MUST-EAT I ROM: PORCHETTASANDWICH

KOGEBOGSANBEFALING OG RAR RISOTTO

risottoplenty3
Til jul fik jeg hele to af den samme kogebog – nemlig Thomas Hermans Brændende Kærlighed – og da det jo egentlig som oftest er én for meget, endte jeg med at bytte den ene udgave til den roste vegetariske kogebog Plenty af israeleren Yotam Ottolenghi, hvilket jo sådan set føltes ret passende med en påskeferie i Tel Aviv coming up om ikke særlig længe. Paradoksalt nok er jeg endnu ikke nået til at gå i krig med opskrifterne fra Brændende Kærlighed, selvom der virkelig er mange gode mormorklassikere i den, der taler lige til mit hjerte, men vi har faktisk allerede været lidt i gang med et par opskrifter fra Plenty.

Og Plenty er virkelig en fin kogebog, der meget ligesom River Cottages Veg Everyday kogebog overhovedet ikke udelukkende er for vegetarer (hvilket jeg – og forfatteren heller ikke er). Det er bare rigtigt gode opskrifter på alt fra lækre pasta- og risretter til dips og salater – som oftest på den gode middelhavs-agtige måde. Må derfor lige benytte lejligheden her til at smide varme anbefalinger efter Plenty! Og så kan jeg jo lige toppe indlægget op med opskriften på en rar risotto, som vi biksede sammen frit fortolket fra en opskrift i kogebogen.

risottoplenty

Risotto med aubergine og citron (til 2 personer) – frit justeret efter Plenty:

 • ca. 100 gram (2 håndfulde) risottoris
 • 1 lille løg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 aubergine
 • 1 stort glas hvidvin
 • 5 dl grøntsagsfond
 • Skal og saft af en halv økocitron
 • 25 gram smør
 • 1-2 håndfulde reven parmesan
 • Rigeligt olivenolie
 • Salt og friskkværnet peber

 

Start med at skyl og skær auberginen i tern af ca. 1-2 cm. og svits ternene i rigeligt olivenolie på en pande, så de bliver gode og sprøde – det tager ca. 10 minutter. Læg herefter de sprøde aubergine-tern til side i en si og drys med salt.

Imellemtiden hakkes løg og hvidløg fint og en ordentlig sjat olivenolie varmes op i en sauterpande. Løgene skal blive bløde og glasklare, men må ikke branke. Herefter smides risen i panden og der røres rundt. Der skal være rimelig god varme for panden her, så risene “sprutter” lidt i olien. Der røres et par minutter inden hvidvinen tilsættes. Hvidvinen simrer med indtil den er kogt ind med risene – og herefter er det blot den sædvanlige risotto-rutine med at smide ordentlige sjatter bouillon i lidt efter lidt mens det gradvist cremer sammen om risene. Normalt synes jeg denne proces tager meget længere end kogebøgerne siger, men for en gang skyld tog det faktisk ca. de 15 minutter, der var angivet. Som det sidste touch tilsættes citronsaft og skal, smør og parmesan smides i, og panden rystes godt, så alle herlighederne ruskes sammen. Til servering drysses aubergineternene over risottoen – og der kan toppes med et ekstra drys parmesan og basilikum, hvis du f.eks. ligger inde med det.

risottoplenty2

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MUST-EAT I ROM: PORCHETTASANDWICH