GUIDE TIL TEL AVIV - PART 1

GUIDE TIL TEL AVIV – PART 2: “OLD SCHOOL JAFFA”

jaffa24jaffa19

På vores påskeferie i Tel Aviv boede vi som nævnt i Jaffa, der er en gammel arabisk bydel og havneby. Men som alle andre steder i det hellige land har byen været på utallige krigsherrers hænder gennem årtusinder. I dag er det nærmest de facto smeltet sammen med Tel Aviv og det tager kun få fem minutter at gå herfra og op til Tel Avivs strandpromenade.

Jaffa var et område, som vi havde fået anbefalet af rigtig mange mennesker – og vi fortrød bestemt ikke et sekund, at det var her vi havde valgt at bo. Der var masser af charme, historie og lækre spisesteder af både israelsk, arabisk og moderne tilsnit til vores mange dage i byen. Det gjorde belejligt, at vi ikke havde brug for at tage taxaer eller lange traveture ind til Tel Aviv for at få et godt måltid mad. I dette indlæg vil jeg berette om nogle af de mere klassiske steder i Jaffa – og et i et efterfølgende indlæg kommer vi til de mere ‘nymodens’ tilføjelser til Jaffas restaurant-sceneri.

Dr. Shakshuka
Et absolut must-eat i Tel Aviv eller Israel i det hele taget er “nationalretten” shakshuka. Den er vist i virkeligheden meget mellemøstlig og har eksisteret her i hundrede af år, men israelerne har taget den til sig – og spiser den med stor glæde – særligt til morgenmad. Retten består af tomater, peberfrugter og løg, sikkert garneret med lidt forskellige krydderier – og så ellers æg, der får lov til at pochere direkte på panden sammen med tomatsnasken.

Vi var så heldige at bo knap 50 meter fra den meste kendte shakshuka-joint i Jaffa (og Tel Aviv), Dr. Shakshuka på Beit Eshel Street og kiggede forbi en morgen til en kæmpe omgang shakshuka med alskens tilbehør. Maden serveres tjept og shakshukaen kommer ind på en brændende varm pande, hvor æggene stadig er ved at boble færdigt. Kombinationen af de bløde spejlæg og den lidt krydrede og brandvarme tomatblanding er herlig – og ekstremt mættende. Nu toppede vi også op med en masse sides – en såkaldt business lunch for ca. 55 shehel ( 75 kroner) per person, men vi var godt mætte det meste af dagen, skal jeg hilse og sige!! Kan snildt forestille mig at en omgang shakshuka også ville være et hit på en kold efterårsdag herhjemme i DK.

jaffa40jaffa27jaffa28Abu-Hasans hummus-joint
Efter en del møje og besvær (= en uendelig lang cykeltur til en forkert adresse) fandt vi endelig den vaskeægte og autentiske hummus-biks Abu Hasan (han og sønnerne har vist tre butikker fordelt rundt omkring i Jaffa). Og da vi først fandt stedet fortrød vi heldigvis ikke  strabadserne, for det var mildest talt den lækreste hummus jeg nogensinde jeg smagt!!! Blød og cremet og med meget meget mere tahinpasta end man får det herhjemme. Man kan få alle mulige varianter hos Abu-Hasan, men vi nøjedes med at tage en deleskål med en blandet almindelig og lun hummus. Som tilbehør stod den på bløde pitabrød (der trods ligheden med Nettos ditto på ingen måde kan sammenlignes!), sprøde og salte fritter og fantastiske falafler. Det var alt i alt den lækreste street food jeg længe havde hældt indenbords – hvis man da lige tæller de virkelig gode kebab og falafelsandwiches fra, som vi også indtog i Jaffa, Tel Aviv og Jerusalem under ferien;)

Abu Hasan kan f.eks. findes på 1 Ha’ Dolfin Street.

jaffa39 jaffa37 jaffa34 jaffa35 jaffa36

Abouelafia
En institution i downtown Jaffa er bageriet Abouelafia. Det er mere eller mere åbent døgnet rundt og langer hver time et enormt antal lune bløde brødsager over disken til de sultne gæster. De bager alt fra fladbrød, pitabrød, bagellignende sandwichbrød, små pirogger fyldt med labneh (flødeost) til donuts og noget der lignende kanelsnegle og croissanter.

