ISRAELSK INSPIRERET SALAT

GELATO GELATO GELATO – DEN ULTIMATIVE ISGUIDE TIL ROM

En af de ting jeg spiste allermest af i Rom var is! En god gelato er bare sådan en dejlig måde at afslutte et godt måltid eller være det søde treat på en lun forårsdag undervejs på en lang gåtur. Vi researchede en del for at finde de gode steder og det skete ikke sjældent at turen med barnevognen blev bestemt af et issted, der skulle prøves. Her får I mine 6 topanbefalinger og en lille beretning om en skuffelse. Der er helt sikkert – og heldigvis –  mange andre gode steder, da Rom bugner af issteder, men der er bestemt også kedelige isoplevelser i Rom.

Først skal det lige slås fast at der er forskel på “almindelig is” og “gelato”. En gelato laves hovedsageligt på mælk og har derfor en lavere fedtprocent end almindelig is. Derudover piskes der mindre luft i under indfrysningen, hvilket gør isen tungere pr. scoop – og mere smagsintens. Sidst men ikke mindst serveres den knap så kold som almindelig is gør. Disse tre faktorer faktorer er med til at give gelatoen dens velkendte cremede og næsten seje tekstur.

Ligesom kaffe er gelato en ret billig nydelse i Rom. Som regel koster vaffel og bæger det samme og den mindste version fås til ml. 2 og 2,5 €. I den størrelse kan man som minimum få 2 slags is, nogle gange flere.

Ofte tilbydes panna (dvs flødeskum) på toppen, MEN italienernes flødeskum er altså ikke det samme, som den vi får på en gammeldaws herhjemme. Den er som oftest sødet godt og grundigt, evt. også smagssat og så er den ret hårdt pisket og tung i det. Det romerske flødeskum faldt ikke i min smag og ødelægger efter min mening den skønne cremede fornøjelse, en gelato skal være.

Nåh, videre til de gode is. Jeg har forsøgt at tipse lidt om, hvilke smage der var særligt gode. Men det er jo, nåhja, en smagssag, hvad man er til.

Skal jeg komme med en hurtig top tre ud af nedenstående anbefalinger må det bliver Salaria, Il Settimo Gelo og Giolitti!!

 

Gelateria La Romana

 photo gelato10_zpsf8914df0.jpg

 photo gelato09_zpseac9b070.jpg

 photo gelato19_zpsd5df6534.jpg

 photo gelato18_zps5ce2bf08.jpg

Dette sted gik vi tilfældigt forbi en dag, hvor jeg spottede en herre i gang med at håndrøre noget is. Et rimeligt godt tegn, tænkte jeg og noterede mig adresse og facade, så vi kunne vende tilbage. Min intuition viste sig at holde stik: God cremet gelato, som altså laves fra bunden i tilstødende lokaler, som man kan kigge ind i fra butikken. Vaflerne er som mange andre steder i Italien ikke noget at råbe hurra for – men de store vafler i butikken, ser faktisk hjemmelavede ud. En god undskyldning for at bestille i store portioner, hvis du er til vafler. Du kan få hvid eller mørk chokolade i bunden af vaflen og 4 forskellige smagsvarianter flødeskum på toppen.

Overordnet har Gelateria La Romana rigtigt mange isvarianter – mange af dem med lange og avancerede navne. Som udgangspunkt er jeg mere til de lidt mere simple smage, men jeg fik mig alligevel et par favoritter:

“Crema dal 1947” er husets egen isblanding. Navnet siger jo ikke så meget om smagen, men det var en fyldig, cremet flødeagtig sag med et seriøst pift aromatisk, næsten parfumeret citron. SÅ lækker! Straciatellaen må også fremhæves: Store chokoladestykker og skøn diskret mælket is. Lige som en straciatelle skal være! Cioccolate fondente er en supermørk chokoladeis, nærmest en chokoladesorbet, som er überintens og rigtigt vellykket her. Bacio-isen inspireret af Peruginas små chokolader med hasselnødder er også værd at prøve hvis man er til nøddecrunch.  Kaffeisen (som her hedder Cremino al Caffé) er ikke en klassisk kaffeis, men en lidt mere avanceret tofarvet sag.

Udover de forskellige isvarianter fås også fancy isdesserter i flotte udformninger, som kan nydes i butikken eller hentes med hjem. Det er muligt at sidde ned hos La Romana – i modsætning til mange andre steder. Vi betalte ikke ekstra for at sidde, men det kan være en god idé at spørge, da det er standard mange steder at betale ekstra for et bord.

