PÄRLANS KONFEKTYR

EN GRIM OG GOD, TAK!

 photo grimoggod02_zps77041d61.jpg

Ovenstående titel er en oversættelse af hvad jeg åbenbart bad en romersk bagerjomfru om den anden dag. Jeg besluttede mig nemlig for liige at se lidt nærmere på nogle af de romerske kager, da vi kom forbi et fint lille bageri på hjørnet af Via della Scrofa og Via della Stelletta. Jeg havde ikke smagt nogen af dem før, så det var bare at springe ud i, hvad man lige fandt interessant.

 photo grimoggod01_zps9da03525.jpg

Den ene af dem jeg købte var en lille brun sag, som hed Brutti e bouni, der altså betyder grim-og-god – Den går også under navnet Brutti ma bouni, som betyder grim-men-god. Og ja, de er måske ikke nogen decideret storfryd for øjet, men smagen ER virkelig uovertruffen. Kagen består af en sej marengsmasse med masser af grofthakkede hasselnødder i. De smager virkeligt intenst af hasselnødder og jeg gætter på, at nødderne har været ristet i ovnen, inden de er blevet choppet i dejen. Marengsen er sød, men nødderne giver et godt modspil, så det ikke stikker af og bliver hvinende. Faktisk var den så god, at jeg lige måtte forbi bageriet på hjemvejen også for at købe én til.

 photo gromoggod04_zps49ef3e12.jpg

Derudover købte jeg en Bocconcini al cocco, som viste sig at være meget tæt på den danske kokosmakron. Der var dog ingen chokolade i bunden og denne var i den tørre ende af skalaen (måske blot et tilfælde med lige den vi købte, men der var ingen snasksyndig midte her). Jeg vil formentlig altid vælge en af de to andre kager i stedet, fordi de var så himmelsk gode, men bocconcinien var faktisk rigtigt dejlig til en god kop earl grey. Nogle gange er foreningen af en lidt tør kage med noget drikke der passer til også virkeligt dejligt. Der er ligesom en grund til at “cookies and milk” hører sammen, og så skal man heller ikke se sig for fin til at dyppe sine småkager i theen eller kaffen.

 photo grimoggod03_zps4d15690d.jpg

Jeg er faktisk ikke hundrede på navnet på den sidste kage, men efter lidt googling skulle det ikke undre mig om det var en Brutti e bouni al pistacchio. Dejen var også marengsbaseret, men her var både tale om hele usaltede pistacienødder og meget finthakket pistacienødder – måske ligefrem en pistaciemasse – blandet i marengsen. Det gør den til en lidt anden oplevelse end hasselnøddevarianten, da det gav en vådere og samtidig mere bastant midte i kagen. De hele nødder gav også nogle meget større chunks at tygge på.

Fælles for de to Brutti e Bouni er dog at smagen er intens og konsistensen suuperlækker, så det er mere noget med, at man skal beslutte om man er til hasselnødder eller pistacie. Eller begge dele! Det er i hvert fald begge suverænt gode kager, som man virkelig må unde sig selv, hvis man kommer til Rom (og sikkert også andre steder i Italien).

Vi fandt vores på bageriet Antica Forno la Stelletta, Via della Scrofa 33, men de findes helt sikkert hos mange bagerier hernede, så kig efter en Grim-og-god næste gang du er i Rom 🙂

7 kommentarer

 • Tanja Maria

  Lækkert! OG tak for det gode tips.
  Det kan godt være at jeg har sovet i timen, men hvad er det præcist I laver i Rom? Er det bare en lang ferie eller er I af sted med arbejdet?
  Kh,
  Tanja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Du har bestemt ikke sovet i timen, Tanja Maria. Jeg ved ikke hvor meget jeg har skrevet om, hvorfor vi er her. Min kæreste har fået et stipendiet på det danske institut hernede – og vi var så heldige at få tildelt “familielejligheden” hernede, så bebs og jeg kunne tage med. Så min kæreste arbejder (skal lave en kunstfilm) og jeg er på barsel. Ikke dårligt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke et hyggeligt indlæg! Der er også lige inspiration til køkkenet for os, der ikke lige er på vej til Rom 🙂 Elsker sådan noget med at afprøve andre landes bagværk og andre kulinariske specialiteter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Ja det er nemlig meget fedt at få lidt inspiration til traditionelle retter (og kager!) fra uden for landets grænser. Det er jo ikke fordi de ikke kan laves i DK. Faktisk er nødder helt åndssvagt dyre hernede, så det er meget bedre at lave dem derhjemme! 😀 I øvrigt er min 5:2 strategi skudt riiimeligt meget til hjørne hernede. I stedet FORSØGER jeg mig med en “lidt men godt”-strategi. Så tit er det jo heller ikke at man er i Rom, så jeg bliver jo nødt til at smage det hele 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha, alt hvad der hedder koststrategier er vist pr. definition sat på standby, når man rejser på ferie! 🙂 Vildt at nødder er så dyre i Rom – det troede jeg alligevel ikke. Sidst jeg var i Rom var på studietur i gymnasiet, og der ledte jeg vist ikke efter nødder 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg så ikke lige ovenstående kommentar om, at det ikke var ferie, men en længere periode – men stadigvæk, when in Rome… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Nej jeg troede også jeg kunne dy mig lidt mere, når jeg nu havde mere end fem dage hernede. Men altså. Der er jo mange ting, der skal smages. Betragter det selvfølgelig også som vigtig research til bloggen!! Man må jo ofre sig!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PÄRLANS KONFEKTYR