OREO ICECREAM SANDWICH POPS - OG EN VINDER!

TIPS TIL BABYMAD: 4-6 MDR.

babymad2
OK – først og fremmest en disclaimer. For det har man brug for, når man udtaler sig om noget som helst relateret til babyer. Og til alle jer uden babyer – bare spring det her indlæg over ikk’ – så er I søde. For det er sgi ærlig talt røvkedelig snak, hvis ikke man er indehaver af sådan et styks barn 🙂

DISCLAIMER: Jeg har ikke opfundet den dybe (baby)tallerken. Tal med din sundhedsplejerske eller tjek Sundhedsstyrelsens anvisninger, hvis du er i tvivl om det mindste – eller vil følge de “mest rigtige” retningslinjer. Viden er som bekendt flygtig og relativ. Og hvad der har virket for os, virker ikke nødvendigvis for andre. Læg dertil, at de kloge hoveder hele tiden finder ud af, hvad der NU er godt for dit barn. Og så er forvirringen total. I sidste ende skal man nok bare (udover det åbentlyst farlige) følge sin mavefornemmelse og sit barns temperament. Det giver for det meste glade børn og glade forældre.

Nå det så er sagt, så vil jeg her liste et par tips, som vi har haft glæde af de første måneder af den nye fagre verden, der hedder babys første skemad. Og vi har altså været rimelig meget Hr. og Fru Frikadelle-dansker og stort set fulgt Sundhedshedsstyrelsens råd det meste af tiden.

KOKOSFEDT/OLIE SOM FEDTSTOF

Til den første hjemmelavede mos anbefales det generelt at skifte lidt mellem fedtstofferne, der tilsættes mosen. Fx mellem smør, plantemargarine og olier. Vi har også haft god succes med at bruge øko-kokosfedt til grød lavet på rismel og særligt mos lavet på gulerødder og kartofler. Det er som om at sødmen i gulerødderne går meget godt i spænd med kokosfedtets tilsvarende sødme. Vi bruger det faktisk stadig til havregrøden, nu hvor vores datter godt må få det.

babymad3

LAV DIN EGEN SVESKEMOS

Sveskemos er sindssyg dyrt, hvis du køber det på glas. Sådan noget der svarer til en deciliter koster cirkus 17 kroner. Til gengæld er det rigtig godt til en lidt stoppet lille babymave. En sød med-mor fra min mødregruppe tippede mig derfor om at lave det selv. Netto har ofte Urtekrams svesker på tilbudshylderne. Dem smider man bare i en gryde med vand og koger ca. 15 minutter. Derefter blendes de med (det meste) af kogevandet. Justér efter behov. Opbevar mosen på små glas eller hvad du ellers har – og fordel det i fryser og køleskab, så har du altid en lille sending i en snæver vending.

GLAS SOM OPBEVARING

Apropos opbevaring af sveskemos (og anden mos): Jeg havde ærlig talt ikke tænkt enormt meget over opbevaring af mad eller babymad før Julie skrev dette indlæg om at bruge glas. Og hey – når man nu kan – og det ikke er særlig meget sværere at få fat på end plastik, så kan man jo lige så godt bruge glas. Det har man jo faktisk ofte også allerede fra gamle marmelader eller lignende. Ellers fandt jeg blandt andet nogle ret fine små glas med plastiklåg i Føtex til 7 kroner stykket her i vinter. Måske de kan hittes endnu (det er dem med det lilla låg på billedet – og ja, som billedet viser, bruger vi også andet end glas. Helligere er vi altså ikke:)).

babymad4

GRØNT FRA FROST

Selvom jeg godt kan lide at lave mad, så trækker det ærlig talt tænder ud at lave mos hele tiden. Især når man ikke selv går og spiser kogte kartofler, gulerødder eller broccoli særlig regelmæssigt. Det tager alligevel lidt tid at stå der og skrælle og snitte og koge løs. Og når afkommet så vælger kun at spise en kvart spiseske (hvilket er ret sandsynligt i starten), så føler man sig altså nogle gange lidt taget ved næsen. Jeg har derfor ofte tyet til især øko-broccoli fra frost som supplement til friske grøntsager. Så fisker man bare en enkelt lille buket op fra posen, smider den med i kogevandet til dine kartofler eller pastinakker (eller noget helt tredje) før det blendes. På den måde får man lidt ekstra variation uden den store indsats. Änglamark (Kvickly/SuperBrugsen) og Irma har ofte et godt udvalg af øko-grønt på frost.

SNYD

Og ja – selv madbloggere snyder engang imellem. I al fald denne her madblogger. Både når jeg har været på farten, eller når jeg bare ikke gad selv. Det er OK – især, hvis man slet ikke har sovet i dage/uger/måneder, baby er tvær, eller man bare har valgt at energien den dag skulle bruges på at få vasket hår. Så må man efter min mening godt snyde og købe færdig-mad af den ordentlige slags. Jeg har fx slået til hver gang min lokale Kvickly havde HIPP eller Änglamark frugtmos på glas på tilbud og smidt det på toppen af en risgrød. De har også en ret god æblemos fra Urtekram på store glas, der rækker langt og smager godt – også på de voksnes havregrød eller oven på en gang youghurt. Når vi har flottet os, har vi også købt de små fine Ella´s Kitchen frugt- og/eller grøntsagsmos på tube. De er hundedyre, men økologiske – og når nu vores datter hedder Ella, så skulle det da lige mangle.

