KIKÆRTESALAT MED SPICY GULERØDDER - VEGETARISK OPTUR

MINI-GUIDE TIL MØN

 photo moslashn07_zps6bc2655f.jpg

For nylig tog jeg og min lille familie til Møn for at hænge ud med en af Clausens gode venner i hans forældres sommerhus. Sommerhuset ligger helt ud til vandet og dagene blev brugt på boglæsning, madlavning og sightseeing på øen. Og jeg kan lige så godt sige det som det er: Møn er mægtig! Smukt, bakket landskab med nærmest skriggule rapsmarker, smukke udsigter over vadet – og ikke mindst nogle gode producenter, som er værd at slå et smut forbi. Skal du holde ferie i DK til sommer, så kan jeg helt sikkert anbefale Møn!

Til trods for noget rigtigt kedeligt og ustabilt regnmartsvejr kom vi øen godt rundt. Og med en god guide nåede vi alligevel en del gode steder hen på kort tid. Skal du til Møn, så er disse steder et besøg værd:

Hårbølle Mejeri

 photo moslashn01_zps36f2735d.jpg

 photo moslashn04_zps9fdd6319.jpg

 photo moslashn05_zpse8f0be83.jpg

 photo moslashn03_zpsa44f0737.jpg

 photo moslashn02_zpsf8ed306a.jpg

Vi starter med det absolutte højdepunkt. Hårbølle mejeri byder på håndlavede oste, lavet på ko- gede- eller fåremælk. Mejeriet har et lille butikslokale, som vi kørte forbi. Her ligger ostene fremme, og du har mulighed for at smage på sagerne, før du køber. Vi blev mødt af mejerist Per himself, som guidede os igennem de forskellige oste. Brie og camembert på komælk og tre forskellige slags fåreoste fik vi smagt. Undervejs fik vi lært lidt om modning og blev indviet i hvor langt ostene var i processen, og hvordan de ville ændre sig over tid. Vi fik lov at hapse af det hele – også min lille knægt på 7 måneder var vild med sagerne. Særligt friskosten lavet på fåremælk var et hit, så den måtte vi selvfølgelig have med hjem. En stor camembert blev det også til (helt fantastisk) – og så et bæger af en superskøn fåreyoghurt, som er fast i konsistensen, føles fed på tungen (trods en fedtprocent på sølle 6,5) og med en virkeligt delikat og mild smag. Mejerist Per foreslår at man spiser den til en god frugt- eller bærtærte i stedet for creme fraiche. Vi prøvede den til rabarberkompot. Det var i nærheden af guddommeligt.

Mejeriet har eksisteret i 3 år og er allerede blevet kendt over det meste af landet for sine gode produkter. Senest har restauranten Marv og Ben taget ostene til sig, og skal du ikke lige til Møn, så fås ostene bl.a. i Omegn i Torvehallerne. Vi brugte alle vores kontanter i biksen (og sådan nogle skal du huske, for du kan ikke betale med kort) og forsøger nu at beherske os, så vi kan smage camemberten udvikle sig over de næste par uger.

Du finder Hårbølle mejeri på Brøndegårdsvej 7 i Hårbølle. Butikken er åben lørdag 10-14. Se mere her.

 photo moslashn06_zps0abb33d7.jpg

Ude foran mejeriet spankulerede en fin hane rundt sammen med alle sine høns. Helt eksotisk med alt det landliv 😉

Møn Is

 photo moslashn09_zpsccd76b68.jpg

 photo moslashn10_zpsb3a39144.jpg

 photo moslashn12_zps6eac8486.jpg

 photo moslashn11_zps1768e0e8.jpg

 photo moslashn13_zps2e38696a.jpg

Tæt ved vores Møn-domicil stod det fineste isskilt ud til vejen. Dét måtte vi selvfølgelig kigge nærmere på, så vi trodsede det kedelige regnvejr og kørte ned af sidevejen for at smage på Møn Is. Ligesom hos Hårbølle Mejeri ligger butikken i forlængelse af produktionen. Det vil sige, at du kan spise din is, mens du tager en lille rundtur og siger hej til køerne, der har leveret mælken til den. For sådan nogle sarte bybonæser som vores, var det nu rarest først at spise isen for derefter at tage et kig i staldene. Butikken er ikke synderligt charmerende, men det er fedt, at det er muligt at købe is, der hvor isen bliver lavet.

 photo moslashn15_zps028635d9.jpg

 photo moslashn14_zps1e598dc1.jpg

Herudover sælger Møn Is også bøffer og andre kødvarer fra deres ungkvæg, mælk fra malkekvæget og så har de både øl fra det lokale bryggeri og bolcher fra Møns bolchefabrik. Isene fås både i kugler (bæger eller vaffel) i forskellige størrelser færdigpakkede bægre – eller isen kan kombineres efter behov og tages med hjem i flamingokasser.

