VIND EN MÅNEDS FLYDENDE SUNDHED

DELLER OG DRESSING FRA MELLEMØSTEN

ottolenghi3
I anledning af min fødselsdag her den anden dag havde jeg egentlig besluttet mig for, at vi skulle have en af mine livretter til aftensmad – boller i karry – men da det vist mere eller mindre kun er mig, der synes det er hit, ændrede jeg kurs i sidste øjeblik og gik de mere mellemøstlige veje med mit hakkede kød. Det blev til en omgang rimelig sunde og virkelig lækre krydrede deller og en fantastisk sumak-dressing til fra Yotam Ottolenghis kogebog Jerusalem. Den originale opskrift bød naturligvis ikke på svin, men kalkun – og det er jeg sikker på også ville gøre sig godt!

Kødboller

  • 1 lille groftreven squash
  • 1 bundt fintsnittet forårsløg
  • 500 gram hakket kød – fx svin, kylling eller kalkun
  • 1 lille bundt hakket koriander
  • 1 lille bundt hakket mynte
  • 1 æg
  • 1 fed revet hvidløg
  • Salt og peber
  • 1 dl smagsneutral olie til stegning

 

Fantastisk sumak-dressing

  • 1,d dl creme fraiche 18%
  • 1,5 dl yoghurt natural, fx ABC tykmælk
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk reven citronskal
  • 2 fed revet hvidløg
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk sumak-krydderi (kan f.eks. købes i ASA-trading i Torvehallerne)
  • salt og peber

Start med at blande alle ingredienserne til dine kødboller og sæt farsen på køl mens du rører alle ingredienserne til dressingen sammen.

Når dressingen er klar sætter du den i køleskabet og tænder ovnen på ca. 200 grader. Herefter sætter du en pande på rimelig høj varme og hælder olie på panden så den er helt dækket med et tyndt lag olie. Form kødbolle-farsen til små frikadeller og steg dem i hold i den varme olie til alle siderne på dellerne er godt brunet. Flyt herefter alle de ‘brunede’ deller over i et ildfast fad og bag dem færdige i ovnen i ca. 5 minutter.

Jeg serverede dellerne med den fantastiske friske og syrlige dressing, en omgang hjemmelavet hummus, ovnbagte kartofler og en simpel grøn salat til.

ottolenghi ottolenghi2

6 kommentarer

  • Det ser dejligt ud, men du skulle prøve at bytte olivenolien i din dressing ud med tahin – det smager fantastisk og meget “autentisk”.

    I Helsingør hvor jeg bor, kan man købe sumak hos en hver indvandregrønhandler 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Det lyder som om, at grønthandlerne i Helsingør har fat i den lange ende – det smager altså godt det sumak 😉

      Og sjovt, at du nævner det med tahinen som “salatdressing”. Det fik vi rigtig meget på vores ferie til Tel Aviv sidste forår – og har kopieret ideen siden, men vi fik brugt det absolut sidste tahin på lageret til vores hummus, så vi må til at få stocket op igen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, tahin er en basisvare, som man bare må have på lager altid 🙂

      Det lyder vel nok skønt med rejsen til Tel Aviv. Jeg har rejst en del i flere arabiske lande, men har desværre aldrig været i Israel – endnu 😉 Jeg forestiller mig at det må være fantastisk spændende på alle måder. Ikke mindst kulinarisk.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Og ja, sumak er et skønt krydderi. Prøv at drysse det på fisk sammen med oregano – det en virkelig god og klassisk libanesisk kombination.

    Undskyld, at jeg bliver ved, men jeg elsker bare mad fra Mellemøsten 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Hej 🙂
    Det ser simpelthen så lækkert ud, og jeg har tænkt mig at give mig i kast med retten i morgen. Hvordan har du lavet kartoflerne? De ser nemlig også rigtig gode ud.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Hej Camilla – det er vist lidt for sent nu, men kartoflerne var bare helt simple ovnbagte kartofler skåret i både og vendt i olie, salt of peber og den mellemøstlige krydderiblanding Zataar. Almindelig oregano og timian er en fin erstatning. Håber du fik lavet en dejlig middag alligevel 🙂

      Kh Emilie G&G

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VIND EN MÅNEDS FLYDENDE SUNDHED