…Ja sådan kan man også blive fanget af marketing 🙂

De forhandler fx Ella’s Kitchen hos Urtehuset på Gl. Kongevej. Nå ja – og så i Sverige.

babymad

SVENSKER-SNYD

Og det her punkt giver jo så sig selv. Det meste mad er lidt billigere i Sverige end herhjemme pga. kursen. Derfor har vi købt en del babymos med hjem fra hinsidans, når vi har været der. Fx Ella’s Kitchen, som de forhandler i både Coop og ICA. I Coop kan man også få de ret fine små Klämmis-tuber fra Änglamark i bokse af seks styks. De er billigere end Ella’s og er spist med ligeså stor fornøjelse herhjemme. Og nej – Klämmis skal ikke læses som klammis (hvilket jo er meget lidt appetitligt – dog nogen gange sandt i baby-øjemed), men som klemmis, altså, som at tuben klemmes af det lille barn 😉

babymad5

UDSTYRET

Man kan jo købe et væld af tallerkener, kopper og bestik til baby-maden. Det har vi også haft en del af. Meget af det givet som gaver, og det er vi glade for. Vi har dog hittet ud af, at det har fungeret rigtig fortrinligt at bruge små “kaffe-skeer” til baby. Jeg havde helt før baby kom til, fundet nogen fine farverige af slagsen fra Bodum til en flad 10’er  for seks styks i Føtex. Det er altså en del billigere end alt det babybutikkerne forsøger at prakke dig på. Det skal dog siges, at Rema 1000’s babyskeer (altså det er ikke Remas, men de forhandles bl.a. der – og i Netto) faktisk er dem vi har været allergladest for. Jeg tror mærket hedder Bambino eller noget i den stil. De er smalle og har en god hældning, der gør det nemt at få mosen i baby. Jeg mener de koster et sted mellem 40-60 kroner for to styks. Som skåle har vi ofte brugt nogle små Pillivuyt porcelæns-frugtskåle, jeg har haft i evigheder. De har en god størrelse og kan gå i mikroen, hvis man bruger sådan én (hvilket mange plastiktallerkner – selv i baby-versionerne ikke rigtig med god samvittighed kan).

babymad7

Det var vist det for denne gang. Smid gerne jeres bedste tips og tricks til babymad i kommentarsporet. Det modtages altid med kyshånd! Jeg satser på at vende tilbage med et indlæg om maden fra 6-9 måneder snarest. Julie pønser vist også på et indlæg om hendes tilgang til babys mad – og uden at afsløre for meget, så lover jeg, at det ikke bliver en gentagelse af mit. Hun har nemlig valgt en anden go’ vej gennem babymad-junglen 🙂

9 kommentarer

  • Kathrine

    For os var det meget nemmere at springe grødfasen over, og køre efter BLW’s principper.
    Vores datter spiste meget mere og forstår ærligt talt godt at hun ikke gad majs,ris, hirse osv grød. Det smager jo ingenting af, og konsistensen er jo ikke eksisterende.
    Hun har udviklet en fantastisk motorik og sanseligt er det jo skønt for de små fingre at smadre en leverpostej mad ud mellem hænderne. Jeg kan kun anbefale BLW- og man kan jo bare tage enkelt ting fra det, hvis man ikke vil køre det fuldt ud.
    Men ja, det er forskelligt hvad der virker for ens egen lille vidunder.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Man skulle næsten tro at du vidste, hvad der ventede Kathrine – Julie har nemlig også kørt efter BLW principperne med hendes dreng, så du kommer garanteret til at kunne nikke genkendende til hendes oplevelser:) Her i hytten har det dog fungeret fint med mosen de første par måneder, men nu hvor hun er blevet 6 måneder tester vi også alt hvad vi kan udi leverpostejsmadder, agurker og broccoli efter egne evner;)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen Vraa Jensen

    man kan også fryse mos i isterningebakken – og når det så er frosset så over i en beholder. Så har man altid noget at supplere i kartoffelmosen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Åh ja – det har jeg faktisk også læst var et godt trick, men faktisk aldrig selv fået prøvet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Tak for tips! Jeg ser frem til både dit og Julies indlæg. Jeg har en baby på 6,5 måneder, der indtil videre ikke er den store fan af skemad. BLW kører udmærket, men synes der er lidt lange udsigter til måltider, der mætter

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Velbekomme – så må vi hellere se at få fingrene til tastaturet igen 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Filip

    De har faktisk også en glimrende udvalg af Ella’s på http://www.helsebixen.dk/shop/babymad-421c1.html
    Der køber min moster det altid 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Filip

    Stor ros for bloggen iøvrigt. Jeg har læst med længe, men har dog aldrig kommenteret før nu 🙂
    Synes forresten det er super hyggeligt med det personlige twist bloggen har fået, hvor der indimellem kommer kære billeder af barnet i og omkring køkkenet. De kan lige så godt lære det tidligt 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Tak for tippet til Ella´s Kitchen – og de søde ord om bloggen i det hele taget:) Vi er vilde med trofaste læsere 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OREO ICECREAM SANDWICH POPS - OG EN VINDER!