GUIDE TIL TEL AVIV - PART 3: "NEW SCHOOL JAFFA"

ISRAELSK INSPIRERET SALAT

israelsk-salat
Under vores ferie i Israel forelskede jeg mig hovedkulds i de mange varianter af israelsk/arabisk salat, som vi fik dernede. Oftest bestod salaterne blot af groft skårne grøntsager vendt i lidt olivenolie eller tahindressing og toppet med lidt krydderier, a la den mellemøstlige krydderiblanding Za’atar.

Lidt ligesom, at en græsk salat er guddommelig blot fordi de simple grøntsager rent faktisk smager af noget (hvilket kan være svært at kopiere her i DK, hvor de friske grøntsager som tomater og agurker har en ret afgrænset sæson), så fungerer denne type salat på samme måde. Dog synes jeg, at der er et par tips, der er værd at nævne – og som er nemme at kopiere her i det kolde nord. Rigtig mange steder i Tel Aviv havde de tilføjet kålrabi til salaten. En grøntsag, der ellers sjældent bliver brugt eller set i et café/restaurantkøkken herhjemme. Den fungerer som et fint og frisk og lidt radiset crunch til de øvrige ingredienser. Har man ikke lige kålrabi, så kan radiser fungerer præcis på samme måde (det brugte de også tit). Dernæst vil jeg fremhæve tahin-tricket. På cafeen Puaa, som jeg har berettet om her, var salaten vendt i en lind tahindressing, som jeg tror primært var blandet af tahin, måske lidt olivenolie og lidt salt og citronsaft. Det gav en god og mild sesamsmag til salaten, som bestemt også skal prøves herhjemme. Denne version af israelsk salat er dog plain med en omgang olivenolie over, da vi serverede hummus som tilbehør og vendte det hele godt sammen, da det landede på tallerkenen.

Ingredienser (justér selv mængde efter behov og spisende):

 • Små smagfulde tomater
 • Agurk
 • Nye gulerødder
 • Kålrabi/glaskål
 • Grønne oliven
 • Olivenolie
 • Citronsaft
 • Za’atar krydderi
 • Friskkværnet peber

 

Skyl alle grøntsager, skær tomaterne i store tern, udkern agurken, skær den på langs i fire kvarte og derefter i mindre tern. Hak gulerødderne i tilsvarende tern, der matcher i størrelsen til dine tomat- og agurktern. Skræl kålrabien groft og  skær den ud. Udkern de grønne oliven, hvis ikke de allerede er udkernede og hak dem i mindre stykker. Bland hele molevitten med et ordentligt sjat olivenolie, lidt citronsaft, za’atar krydderi (kan f.eks. købes hos ASA i Torvehallerne) og friskkværnet peber.

Vi spiste aftenens version af israelsk salat med stegte auberginer, hummus og grillet brød til.

israelsk-salat3israelsk-salat2israelsk-salat4

2 kommentarer

 • Tanja Maria

  Uhh, det ser lækkert ud.
  Jeg tager til Tel Aviv i morgen sammen med min bedre halvdel og vi har allerede luret lidt på dine fine guides til byen!
  Vi tager dog også et smut til Ein gedi kibbutz og Jerusalem.

  Tak fordi du gider at tippe om jeres rejseoplevelser!
  Kh,
  Tanja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Åhh – rigtig god tur Tanja! Og dejligt at høre at guidesne har kunne inspirere lidt 🙂

   Kh Emilie G&G

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GUIDE TIL TEL AVIV - PART 3: "NEW SCHOOL JAFFA"