NEM BRESAOLA-SNACK

FASTELAVN ER MIT NAVN, BOLLER VIL JEG HAVE

fastelavn13

Det er jo lige præcis i disse dage højsæson for fastelavn (det er vist faktisk den rigtige fastelavn i dag!) og rundt omkring på gader og stræder, går små søde pippier, smølfer, spøgelser og andet godtfolk rundt. I dagens anledning havde jeg inviteret mine søde studieveninder, deres børn og mænd til fastelavnshygge her på matriklen. Hvad jeg ikke lige havde regnet på, var at det betød 8 voksne og fem børn i alderen ca. fem måneder til ca. fem år fordelt på vores små 80 kvadratmeter. Det betød naturligvis lettere kaos, og mindst ét grædende barn hver femte minut, men det var alligevel pivhyggeligt. Jeg havde bagt svenske fastelavnsboller (a ka semlor) og tømt en Søstrene Grene for pynt (det er seriøst billigt og kan seriøst anbefales til fester og fødselsdage!)

fastelavn11 fastelavn14

De svenske semlor blev dejlige og massive og opskriften er lettere justeret fra denne, jeg fandt henne hos søde Cute Carbs

Svenske semlor – ca. 16 stk

 • 100 gram smør
 • 4 dl mælk
 • 4 spsk sukker
 • 1 tsk salt
 • 25 gram gær
 • 2 tsk friskkværnet kardemomme
 • 2 æg (+ 1 til pensling)
 • Ca. 600 gram hvedemel

 

Fyld:

 • 200 gram marcipan
 • 10 tsk mælk
 • 0,75 liter piskefløde
 • 2 spsk flormelis og kornene fra en stang vanilje
 • Flormelis til pynt

 

Start med at smelt smørret i en gryde. Når smørret er smeltet, blandes det med mælken, der står og køler af indtil det er håndlunt. Heri smuldres gæren og når det er opløst, suppleres med salt, sukker, kardemomme – og tilsidst melet til du har en god smidig dej, der kan æltes, men stadig er lidt klistret.

Dejen stilles til hævning et varmt sted i ca. 45 minutter, hvorefter de formes til 16 boller og stilles til hævning yderligere en halv time på 1-2 bageplader. Derefter bages de i en 225 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Imens rives marcipanen groft og røres godt sammen med mælken til en blød masse.

Når bollerne er bagt, sættes de til afkøling og imens blandes flormelis med vanilje og piskes med flødeskummet. Når bollerne er helt kolde, skæres et “låg” af toppen af hver bolle og de udhules (der tages sådan en god stor spiseske ud af hver). Har du sprøjteposer og tyller, hældes nu henholdsvis marcipanmassen og flødeskummet i hver sin. Start med at sprøjt en god omgang marcipan nederst i hullet – ca. på størrelse med en lille golfbold – og herefter toppes med flødeskummet til et flot jævnt lag. Læg nu “bolle-låget” på igen og sigt flormelis over alle bollerne.

fastelavn12
PS – var det ikke bare nogen fine og søde pingviner, draculaer og pippi’er (og deres mødre velsagtens), der hjalp os med at spise fastelavnsboller og pynte vores gulv med legetøj og rosiner? 🙂

Nå ja, og hende den mindste lille tykke dame, der er pakket ind i et par donuts og sidder på skødet af min fine veninde K, er min efterhånden 5 måneder gamle lille pige. Jamen altså, hvor tiden dog går hurtigt!

fastelavn-samlet2 fastelavn-samlet1

2 kommentarer

 • Majken

  De der semlor var helt fantastiske E. Kender ingen som dig, der kan stable sådan et arrangement sammen, hvor det bare spiller med alt fra lækkert mad, kreativ borddækning og pivhyggelig stemning. Tak for en super eftermiddag dog med lille minus for efterfølgende sukkerchok hos de små

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Velbekommen og krammere tilbage til dig M 🙂 Og beklager sukkerchokket – det ramte vist også de voksne her i hytten, dog bare i form af fladhed på sofaen 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NEM BRESAOLA-SNACK