OM PLUDSELIG FLYTNING OG KØKKENGREJ TIL SALG

HOMEMADE: MANDELMÆLK

 photo mandelmaeliglk02_zps84b94aba.jpg

Først læste jeg om det i Louisa Lorangs “Juice & co” og så stødte jeg på flere opskrifter på nettet efterfølgende. Jeg har altid været glad for (købe)rismælk, som har været fast inventar hos min søster i mange mange år, da mine nevøer har haft mælkeallergi. Blandt andet i the kan rismælk være helt formidabelt.
Nåh, men det viser sig jo, at det med alternative mælkeformer faktisk er noget man kan producere selv – og endda med nogle ret dejlige restprodukter til følge i form af nøddecrunch til mueslien eller yoghurten.

Jeg kastede mig derfor over en mandelmælk den anden dag. Supersimpelt, så længe man husker at sætte mandlerne i blød i god tid.

Du skal bruge:

200 g mandler
1 liter vand
Lidt salt
Lidt sukker/agavesirup/honning

Sådan gør du:

Start med at sætte mandlerne i blød og på køl. De skal stå i 8-12 timer
Hæld vandet fra mandlerne og skyl dem kort
Smid dem i blenderen sammen med vandet og blend, blend, blend. Jeg smed det hele i på én gang, men set i bakspejlet, havde det måske været smartere at starte med bare halvdelen af vandet og så supplere op, når mandlerne var blevet rimeligt finddelt. Min blender var nemlig ved at løbe over, og jeg har en teori om at jeg kunne havde fået blendet mandlerne finere, hvis der havde været mindre vand i fra start. Oh well. Next time.
Der skal blendes et par minutter
Smag mandelmælken til med lidt salt og sirup. Uden dette smager det mest af alt bare af vand med mandel (doh!), men salt og sødt samler ligesom smagen sammen til den fineste mandelsmag (tænk mild, mild marcipan)
Si nu pulpen fra gennem en si beklædt med et klæde, fx en stofble (har du ingen babyer, så kan stofbleer købes i fx Føtex og fungerer rigtigt godt til jobs som dette)
Vrid klædet godt, så du får al væsken med
Hæld mandelmælken på en lufttæt beholder og sæt på køl

 photo mandelcrunch01_zps899b9d48.jpg

Mandelcrunch:
Fordel pulpen jævnt på en bageplade og sæt ovnen på 100 grader.
Bag pulpen ved lav varme indtil den er tør og måske har taget en lille bitte smule farve. Jeg vil skyde på at det tager en times tid, men hold lige øje med den. Vend pulpen et par gange undervejs.
Når crunchen er færdig, så lad den køle ned på pladen og hæld den herefter i en lufttæt beholder

Jeg har læst mig frem til at mandelmælken kan holde 3 dages tid i køleskabet. Jeg tror jeg strakte den til 4-5 dage, men så går den vist heller ikke længere.

 photo mandelmaeliglk01_zps5623895d.jpg

Indtil videre har jeg brugt den i the, drukket mig et lille glas au naturel (af mit barndoms glas fra min mormor – hej nostalgi), udblødt chiafrø i mælken (her synes jeg dog mandelsmagen forsvandt lidt, da jeg vendte græsk yoghurt i) og så har jeg planer om at lave en dessert med den også. Den skal I nok høre mere om, hvis den er værd at give opskrift på 🙂

Mandelcrunchen har jeg puttet på min morgen chia-yoghurt sammen med ananas. Et hit!

1 kommentar

  • Jeg glæder mig til at læse, hvad du mere finder på at bruge den til. Jeg fik en fiks ide med mandelmælk for et par måneder siden, men fandt aldrig et formål, hvor den trumfede almindelig komælk. Jeg prøvede desperat at få min kæreste til at undersøge om den kunne steames til kaffen, men det ville han desværre ikke udsætte kaffemaskinen for, så jeg overvejer en ny portion bare for at udføre det eksperiment en dag han ikke er hjemme.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OM PLUDSELIG FLYTNING OG KØKKENGREJ TIL SALG