365 SUN LOLLYS TIL...

TOMATRISOTTO

tomatrisotto

tomatrisotto01

tomatrisotto02

Her kommer en ret så herlig – og for mig lidt anderledes – opskrift på risotto. For mig er risotto som regel helt tomatfri og indeholder i stedet svampe, asparges, kylling eller lignende. Men en dag havde jeg vildt meget lyst til noget tomatet, som ikke var en pastasauce og så gik jeg på jagt i kogebøgerne.

Denne opskrift fandt jeg i en af mine yndlings-grønne kogebøger, nemlig Veg everyday fra River Cottage.

Tomaterne giver både sødme og syre til den ellers til tider lidt fede og fade risotto. Her får du min version af opskriften – og et par tips i enden!

 

Til to personer:

250 g tomater. Jeg brugte små datterino-tomater fra Irma

1 lille fed hvidløg

Evt. et par friske kviste timian

125-150 g risottoris

1 mellemstørrelse løg

4-5 dl grøntsagsfond eller hønsefond

1/2 kugle mozarella

En halv pakke ruccola

1 skvis hvidvin eller andet booze. Vi havde kun grappa, så det brugte jeg.

Olivenolie

Parmesan

 

Sådan gør du: 

Først laves tomatsovsen i ovnen. Ovnen indstilles på 180 grader varmluft og alle tomaterne skæres over på midten og lægges med skærefladen opad i et fad. Hvidløg hakkes og fordeles udover tomaterne. Hæld lidt olivenolie over og smid fadet i ovnen. Tjek til tomaterne efter en halv times tid. De skal være småkrøllede i kanten og faldet godt sammen. Mine var her begyndt at blive lidt brankede i toppen, så jeg skruede ned på 50 grader og gav dem 10 minutter mere.

Sæt tomaterne til at køle af.

Hak løg og varm en sautépande op med lidt olivenolie eller smør, sautér løget i 8-10 minutters tid ved svag varme, indtil det er klart. Smid risottorisene i gryden og rist dem godt i gennem – 3-4 minutters tid, til de begynder at se lidt klare ud. Smid sprut eller vin på og lad det simre næsten helt væk. Gør din fond klar og lun den igennem (jeg blandede fond med kogt vand). Hæld fonden på lidt af gangen og rør jævnligt. Tilsæt mere fond, når risene har suget fonden i gryden til sig.

Mens du vander risottoen regelmæssigt, gør du tomatsaucen klar. Put tomaterne i en si og gnid al saft og kraft igennem den og ned i en skål til du stort set kun har skallerne tilbage. Det kræver lidt knofedt, men det betaler sig i sidste ende. Hvis tomatsnasket i bunden af dit fad ikke er helt branket (snasket på billedet ovenfor er for branket – det var det ikke første gang jeg lavede den, så der gjorde jeg som følger), så smid evt. lidt af fonden ned i fadet og skrab godterne fri – og fodr så din risotto med den tomatiserede fond.

Når risene er nnnæsten færdige, men lige med en mikrosmule bid i inde i midten, røres tomatsaucen i og varmes godt igennem et par minutter. Smag til med salt og peber, tag gryden af varmen og smid derefter mozarellaen i tern i gryden og dæk med låg – jeg gav den i øvrigt også lige en bette klump smør. Det skader aldrig.  Lad gryden stå et minut og rør herefter den nu smeltede mozarella lidt ud i risottoen. Der må gerne være små stykker ost her og der, så du behøver ikke at give den fuld slæde med omrøringerne.

Servér risottoen med rucola, lidt olivenolie og gerne også parmesan.

tomatrisotto03

 

Et par tips:
Brug gerne små datterinotomater eller lignende. Har lavet retten med både de små tomater og nogle “almindelige” tomater – og der var langt mere smag i de små.

Sørg for at risottoen er supervarm, når du putter mozarellaen i – og så på med låget med det samme. Min blev lige til den tørre side, fordi mozarellaen ikke smeltede ordentligt og jeg derfor lige gav den endnu et skud varme.

Synes du at retten mangler “zing”, så prøv med et par (få!) dråber eddike. Peber og rucola er helt essentielt for, at det hele går op i den højeste enhed!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

365 SUN LOLLYS TIL...