SCONES MED CHOKOLADE - PERFEKT PANIKBAGVÆRK

STOP SPILD AF PÅSKELAM: OVNBIKSEMAD MED RODFRUGTER

 photo rodfrugtsbiksemad02_zpsdb83d4ba.jpg

Som I måske har lagt mærke til, har der i forbindelse med påsken været en del snak om madspild. Højtiderne er nemlig også dér hvor madspildet peaker – både i forretningerne, der bestiller ekstramange varer hjem op til påsken og herefter holder lukket en del dage og i de danske hjem, hvor der købes ekstra ind og laves rigeligt med mad. Måske lige vel rigeligt, for meget ender i skraldespanden i stedet for i maven. Det er superærgerligt og værd at være opmærksom på til næste højtid.

I min familie afholdes traditionen tro en kæmpe påskefrokost med oceaner af mad. Heldigvis er min mor god til at give med hjem efter frokosten (og vi er – hvis jeg selv skal sige det – mægtigt gode til at aftage de lækre rester!). I år fik vi både oksesteg og lammeditto med hjem. Et hurtigt kig i køleskabets grøntsagsskuffe gjorde at menuen sagde biksemad med masser af rodfrugter. Skuffen gemte nemlig på gulerødder, rødbeder og knoldselleri. Jeg toppede op med at købe et par bagekartofler og noget frisk estragon og så var der ellers klar til aftensmad. Jeg ellsker at få brugt det jeg har til rådighed og øver mig virkelig i det. Før i tiden var jeg rigtigt slem til at købe ind til retter jeg lige havde lyst til og så lade hvad der var til overs fra tidligere indkøb blegne i køleskabet. Heldigvis er Clausen jordens bedste til at svinge et måltid ud af kedelige rester, så jeg er blevet meget bedre til at undgå madspild.

 photo rodfrugtsbiksemad01_zps84a4aaa7.jpg

En klassisk biksemad er jo skøn, men jeg må sige, at jeg synes at den gør sig endnu bedre med en masse rodfrugter i, der gør retten saftig og smagfuld – og pænere at se på. Lammekødet overraskede positivt i denne kombination: Den kraftige kødsmag egnede sig rigtigt godt sammen med de mange rodfrugter og bearnaisen.

Vi brugte:

2 store gulerødder
3 rødbeder
1/4 knoldselleri
2 løg
1 bagekartoffel
Rester af oksesteg og lammekølle

Sådan gør du:

Skær løg og rodfrugter i tern (rødbederne tager længst tid, så de kan evt. skæres lidt mindre), kom dem i et ovnfast fad, vend godt med olie, salt og peber og sæt fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader. Vend grøntsagerne hver tiende minut og hold øje med hvor tilberedte de her. Vores fik ca. 30 minutter i alt.
Skær kødet i tern og når grøntsagerne næsten er klar, vendes kødternene i fadet og det hele får lige 5 minutter mere.

Mens biksemaden er i ovnen kan du med fordel piske en bearnaise sammen, hvis man er til den slags griserier! 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SCONES MED CHOKOLADE - PERFEKT PANIKBAGVÆRK