JULEBAG VOL. 2 - MEYERS BRUNKAGER

Gaffelsplitter – en ny julesmåkage

citronoedder02

gaffelsplitter

citronoedder03

Så blev det tid til endnu en gang småkager her på bloggen (vi er gået i seriøst godte-bage-mode her hos G&G!) Disse basser blev til i idéprocessen før vores store bagedag (som disse og disse blev resultatet af) – en herlig bastard med pebernødder og citron-hasselnødder-småkager som forældre.

Jeg har dog været helt lukket ned, når det kom til et navn til småkagerne. Så meget at jeg tænkte at jeg måske slet ikke fik skrevet om dem. Men det er jo virkeligt dumt. Heldigvis fik jeg den idé at spørge jer kloge læsere på vores fb-side og det kom der nogle virkeligt gode bud ud af – I er for seje!). Jeg endte med at kombinere to af forslagene. Nemlig Mariannes “Gaffelkager” og Jyttes “Pebersplitter”. Jeg havde slet ikke selv set det ret så smarte i at jeg havde brugt en gaffel til at dekorere kagerne, når nu vi faktisk kalder vores bette blog for Gane&Gaffel. Så det skulle selvfølgelig med i navnet. Derudover kunne jeg bare ikke stå for “splitter”-betegnelsen. Så sådan blev det. Tusind tak fordi i gad at lege med! 🙂

Nåh, men nu til kagerne, ik. De er jo sådan set det vigtigste. Egentlig havde jeg tænkt mig at stikke kagerne ud, men det egnede dejen sig simpelthen ikke til. Den var lidt for porøs, og jeg måtte droppe projektet efter at 10 udstukne kager havde taget mig en halv time. Mest for ikke at blive åndssvag i processen. Dem jeg fik udstukket bagte nu fint, men jeg kan egentlig godt lide det lidt rustikke look og den gode hapsestørrelse, jeg endte op med.

Kagerne smager dejligt julet, men er ikke for søde i det. Både ingefær og citron giver dem en anelse friskhed (hvis småkager da kan siges at være frisk i det). Hasselnødderne er hakket så fint, at de mest af alt giver splitterne en lidt porøs fornemmelse. Man kan sagtens hakke dem grovere, hvis de skal spille en større rolle, men jeg ville gerne være sikker på at husets mindste beboer ikke kunne kløjes i et stort stykke hasselnød.

Du skal bruge:

 • 100 g hasselnødder
 • 125 g sukker (jeg brugte lyst muscovadosukker)
 • 125 g blødt smør
 • 1 æggeblomme
 • 0,5 dl piskefløde
 • 0,5 tsk fintrevet frisk ingefær
 • 1,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk friskkværnet peber
 • 1 tsk vanillepulver
 • Skallen fra en citron, fintrevet
 • 0,5 tsk bagepulver
 • 0,5 tsk natron
 • ca. 280 g mel

 

Sådan gør du: 

Start med at tænde ovnen på 160 grader og tag smørret ud af køleskabet – det skal blive blødt inden du kan gå i gang. Læg hasselnødderne på bagepapir og bag dem v 10 minutter, til skallerne begynder at løsne sig. Pas på du ikke giver dem for meget, så de får en brændt smag.

Hæld de bagte hasselnødder i et rent viskestykke og rul/nulr dem grundigt, så skallerne kommer af. Hak nødderne groft eller fint (fx i en minihakker).

Skru ovnen på 180 grader varmluft.

Pisk det bløde smør og sukkeret godt sammen i en skål. Tilsæt æggeblomme og fløde og rør godt igennem. Tilsæt nu alle smagsgiverne og hasselnødderne og rør det hele godt sammen. Bland natron, bagepulver og ca. 250 g af melet i en anden skål og rør det ned i dejen. Tilsæt mere mel om nødvendigt. Dejen skal kunne hænge nogenlunde sammen og ikke være alt for klistret. Den må godt være lidt porøs.

Tag en god håndfuld dej og rul den ud til en lang pølse. Skær pølsen i små bidder (lidt mindre end de skal være, når de er færdige, de hæver i ovnen!). Læg dem på bagepladen og giv dem et tryk med en gaffel for lidt mønster.

Når pladen er fuld, smides den i ovnen i 8-10 minutters tid til kagerne har fået lidt farve. Du kan evt. tage en ud og lade den køle lidt og se om den er gennembagt. De bliver først hårde i det når de er kølet lidt.

Fortsæt til al dejen er brugt. Lad gaffelsplitterne køle af på en rist og kom dem i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, når de er kølet af.

Nyd, nyd, nyd.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JULEBAG VOL. 2 - MEYERS BRUNKAGER