashnmorgenmad02_zps148512a0.jpg

 photo groslashnmorgenmad03_zpsfbdbcaf8.jpg

 photo groslashnmorgenmad01_zps8d2c8d5f.jpg

På hver af ovenstående tallerkener er der ca. 200 g grønt, dvs. ca. 1/3 af anbefalet dagligt indtag. Det skal lige siges, at det ikke er hver morgen, at tallerkenen ser sådan ud (men at jeg elsker, når den gør det) – og at grøntniveauet ofte daler lidt (for ikke at sige meget – hej rugbrødsmad!) til frokost og nogle gange også aftensmad. Jeg kunne i hvert fald konstatere, at jeg nok alt for sjældent rammer de 600 g. Hm. Derfor kommer der en ekstra grøntkasse fra Aarstiderne i morgen (plejer kun at få hver 14. dag) med diverse gnavegrønt, som jeg håber jeg kan gå og snacke af i løbet af dagen –  og så har jeg forkælet mig selv ved også at bestille en smagekasse med vilde juicer. Selvforkælelse kan nemlig også godt være sundt, har jeg opdaget.

Hvad siger I? Har I forsøgt jer med at undgå sukker eller er det spild af tid i jeres bog? Hvad er jeres filosofi, når det kommer til at spise sukker? Hvis man overhovedet skal have en sådan?

PS. Jeg skal besøge Strangas i morgen og jeg glææææder mig!!

10 kommentarer

 • Lækkert.. Bliver helt sulten:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Jeg spiser generelt ikke særlig meget sukker. Jeg spiser slet ikke noget usundt i hverdagene, jeg bor alene og er derfor ene om at handle ind og jeg køber bare ikke de usunde ting. Jeg spiser ikke færdiglavet mad eller dressinger, jeg går ikke voldsomt meget op i fedtprocenten i mit kød, men har vaner som f.eks. minimælk, a38 hvor der er lav fedtprocent – men det handler mere om konsistens.
  Jeg har, efter nogle år med hovedpiner der kunne varer op til tre dage, fundet ud af, at når jeg hverken spiser sukker eller drikker alkohol (hvor jeg så også ryger!) får de hovedpiner. Jeg har ikke haft dem længe og jeg har ikke rigtig nogen trang til sukker, jeg har mere en trang til hyggespisning. En af mine svagheder er frugtsalat med a38 🙂 mmmm

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære Lise. Tusind tak for din kommentar. God pointe med indkøbene. Det er også min oplevelse, at det er her den vigtigste proces foregår i forhold til at spise sundt. Og det er det nemmeste sted at træffe valget. Det er straks sværere, når den gode chokolade allerede ligger i skabet! Tænk hvis den lå helt nede i supermarkedet. Så skulle man slet ikke debattere med sig selv om man liiige skulle. Jeg er heller ikke til færdiglavet mad eller dressinger – to store syndere på sukker (og salt)-kontoen. Til gengæld elsker jeg fedt og er vild med fuldfed fløde, mayo, sødmælk og snaskede oste. For mig er det helt fint med masser af fedt i kosten. Jeg synes det virker som om min krop har brug for det og at det giver mig en god mæthedsfornemmelse. Hyggespisning ER altså også bare.. ja.. hyggeligt. Så længe det er gode sager, så synes jeg sgu egentlig det er okay 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det var sjovt at læse dit indlæg – det satte rigtig fint ord på de tanker og erfaringer, jeg selv har gjort mig med sukker. Både hvad det gør ved min krop, og hvor skidt det er – men også, at jeg gerne vil nyde det med måde (!) engang imellem. God idé med 5:2-ordningen. Det vil jeg overveje at prøve.
  På grøntfronten tror jeg, at jeg har givet mig selv en pause fra at tænke over hvor meget jeg får, efter for mange år med diverse diæter, madlog osv hvor der simpelthen var så meget pres på, at jeg helt glemte at nyde mine grøntsager. Nu spiser jeg det, jeg har lyst til, og så nyder jeg at spise lækre salater og grøntsagsretter. Nogle dage mere, nogle dage mindre end de 600g. Jeg satser på, at det går op i sidste ende 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære Fru Kofoed. Mange mange tak for din kommentar! Jeg er helt enig i, at det ikke er fedt at holde overdrevent øje med sin kost. Vejningen af mit grønt var også mere ment som et eksperiment og en sjov lille test, der måske kunne agere øjenåbner. Men jeg har heller aldrig været på diæt eller lignende (altså lige bortset fra min nul-sukker-periode, hvor kost pludselig fyldte en masse). Jeg vil vigtigst af alt have et afslappet forhold til hvad jeg putter i munden. Jeg har set alt for mange, der går overdrevent op i hvad de spiser og hvorfor, så de – netop som du skriver – glemmer at nyde maden. Madglæde er key for mig!
   Jeg er selv spændt på hvor længe 5:2 ordningen kommer til at fungere for mig, men det er om ikke andet en fin måde lige at få skruet ned for behovet og kigget vanerne efter i sømmene. Som ulempe ved sådan en “regel” er fristelsen til at spise lige lidt mere sukker, når man nu alligevel er i gang den dag – og man derfor gerne vil have det “maksimale” ud af sukkerdagen. Sådan skal det jo bestemt ikke være. Så vil jeg hellere spise sukker flere dage om ugen og så kunne holde mængderne nede. Men her til en start er det en god måde for mig at gøre det på, da det minder mig om, at jeg sagtens kan gå en hel dag uden at spise guf.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hehe, jeg har den samme overvejelse omkring 5:2 “sukkerfaste” – jeg ser også for mig, at jeg bare vil gå helt grasat i sukker i weekenden, bare fordi jeg må! Det er ikke nemt… Måske skal man bare tage en dag ad gangen og glæde sig, hver gang man kan konstatere, at man i løbet af en dag har fået masser af grønt og ingen (eller minimale mængder) sukker 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gertrud

