SPIS BORNHOLM PÅ 36 TIMER

NY-STYLE BAGELS

NYbagels6

Julie skrev for noget tid siden om mad og minder, og jo i særdeleshed, hvordan mad vækker (gode) minder. Jeg kan ikke nå hendes indlæg til sokkeholderne, men jeg kan i hvert fald give hende ualmindelig ret.

En af de “retter”, der vækker minder hos mig er bagels. Mit problem er bare, at jeg ikke synes man har kunne få ordentlige bagels i København eller omegn i flere år, så mine minder har primært rumsteret rundt inde i min knold og ikke i min mund.

Mine bagels-minder handler nemlig om de ægte new yorker versioner af slagsen, og stammer fra min studietid, hvor jeg var på udveksling i Vancouver i 2007. Hvorfor jeg havde fået mig selv sendt til sporty og outdoorsy Vancouver, når nu jeg elsker storbyer, er stadig et mysterium, også for mig selv – og derfor benyttede jeg mig af lejligheden til at besøge New York, når nu jeg var på kontinentet (det var jo “bare” en 5 timers flyvetur væk…). Det passede så også fint med, at jeg i New York kunne besøge nogle venner, der var i praktik der. I NY  tjekkede jeg ind på et hostel i Chelsea. Og det er HER mine bagels-minder starter! For jeg havde hele dagen for mig selv inden drengene havde fri fra arbejde, så om morgenen inden jeg gik ud og shoppede, gik min vej forbi en lille deli, hvor jeg tankede op på morgenmad to-go bestående af friskpresset appelsinjuice og toastede chewy bagels med creme cheese. Det var ikke noget kulinarisk vidunder, men de var gode, og den der fornemmelse af at gå rundt alene med min bagel inden byen vågnede for alvor og med hundelufterne som det eneste selskab, dét husker jeg så tydeligt, som var det i går. Måske er det i virkeligheden særligt min egen selvstændighed jeg husker. Det med at være alene i den gigantiske by. Og at det faktisk slet ikke var så skræmmende, som mine forestillinger om at være “alene på ferie” altid har bildt mig ind.

Siden jeg sidst var i New York (og vi taler nok ca. 2010 her), har der godt nok været langt mellem de gode “bagel-snaps”. For de er altså svære at opdrive andetsteds. Jeg har naturligvis forsøgt at google mig til gode bagelssteder i København og andre storbyer, der har krydset min vej (når nu ikke New York har gjort det), men uden held. Jeg har derfor et par gange forsøgt mig udi hjemmelavede bagels.

Første gang var i vinters, hvor jeg faldt over Peter Reinharts opskrift på forskellige blogs, bl.a. fra The Wednesday Chef

For nylig blev det dog denne opskrift fra Sophisticated Gourmet, jeg kastede mig ud i. Og de var virkelig gode og forholdsvist nemme at bage (tager blot et par timer, og når man bliver vækket af en toårig kl. 6.30 (også i weekenden:/), så er der rigelig tid til at være bagelbager fra morgenstunden).

Ingredienser og mine kommentarer på dansk følger her (for fremgangsmåde klik på linket til Sophisticated Gourmet herover):

Til ca. 8 store bagels:

  • 500 gram hvedemel (evt. lidt mere eller mindre – prøv dig frem)
  • 300 ml lunket vand (evt. lidt mere eller mindre – prøv dig frem)
  • 2 tsk tørgær
  • 1,5 spsk rørsukker
  • 1,5 tsk salt

NYbagels NYbagels2 NYbagels3

Jeg fulgte opskriften ret præcist, bortset fra et par små afvigelser:

Jeg smed fx min dej i vores røremaskine efter jeg havde blandet ingredienserne løst sammen, istedet for at ælte selv. Dejen fik tilsvarende ca. 10 minutter i røremaskinen.

Da jeg skulle koge mine bagels, smed jeg lidt bagepulver (1 tsk) og maltsirup (1 tsk) i vandet. Det gør man i Peter Reinhardt opskriften, og det gav en rigtig fin lidt mørk gylden overflad og en anelse sødlighed. Jeg brugte forrsten en ret stor gryde, hvor der lige akkurat kunne være fire bagels ad gangen.

Jeg valgte at koge mine bagels i de ca. 2 minutter på hver side, som SG anbefaler, hvis man vil have lidt ekstra “chewyness”, og det synes jeg virkelig de fik!

Mine bagels havde fået nok efter 15 minutter ved 220 grader varmluft, så start evt. med det, og se til dine bagels derefter.

Mums! Vi skyndte os at spise de første bagels til morgenmad mens de stadig var lune med henholdsvis smør og creme cheese. Og de var altså ret perfekte!! Så hvis ikke nogle andre snart gør noget ved det, så må jeg vist selv til at åbne en ordentlig bagelshop i København med klassiske N.Y. bagels. Nu mangler jeg det bare endnu mere 😉

NYbagels5 NYbagels7 NYbagels8

 

2 kommentarer

  • Sascha

    Mmm, man kan godt se at dine bagels blev gode og jeg fik lyst til dem med blueberry eller everything bagels! Tak for god inspiration!
    Med venlig hilsen
    Sascha

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sascha

    Mmm, man kan godt se at dine bagels blev gode og jeg fik lyst til dem med blueberry eller everything bagels!
    Hvis du skulle få lydt til at kaste dig ud i et bagel eventyr, har du i hvertfald skabt et godt indtryk hos mig. Tak for god inspiration!
    Med venlig hilsen
    Sascha

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SPIS BORNHOLM PÅ 36 TIMER