Det eneste vi savnede var flødeskum og syltetøj til vores gammeldags, men du kan få guf på, hvis du er til den slags.

Møn Is finder du på Hovgårdsvej 4 i Stege, men isen sælges også i Stege by og formentlig også andre steder på Møn. Kig efter det fine skilt med isen formet som Møn. Deres hjemmeside finder du her.

Det lille røgeri

 photo moslashn08_zps44df313e.jpg

I Stege findes Det lille Røgeri ved den gamle sukkerfabrik. Lidt gemt væk fra vejen ligger det og ser ret undseeligt ud. Indenfor var der dog godt fyldt på af røgvarer, som alle gerne ville med os hjem. Det er et ret så sjovt sted: alt inventar er fuldkomment røgfarvet og overalt står kummefrysere med fisk (gætter jeg på). Vi spottede røget sild (hele eller fileter), laks, både kold- og varmrøget, makrel, torsk, ål, muslinger, rejer m.m. Vi købte koldrøget torsk og ditto sildefileter, som der kom et par ret så skønne Sol over Gudhjem ud af. Den røgede torsk blev spist på lækkert hjemmebagt hvidt brød og ham den lille var ovenud vild med at sidde og gnaske i sådan et stykke.

Røgeriet har også nogle kedelige småindustrielle salater – og muslingerne viste sig at være transporteret helt fra New Zealand, hvilket kan undre en lidt, når vi nu har nogle herlige blåmuslinger herhjemme . Heldigvis kan man jo nøjes med at købe de ting, man godt kan lide og så glæde sig over det yderst rimelige priser. Jeg kommer helt sikkert igen, næste gang min vej falder forbi Møn.

Du finder røgeriet på Kostervej 2 i Stege.

Lundevang Gårdbutik

 photo moslashn16_zps6d3cdc8b.jpg

 photo moslashn19_zps814d2b60.jpg

 photo moslashn17_zpscead85d9.jpg

 photo moslashn18_zpsc7e4b740.jpg

 photo moslashn19_zps814d2b60.jpg

Og sørme om vi ikke også nåede forbi Lundevang Gårdbutik og købe lidt lammekød med hjem til Kjøbenhavnstrup. Også her er det et gårdudsalg, der ligger i forlængelse af landbruget. Her får du lammekød i alle udskæringer samt fars – og så laver de pølser af lammekødet. Vi følte os “nødsaget” til at smage på lidt af hvert og tog derfor lammefars, lammemørbrad og en pølse med hjem. Da vi kom hjem, opdagede vi, at der var blevet sneget en lille brombærmarmelade ned i posen. I butikken findes nemlig også et væld af hjemmelavede marmelader og geleer. God stil og hyggeligt med sådan en lille hemmelig godte.

Står du og mangler et figentræ, så er det også her du skal svinge forbi. Vi havde et figentræ i vores gamle gård og blev med det samme hooked på at skifte et af de kedelige små birketræer i vores kolonihave ud med et fint figentræ. Dog var vores bil så tætpakket, at vi måtte opgive projektet i denne omgang.

Lundevang Gårdbutik finder du på Klintholm havnevej 102. Det er muligt at betale med dankort.

 photo moslashn20_zps44b16f05.jpg

Lammemørbraden blev stegt på panden ved lav varme til den var fin rosa indeni – og nydt sammen med en let kartoffel-radise-salat.

Alt i alt var det en super tur til Møn og det er bestemt ikke sidste gang, jeg skal slå mine folder dér! Har jeg misset noget, som jeg skal prøve næste gang?

2 kommentarer

 • Jeg har selv været på Møn flere gange, og jeg er helt enig med dig, Møn er mægtig. Men hvis du spørger mig har man ikke været rigtig på Møn hvis man ikke har været ved Møns Klint, men og rundt i den smukke natur. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej Sara
   Jamen du har helt ret. Vejret var ikke just med os, men vi fik alligevel set noget af den überskønne natur – både bag bilens ruder og på gåben. Selve klinten droppede vi dog i denne omgang, men gik en tur i den selvlysende bøgeskov lige i nærheden. SMUKT!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KIKÆRTESALAT MED SPICY GULERØDDER - VEGETARISK OPTUR