Du finder La Romana på Via XX Settembre, på hjørnet af Via della Piave

Giolitti

 photo gelato31_zps9766353f.jpg

 photo gelato30_zpse183cf60.jpg

Italiens svar på La Glace, var min venindes karakteristik af stedet, da hun så det. Og det synes jeg var ganske rammende! I hvert fald er stedet af ældre dato og fyldt med traditioner og sådan en lidt old school feel over sig. Der er både en siddeafdeling og en isbar, hvor man bare går ind og bestiller sin is og går igen. Det koster givet en lille milliard at sidde ved et af bordene, så overvej at tage din is stående.

Der kan være uoverskueligt lange køer hos Giolitti, men min erfaring siger mig, at man ikke skal lade sig skræmme væk. Det tager ikke så lang tid som frygtet, og isen er værd at vente på. Husk at betal for isen først og stik så ned i baglokalet med din bon og vift med den til det bliver din tur til at vælge is.

En anden dansker jeg mødte, konstaterede at der fandtes et liv før og efter Giolittis og roste særligt deres pistacieis. Jeg er tilbøjelig til at give hende ret. Den pistacieis er altså guddommelig i mine øjne – og den bedste jeg har smagt til dato. Mørkegrøn, cremet og intens med bløde pistaciestykker i. OMG det var godt! Gianduja er en af mine nye favoritissmage: En halvtung sag baseret på hasselnøddecreme. Giolitti ved hvordan man kringler sådan en! Chioccolate fondenten var udover at være intens og chokoladelækker fyldt med generøse chokoladestykker, hvilket hæver den over de andre jeg har smagt.

Giolitti findes her: Via degli Uffici del Vicario 40

Grom

Grom er en kæde, der også findes i bl.a. Paris. De har en overskuelig liste over indhold i de forskellige is, så hvis man er allergiker el. lign. er dette et godt sted at besøge. Udvalget er rimeligt overskueligt og smagene er rene og ret klassiske. Deres yogurtis er på min top 3 over yoghurtise: Den er dejligt syrlig og passer fx rigtigt godt til den mørke chokoladeis, chioccolate fondente, som vi spiste en del af. Jeg fik ingen billeder taget af Grom i denne omgang, men du kan se lidt af en af deres butikker i et ældre indlæg

Grom findes flere steder i Rom. Se listen her.

Come il latte

 photo gelato07_zpsa113c883.jpg

 photo gelato08_zps56a97352.jpg

 photo gelato06_zpsbbbab85d.jpg

Come il latte er en supertrendy lille isbiks, som er indrettet på fineste vis med “mælkeflasker” fra gulv til loft. Deres issmage er knapt så klassiske og der er en del a la “new york cheesecake” på kortet. Jeg er meget mere til plain smage og ikke for mange blandings-koncept-is, men det er helt klart is af god kvalitet. Og så har de en is med titlen “karamel med himalayasalt”. Altså, behøver jeg skrive at den smagte afsindigt godt? Selv kastede jeg mig over stedets hjemmelavede sandwich-is – de sødeste små af slagsen! Jeg elsker sandwich-is og disse var lige i øjet. Både pistacie og vanillevarianten måtte ned i min mave, og jeg synes, at vanillen var klart mest vellykket. Pistaciesmagen druknede lidt i kiksesmagen, og jeg synes, at vanillen gjorde sig noget bedre som cremet og “rent” modspil til både kiks og chokolade.

Adresse: Via Silvio Spaventa 24/26

Salaria – Gelato D’Autore

 photo gelato01_zpsc027d63f.jpg

 photo gelato03_zps138d1206.jpg

 photo gelato04_zps2e806fb8.jpg

 photo gelato13_zpsa731b35b.jpg

Salaria var nok det sted, vi spiste allerflest gelatos fra, da det lå ikke langt fra vores lejlighed. Superlækre, cremede is, klassiske smage og sjældent kø! Salaria er en lille biks, som ikke syner af meget. Men isen er virkeligt god og sidder du udenfor på bænken og nyder din is, vil du også opleve, at romerne flittigt besøger stedet. Enten for at købe bægre og vafler – eller for lige at hente en flamingokasse med is med hjem til familien.

Min ultimative favorit hos Salaria er Ciocolatte de latte – en nærmest chokolademousseagtig is med cremet konsistens og en intens chokoladesmag, der hverken er for mørk eller for lys. Den er altså virkeligt lige i øjet. Hasselnødeisen Gianduija er også virkeligt vellykket. Og så laver Salaria muligvis Roms andenbedste pistacieis (næst efter Giolittis). Deres signatur-is er en herlig lys brun sag, der smagsmæssigt befinder sig et sted mellem karamel, nødder og kanel. Yoghurtisen er dejligt syrlig og kan bestemt også anbefales.

