SNASKET TIP - BERLINER FRA BOSSES BAGERI

LIDT OM LUND

lund6
Her i forrige uge holdt vi en mini efterårsferie i den lille familie. Ferie – nu med baby – er jo immervæk en lidt anden historie end ferie uden baby, så vi nøjedes med at pakke bilen med alle de sager en baby har brug for (og det er mange, kan vi hilse og sige!) og køre den relativt kørte tur til vores svenske broderland. Nærmere bestemt et lille Bed & Breakfast ca. 20 minutter udenfor Lund. Og det var faktisk en overraskende stor succes. Barnet tog det i stiv arm, sådan at flytte location et par dage og er heldigvis glad for at køre i bil OG ikke mindst barnevogn, så vi kunne snildt traske rundt med hende i den regnvåde by og spise en masse gode sager. Særligt kan jeg da lige love for at vi fik inhaleret en habil mængde kardemommebullar, men det skal jeg nok berette mere om! Her kommer nemlig lidt tips til god mad i Lund.

Lunds Saluhall
Svenskerne er jo seriøst gode til det der med markedshaller med herlig mad (også kaldet saluhaller). Og hvis vi går og tror, at vi har opfundet den dybe tallerken med Torvehallerne, så kan vi altså godt gå hjem og pakke sammen. Jeg har en teori om, at svenskerne er så gode til det, fordi de stort set ikke har kantineordninger på deres arbejdspladser, så det er lige som nødvendigt at kunne rende ud i byen til at godt måltid mad og tilbage igen på sin pind.

I Lunds saluhall fandt vi gode brødsager, masser af gode oste og slagtersager, varer fra lokale gårde og ikke mindst et par små gode cafeer/restauranter, hvor vi blandet indtog en varmende fransk løgsuppe, der var ret perfekt i den silende regn!

lund3

St: Jakobs Stenugnsbageri
Turens klare højdepunkt, når det kommer til det svenske bagværk var St: Jakobs Stenugnsbageri, som Frk. Kræsen havde tipset mig op, og som så meget lokkende ud på Instagram. H.O.L.D. N.U. O.P hvor havde de godt brød – og især kardemommebullarne (kanelbullarnes kusiner) var klart blandt de bedste jeg nogensinde har smagt. Det resulterede i, at jeg “smagte” i al fald én om dagen. Bageriet ligger på Klostergatan og de fantastiske “bullar” kostede ca. 22 svenske kroner stykket. Ret hæderligt, når nu den svenske krone er så lav som den er.

lund7
Bengtsons Ost
Nærmest lige over for stenovnsbageriet lå en kæmpe oste-biks med alskens gode oste fra hele verdenen og ikke mindst Sverige – fx de gode svenske Präst-, Grevé- og Herrgårdsoste. Sådan rigtig old school sted på den gode måde. Vi hapsede sådan ca. 800 gram blandet ost med hjem og venter nu bare på den rette lejlighed til at kaste det på et ost- og pølsebord og spise os gevaldigt ned.

lund5

Love Coffee Roasters
Igen – på samme gade som ostebiksen og bageriet (Lund er en rimelig lille by;)), lå den relativt nyåbnede kaffebar, Love Coffee Roasters, der lader lidt til at være Lunds pendant til Coffee Collective – og tager kaffe meget alvorligt. Selvom jeg ikke er den store kaffedrikker, kastede jeg mig ud i en latte machiato, der var tilpas mild og god til mine smagsløg. Kæresten hoppede på en omgang drypkaffe, der rakte til tre kopper – og med noget af et koffein-chok til følge. Dommen var også en meget tilfreds mand her.

lund6

Tehuset JAVA
På et af de centrale torve i byen – lige ved Saluhallen – lå den fine biks – Tehuset Java, der byder på alskens lækker te i løs vægt, og bare alle mulige fine sager til køkken og hjemmet i det hele taget. Jeg måtte pakke en omgang French Earl Grey te med hjem og satser på, at den kan måle sig med min yndlingspendant fra TWG, jeg indkøbte i dyre domme i Singapore. Det er jo alligevel en tand lettere og billigere at tage til Lund end på den anden side af jorden;)

M.E.A.T
Med en lille 7 uger gammel loppe-baby med på tur var det ikke fordi, at vi gjorde os i vilde restaurantbesøg – og slet ikke i aftentimerne, så her var det herligt med en god frokost ude som alternativ, hvor loppen kunne ligge fint i sin barnevogn og sove udenfor. Efter lidt googling var jeg kommet frem til, at M.E.A.T måtte besøges. Her stod den på gode bøffer og burgere og andet mad i bistro-genren. Vi hoppede på både en frokostburger og en sandwich, der begge var rigtig rare. Og endnu engang kan man kun rose svenskerne for at være gode til frokostmenuer – og ikke mindst frokosttilbud. Også andre steder end på tarvelige pizzeriaer. Det kunne København godt lære lidt af!

lund10
Svenske supermarkeder i det hele taget
Nå ja – og så er svenske supermarkeder altså milevidt mere spændende end selv den bedst ekviperede Irma eller SuperBest. For det første er de gigantiske på den gode (og ikke Bilka-agtige måde) og for det andet har de bare det vildeste udvalg, både når det kommer til friskbagt brød, grøntsager, kød og mejeriprodukter. Fx måtte jeg virkelig dy mig selv for ikke at købe en omgang gigantisk Pågen toastbrød – bare fordi, at man decideret ku se, at det var friskleveret fra fabrikken og stadig dampede i posen (yes, jeg har en svaghed for blødt industribrød!) og i mejeriafdelingen var der en sektion svarende til det totale mælkeudvalg i en dansk Netto, der kun var dedikeret veganske “mælkeprodukter” lavet på havre. Vi måtte prøve en havrekakaomælk, som vi var svært tilfredse med!

Så summasummarum – er man lige så madnørdet, som mig, så kan det anbefales med en tur over sundet, alene for at spendere et par timer i en ICA Kvantum eller COOP Forum!

 

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SNASKET TIP - BERLINER FRA BOSSES BAGERI