Du kan ikke spise på stedet og selvom det altid kan være lidt svært at regne i udenlandsk valuta, når det går stærkt som her, så vil jeg ikke sige, at det er decideret billigt ‘take-away’ brød. Til gengæld er det ekstremt autentisk og en fornøjelse bare at stå at iagttage det vilde leben foran butikken (gerne fra den anden side af gaden, hvis du ikke vil mases ned).

Abouelafia ligger på ‘hovedvejen’ Yefet, lige ved ‘The Clock Tower square’, der kan betegnes som Jaffas trafikale centrum.

jaffa22 jaffa21

The Old Man & the Sea (og havnen i det hele taget)
Endelig er en anden Jaffa-instution fiskerestauranten ‘The Old man & the sea’ ved Jaffa havnepromenade. Stedet er kendt for deres enorme servering af mellemøstlige tapas/meze eller hvad man nu kalder dem, hvortil man frit kan vælge forskellige fisk og skaldyr – og til de ikke så fiskeglade, er der også masser af kødretter.

Der er ikke så meget at rafle om her på stedet. Når du sætter dig ned får du en kande lemonade på bordet – og ganske få minutter efter følger det overdådige udvalg af dürumbrød, tapas, hummus, tabouleh og alskens andre sager, som det er umuligt at spise sig igennem. Lidt efter kommer tjeneren og beder om din bestilling til “hovedret” (du må godt vælge at nøjes med de vegetariske små retter) og så er det ellers bare om at give sig i kast med ædeorgiet. Priserne ligger på ca. 150 kroner per mand for enten fisk eller kebab og så alle småretterne til deling. Fair priser og fin mad – men en anelse samlebåndsagtig stemning pga. det ensartet udvalg og den lidt hektiske stemning. Måske The Old man & the Sea er blevet en anelse for mainstream turistet takket være dets succes.
telaviv25 telaviv24 telaviv28 telaviv27 telaviv26jaffa23Middagen på The Old man & the Sea bør indtages omkring solnedgang – ca. ved en 18-19-tiden – og bør helt klart suppleres med en gåtur langs den fine havnepromenade. Ligesom i Tel Aviv havn er her fyldt med butikker og cafeer og diverse haller, der både er fyldt med små is- og juicebikse og butikker. Blandt andet hapsede vi den fine Yotam Ottolenghi Jerusalem kogebog med hjem hernede fra.

jaffa16 jaffa17 jaffa25 jaffa20

6 kommentarer

 • Helle

  Uhhhmm, glæder mig til opskrifter. Den hummus bringer minder frem…!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Helle – opskriften på hummus her på billedet fik vi desværre ikke, men opskriften på hummus i Yotam Ottolenghis kogebog Jerusalem tror jeg godt kan anbefales. Vi har ikke prøvet den derhjemme endnu, men gør jeg det – skal den nok ryge på bloggen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

   Jeg fandt faktisk Yotam Ottolenghis opskrift i går – efter at have savlet i stride strømme over jeres madbilleder fra Tel Aviv! Den skal klart prøves snart.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Sejt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hans

  Jeg tog direkte hjem og lavede shakshuka, efter jeg læste blogindlægget. Det blev meget godt, men jeg ved ikke, om det er en ret, der for alvor kommer til at indgå i mit repertoire fremover. Jeg brugte denne opskrift: http://toriavey.com/toris-kitchen/2010/07/summer-2010-travel-blog-shakshuka/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Hans

   Tak for tips til opskrift. Min kæreste giver dig helt ret ifht. den lidt “so-so” fornemmelse af retten og hvorvidt det er noget, der skal spises/laves igen. Jeg tror måske, jeg blev lidt grebet af den Jaffa’ske stemning og fornemmelsen af det nærende måltid – vi har i al fald heller ikke været i gang ved gryderne herhjemme endnu:)

   /Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GUIDE TIL TEL AVIV - PART 1