  fin ide med 5:2 sukkerordning. Jeg har været slikfri i 5 mdr, efter et helt liv med alt for meget slik, lakrids, chokolade. Det tog nogle uger at blive abstinensfri, men siden har jeg ikke haft brug for at slå mig selv over fingrene, når jeg handler i det lokale supermarked. Slik er ikke et issue mere, og jeg elsker det. Jeg er ikke totalt sukkerfri, men jeg er også blevet meget opmærksom på alle de mærkeligt konstruerede fødevarer, som supermarkedernes tilbudsaviser er fulde af. En naturlig trang til ægte mad er en del af sidegevinsten. Iøvrigt er jeg ret overbevist om, at sukker er meget farligere for vores helbred end fedt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære Gertrup, tusind tak for din kommentar! Sjovt du skriver det om supermarkedets tilbudsaviser. Jeg har haft præcis samme oplevelse, når jeg sidder og bladrer sådan én igennem. Hold nu op, hvor er det bare nogle slumprodukter, der er på bud (lader lige være med at kalde det mad, ik’ :-)) Hvor er det sejt gået med slikstoppet. Gik lige og snakkede om slik i dag – og det er altså lidt skørt at vi danskere elsker det så meget. Det er lidt topmålet af unaturlighed (nu tænker jeg på vingummier og andre dimsede bland-selv-slik-agtige sager). Altså jeg mener: Hvad er det egentlig for noget? Hvad er det lavet af? Dejligt at du ligesom har mistet interessen for det. Den oplevelse har jeg også selv haft og det er så rart at komme ud over vanens magt på det punkt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Hej Julie, du rammer lige ned i mine barselsovervejelser – efter de første 5 mdr efter min datters fødsel, hvor mine dage (hverdage særligt) bare har været en lang “jeg er sååå sulten, hvad skal jeg spise næste gang, er der adgang til en kage eller noget andet sukker”, så er jeg endelig kommet tilbage på sporet. Nogle dage gik det op for mig at jeg kun fik brød at spise – øllebrød, boller, rugbrødsmadder. Og det mætter en time i barselsland – max. Så skulle der mad i maven igen – og det er der bare ikke tid til med en baby på armen, vel… Når min kæreste kom hjem om eftermiddagen, var jeg fuldstændig desperat og skulle bare have aftensmad NU! Spiser ikke stringent efter en metode, men som det er så populært i disse dage, er jeg inspireret af LCHF/Paleo. Jeg prøver at skære ned for sukker og de hurtige kulhydrater – tænker i mere fedt og protein, og masser af grønne sager. Spiser dog frugt – også tørret, bælgfrugter osv. Jeg synes, kosten bliver for ensformig, hvis man skal undgå alt det som er no go i både paleo og LCHF. Starter fx dagen med græsk youghurt, frugt, nødder, æg – omelet med fløde, ost og grønkål fx. Og hvor er det vildt den forskel det gør!!!! Jamen, de første tre-fire timer skal jeg ikke tænke på mad – LETTELSE! Og min holdning til sukker generelt er meget i tråd med din. Jeg har også prøvet en periode helt at undvære. Det gider jeg ikke i længden. Der er for mange lækre sager, som jeg bliver nødt til at sætte tænderne i. Men en hverdag med udgangspunkt i “nul sukker” er en god ting, synes jeg. Og hvis blodsukkeret generelt er stabilt kan jeg vælge kvalitet og gode sager, når jeg vælger at vælge (hvis du forstår). Når det så er sagt, så er amning og afbrudt nattesøvn virkelig noget, som kræver, at der bliver spist noget god chokolade og andre kvalitetshyggespiser af og til. Nå det blev en længere smøre – du ramte en åre. Og en sidste krølle: Nu hvor jeg har fået gang i en bedre kost, har jeg fx også fået overskud til at få sat den der efterfødselsyogadvd på skærmen – som har ligget og gloet på mig i 5 mdr. Den der følelse af overskud, som god kost kan give, er fantastisk! Kh Thea (laver lidt mad inde på http://www.broeggermikkelsen.com, kig forbi:-))

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Thea. Tusind tak for din kommentar. Hvor dejligt at høre dine overvejelser og oplevelser. Og ja, hvor er det bare en lettelse, at få spist sig ordentligt mæt i begyndelsen af dagen – og så i nogle rigtigt gode sager. Det gør bare at man lægger godt ud og har nemmere ved at “holde ved” dagen igennem. Og så netop det, at man ikke skal tænke på næste måltid hele tiden. Selvom jeg spiser som aldrig før, så sker det altså at frokosten bliver ofret til fordel for noget timing af lur og gåtur og amning og hvad ved jeg. Og det er meget nemmere at håndtere, at et måltid bliver udsat, hvis man er tanket op på noget holdbar kost. Jeg har også haft oplevelsen af pludselig nærmest at have levet af brød/korn hele dagen og jeg føler virkelig, at jeg er tarvelig over for min krop. Måske ikke så meget fordi det er korn, men fordi det er så ensformigt og fantasi- og vitaminforladt.
   Kigger forbi din blog! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

URBAN DELI STOCKHOLM