STOP SPILD AF PÅSKELAM: OVNBIKSEMAD MED RODFRUGTER

SUPERMØR KYLLING OG KIKÆRTECASSOULET

 photo kyllingogkikaeligrter02_zps0f5b5cb8.jpg

Okay, det er lidt en tilsnigelse at kalde tilbehøret til kyllingen for en cassoulet, men indrøm nu at det lyder godt – i hvert fald bedre end ruskomsnusk, som var det andet ord, jeg overvejede. Anyhoodles. Efter hjemkomst fra Rom var jeg i gang med at tanke blelageret op og havde samtidig spottet at Rema1000 havde økokyllinger til sølle 99 kr.

Det var en rigtigt god kilopris, så jeg stoppede to i kurven og hapsede med hjem. Clausen var så flink at smide den ene i ovnen efter mine vage forskrifter – jeg havde nemlig en erindring om at min ex-svigerfar lavede en killerkylling ved at smide den ind i en ovn, der kørte for fulde drøn, hvorefter han skruede helt ned for temperaturen og lod kyllen stå resten af dagen. Vores kylling fik dog ikke hele dagen, men efter lidt googling kom vi frem til at kyllingen skulle have minimum en halv time med en kernetemperatur på 58 grader for at slå evt. salmonella eller andet skidt ihjel.

Det blev den møreste kylling jeg længe har fået. Selv brystkødet var saftspændt på allerfineste vis. Kikærtetilbehøret var dejligt varmende og mættende og spillede godt sammen med kyllingen.

 photo kyllingogkikaeligrter01_zps41624ecc.jpg

Den oprindelige ret

 photo kyllingogkikaeligrter03_zps1c67001c.jpg

Resteversionen

Dagen efter blev en del af den tiloversblevne kylling pillet af skroget og varmet op sammen med kikærtecassouleten. Jeg spiste den samme med dampet broccoli og forårsløg og det var liige før at det slog den første servering i lækkerhed. Opskriften får du her, cassouleten lidt på slump, smag dig frem!

Kylling

Ovnen varmes op til max temperatur
Kyllingen gnides med salt og peber eller hvad du nu ønsker af krydderier og lægges i ovnfast fad.
Når ovnen er varmet op, sættes kyllingen ind og gives i omegnen af 10 minutter til skindet er sprødt.
Ovnen skrues ned på 50 grader og der stikkes et stegetermometer ind mellem lår og krop Kyllingen skal have minimum en halv time med en kernetemperatur på 58 grader. Hold derfor øje med kernetemperaturen og skru langsomt ovnen op, når du har nået de 50 grader. Fremgangsmåden her er en sikkerhedsforanstaltning for ikke at få temperaturen for højt op. Hvis du kender din ovn godt og ved at den er præcis, så kan du evt. sætte den på knap 60 grader.
Når kernetemperaturen når de 58 grader, sættes et ur til en halv time og herefter er kyllingen i princippet klar. Du kan dog sagtens lade den stå længere ved samme temperatur.

Kikærtecassoulet

Du skal bruge:

Udblødte, kogte kikærter – ca. 200 g
En halv aubergine
God karry – jeg brugte Sambhar fra ASA i Torvehallerne
Et par løg
En dåse kokosmælk
Evt. lidt bouillon
4-5 gode håndfulde spinat
Salt/soya og evt. fishsauce samt peber
Evt. lidt stødt gurkemeje

Sådan gør du: 

Hak løgene og svits dem i en sautepande eller gryde i noget olie. Skær auberginen i tern og smid den ned til løgene. Drys karry over (dosér efter behov og karryens styrke) og lad karryen varme godt op i olien. Kom kikærter, bouillon og kokosmælk i panden og lad blandingen stå og prutte uden låg en 15-20 minutters tid, så saucen kan tykne. Det er særligt auberginen der skal mørnes, så tjek om den er blød og dejlig, før du går videre. Til sidst smages saucen til med salt/soya og evt. lidt fishsauce samt peber. Jeg forestillede mig at cassoulet’en ville blive smuk gul. I stedet fik den en lidt suspekt grønlig farve, så jeg “snød” og smed lidt stødt gurkemeje i. Det smager ikke af det store og har en flot gul kulør. Til sidst vendes spinaten i, så den falder sammen. Og så er cassouleten klar til servering.

Cassouleten vil i øvrigt også egne sig fint til at blive serveret som vegetarret. Jeg forestiller mig, at den vil være god til ris eller kartofler – eller blot med en lækker knasende og fyldig salat ved siden af.

Vi fik en lille grøn salat med æbletern vendt i citronsaft og lidt reven citronskal på toppen til. Alt i alt et superherligt og mættende måltid!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

STOP SPILD AF PÅSKELAM: OVNBIKSEMAD MED RODFRUGTER