PÅ LANDET - MIDT I FORSTADEN

KAFFE I ROM

 photo kaffe02_zps2e654e1d.jpg

 photo kaffe01_zpsdd393bb5.jpg

 photo kaffe03_zps0bc8787c.jpg

Kaffe er en vigtig del af livet og særligt af et italiensophold. I hvert fald, hvis du – som jeg – synes, at det er en dejlig lille hverdagsluksus at drikke en kop kaffe ude. Efter et par måneder i Rom, føler jeg mig klar til at komme med lidt observationer, tips og tricks, så du kan nyde din kaffe på ægte romersk manér, næste gang du besøger den skønne by!

Der er tydelige forskelle på dansk og italiensk/romersk kaffekultur. Kaffe er nærmest en del af den italienske DNA og det er en selvfølge at kaffen smager godt. Til gengæld er der ikke meget “noter af røde bær” og “toner af ristet hasselnød” – altså ingen feinschmeckeri og nørderi af ristninger. Kaffen er mere plain end hvad den danske (i hvert fald københavnske) kaffescene byder på, og det er altså “bare” god kaffe du får, til gengæld er standarden generelt langt langt højere, end hvad vi præsterer herhjemme.

Spørger du om, hvor man får god kaffe i Rom er det korte svar derfor: Alle vegne. De fleste barer – uanset udseende og interiør – formår at lave en solid kop kaffe. Og heldigvis er der barer på de fleste af Roms gadehjørner. Vær dog opmærksom på, at de ofte har lukket om søndagen, med mindre du er i et turistet område.

En af de første forskelle man får øje på, når man træder ind på en kaffebar i Rom, er at kaffen koster en brøkdel af, hvad den koster i København. En espresso koster tit under en euro og en standardpris på cappuchino er i omegnen af 1,5 € (det svinger lidt alt efter hvilket område du befinder dig i). Kaffe er dog kun billigt i Rom, HVIS du drikker den stående i baren.

Dette hænger sammen med en anden af de store forskelle på dansk og italiensk kaffekultur: Kaffe i Rom er ikke noget man sidder og hænger over. Kaffen drikkes som regel stående eller som et hurtigt skud ved bordet efter maden. Går du på kaffebar kan du derfor vælge at indtage din kaffe på to måder:

1) Bestille kaffen ved kassen og tage bon’en med op til baren, hvor baristaen laver din kaffe. Du kan også gøre det omvendt, men man betaler aldrig samme sted, som man får kaffen. Kaffen nydes så stående i baren, hvorfra du kan betragte det hyggelige og til tider hektiske liv, der udspiller sig i baren. Det er god stil at lægge en lille mønt til kaffemageren også, når du forlader etablissementet.

2) Vil du sidde ned og nyde din kaffe under lidt mere magelige forhold, så sætter du dig blot ved et af bordene og venter på betjening. Her betaler du så ekstra for at sidde ved et bord og blive betjent – som regel i en størrelsesorden, så du betaler det samme som du ville gøre herhjemme. Dvs. 2-3 gange så meget, som hvis du drikker den i baren.

Skal du drikke kaffe som en ægte indfødt, er det vigtigt at vide, at der er klare opdelinger for hvornår man drikker hvilken kaffe. Som kaffesvagdrikker, der ikke rigtigt formår at drikke noget stærkere end cappuccino, har jeg modtaget mange mystificerede blikke fra det italienske folk, når jeg har bestilt en cappucchino efter frokosten eller aftensmaden.

Cappucchino er nemlig morgenmad i italienernes øjne (sammen med en cornetto, som bedst kan sammenlignes med en croissant). Når formiddagen er ovre drikkes som regel caffé (eller caffé normal), som er det vi herhjemme kalder en espresso. Alternativt bestilles en macchiato – en espresso plettet med mælk. Derudover er americano eller caffé lungo også godkendte efter morgenmadstid. Det er også muligt at få en caffé latte, men det er ikke noget jeg har set italienerne drikke – og igen vil de betragte det som en morgenkaffe. Det skal selvfølgelig ikke forhindre dig i at drikke lige præcis den kaffe som du gerne vil have!

Kun en uge eller to før afgang mod DK spottede jeg en for mig hidtil ukendt kaffeversion – en marrocchino, som minder lidt mere om den spanske cortado – den er mindre end en cappuccino, men mildere en en macchiato. Den er bestemt også værd at prøve!

Og så har italienerne også en del alternativer til almindelig kaffe. Fx kan du få en Orzo, som er kaffe lavet på byg. Det må svare til det der hedder kornkaffe herhjemme. Du kan også få kaffe med ginseng, hvis koffeinen ikke er nok. Begge kaffetyper brygges fra en lille automat og jeg må indrømme at min konstante lyst til “en god kop kaffe” konstant afholdt mig fra at teste de mere specielle varianter.

En sidste anbefaling herfra, hvis man gerne vil have den ægte romerske kaffeoplevelse, må være at forsøge at skabe sig et stamsted – også selv om du bare er et par dage i Rom, så besøg det samme sted hver morgen fx. Måske lærer baristaen efter to dage hvad I vil have, og der bliver hilst og hygget på sådan en herlig uformel måde, som både rummer stilhed og travlhed og som er ret så særlig og rar.

 

4 kommentarer

 • Mathilde

  Ej, vi er lige kommet derhjem fra i fredags. Jeg ELSKER den by! Jeg bestilte også cappucinoer døgnet rundt, fik dem ofte som take away, da gemalen ikke drikker kaffe. Så sørgede han for at hente is og vi sad der på en trappe og gloede på mennesker. Skønt skønt skønt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Mathilde, det lyder helt perfekt!! Take away er vist lidt nyt i romernes øjne, men jeg fik også en del take away kopper, når jeg var ude og trille alene med barnevognen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

   Det er skam også din blogs ‘skyld’ at vi tog til Eataly! Skønt sted. Jeg ku dog godt tænke mig at besøge et mere autentisk marked med mere lokalt islæt ala fx det i Firenze. Eataly var smukt men også meget Mad og vin-agtigt og Campo di Fiori er jo efterhånden så turistet.
   Og ps. Følger dig på IG og har stornydt dine billeder fra Rom! Det var sådan jeg fandt din blog også:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej igen. Fedt at du synes om mine Rom-eskapader på IG! 🙂 Og ja, Eataly er meget nyt og fancy (og lækkert). Vi nåede dog slet ikke derud under vores 2 måneders ophold. Til gengæld købte vi tit ind på et af de mere autentiske romerske markeder, der som regel heder noget med “mercato rionale”. Du kan bl.a. se lidt billeder her fra vores “stam-marked” https://ganeoggaffel.dk/2014/02/marked-pa-en-mandag/

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PÅ LANDET - MIDT I FORSTADEN