Adresse: Salaria 260

Al Settimo Gelo

 photo gelato25_zpsa0475efd.jpg

 photo gelato22_zpsbf195076.jpg

 photo gelato24_zpsc27040af.jpg

 photo gelato26_zpsda62014c.jpg

Al Settimo Gelo skulle efter (internettets) sigende være et af romernes foretrukne issteder. Butikken ligger på en halvsløv (for ikke at sige øde) gade ikke alt for langt fra vatikanet. Kvarteret er stort set uden turister og er faktisk rigtigt hyggeligt at tusse rundt i og kigge på smukke gamle bygninger. Både isbutikken og kvarteret gør det ud for en god afstikker, hvis man trænger til at komme lidt væk fra vatikanet, som ofte er lidt af et epicenter for turisme, gadesælgere, souvenirbutikker, tiggere og dyre ligegyldige madopelvelser.

Æstetikken hos Al Settimo Gelo er noget anderledes en mange af de andre her på listen. Alt er malet i grøn og panggul og der er hverken meget delikat minimalisme eller storslået historisk vingesus over stedet. Men lad dig ikke snyde af stedet bad-taste interiør. Vanilleisen er den bedste jeg nogensinde har fået: Tydelige vanillekorn, der knaser blidt, når man spiser isen og intens vanillesmag. Chokoladeisen er også to die for – og udover de klassiske issmage, har Al Settimo Gelo både kardemommeis og is med rosenvand og safran på menukortet. Derudover har stedet en hel lille køledisk dedikeret til mælkefri is.

Det er primært romerne der kommer forbi og henter is her, og der er en dejlig lokal stemning derinde. Hvis du gerne vil lidt uden for Roms turistede comfortzone er dette klart anbefalelsesværdigt.

Il Settimo Gelo finder du på Via Vodice 21/A

Og så til skuffelsen

San Crispino

 photo gelato15_zps4c00a4e0.jpg

 photo gelato14_zps73ca8130.jpg

Normalt beskæftiger vi os ikke så meget med at omtale uinteressante madoplevelser på bloggen, men da San Crispino er et af de mere anerkendte og omtalte issteder i Rom, bliver jeg altså nødt til at knytte et par kommentarer til vores oplevelse. Vi har ellers tidligere været glade for San Crispino, men denne gang havde det virkelig mistet magien. Udvalget var kedeligt i forhold til de andre steder, vi besøgte og isene var ikke specielt vellykkede. Chokoladeis er ikke på kortet, og Valhrona kakaoisens smag kom ikke op at ringe Vanilleisen var uden vanillekorn og smagte som en bøtte mellemdyr is fra supermarkedet – vi blev faktisk i tvivl om det overhovedet var vanilleisen vi havde fået. Pistacieisen var lidt for anonym for min smag. Straciatellaen var okay, men med meget små stykker chokolade og kaffeisen var lige en tand for vandet for min smag.

Det var ikke dårlig is, men det var heller ikke mindblowing eller særligt godt på nogen måde. Når det så samtidig er den dyreste is, vi har prøvesmagt (3,70 € for et lille bæger), så er San Crispino et issted du snildt kan springe over.

 

7 kommentarer

 • Okay, alt jeg vil lige nu er at blande mig en kææææmpe spand is med pistacie, lakrids, kaffe, citron, tiramisu, solbær og tons af guf, og sidde i solen. Og ikké skrive BA B-) SÅ lækkert et indlæg.

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej hej
  Glad for at se at der er andre, der går ligeså freakishly meget op i italiensk is som mig 🙂 Stødte du på kæden Bella Mia? Jeg opdagede den og så Grom i kulturbyen Ferrara og var begejstret over at de findes i hele Italien 🙂
  Kh fra Katrine
  PS. Du kan evt se mit ismarathon her: http://kulinariskkaos.wordpress.com/2013/05/12/mit-italienske-is-eventyr/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Katrine. Dejligt med en gelato-fan-fælle! Jeg er gået glip af Bella Mia. Det må der naturligvis rettes op på ved næste besøg! Jer smutter ind og kigger på din guide!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Holy… m…! Det ser fantastisk ud! Sikke en kilde til inspiration – den er straks gemt i bogmærker. Tak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Kære piskeriset. Tusind tak. Rigtigt dejligt at du kan bruge guiden 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jenny

  Jeg vil fremhæve autogrill Italiens svar på Monack(?) de er billige, ligger langs motorvejen, men kan lave kaffe og is, der kan få en hver dansk koisk til at skamme sig her fra og til dommedag

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hahaha, fedt. Jeg spottede faktisk en autogrill inde i downtown Rom. Fik dog ikke kigget nærmere på den.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ISRAELSK INSPIRERET SALAT