KIKÆRTE-CURRY OG KØDFRI MANDAG

JULEKYS – OG HEJ-JEG-LEVER-STADIG

julekys03

julekys, julemarengs

Nåhmen hej alle sammen. Ja jeg lever faktisk stadig. Selvom det faktisk er mere eller mindre præcist et halvt år siden, at jeg sidst har blogget. Jeg kan godt afsløre for jer, at jeg har savnet det noget så vederstyggeligt. Men der går nok endnu noget tid før jeg kommer til at blogge regelmæssigt igen. Desværre slog jeg mit hovede i juni, hvilket betød, at jeg erhvervede mig min anden hjernerystelse på blot 1,5 år. Og det kunne min hjerne altså ikke rigtigt holde til, så jeg er først lige så småt ved at starte op på arbejde igen efter laaang tids sygemelding. Pyha, det har været lidt af en omgang – og den er sådan set ikke rigtigt slut endnu.

MEN den historie må I få en anden dag, for der er simpelthen sket det, at jeg både har lavet nogle ret dejlige søde sager OG har overskuddet/tankevirksomheden til at tage billeder af dem og nu endda også at skrive om dem (fordelt på tre sessions, ahem).

Opskriften kom til verden i krydsfeltet mellem 3 tiloversblevne æggehvider og begejstringen over at have prøvesmagt Nimbs Afternoon Tea-koncept. Her var Emilie og jeg så heldige at herren bag herlighederne, Torben Bag, kom ud med et par snemandsflødeboller til os (de kan også købes på Nimb, men er ikke en del af Afternoon Tea serveringen). Guffen i flødebollerne var tilsmagt med julekrydderier og udgjorde en dejlig overraskelse. Jeg er normalt ikke til flødeboller med smag og vælger altid de klassiske, men denne smagssatte variant spillede bare.

Hovedbestanddelene i guf og marengs er jo de samme, så jeg tænkte, at smagsprofilen nok godt kunne overføres til marengs med en hvis garanti for succes. Og jeg fik ret! Marengs kan godt være lige vel sødt, sådan på den hvinende måde – og her spiller de varme krydderier altså ret godt op mod sukkeret.

Fremgangsmåden er ret simpel. Jeg har dog i en periode været ramt af marengsforbandelse, hvor det simpelthen ikke kunne lykkes mig at piske en ordentlig marengs. Den periode sluttede den dag, jeg kørte et eddikevædet stykke køkkenrulle over både skålens indvendige side og piskeriset. Tip hermed givet videre.

julekys01

Du skal bruge:

  • 3 æggehvider (str.m/l), cirka 100 g
  • 145 g sukker (alm. hvidt sukker, ikke rørsukker)
  • 1 tsk brunkagekrydderi fra Mill&Mortar (er en blanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker, så erstat om du vil)
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær

Sådan gør du:

  • Sæt ovnen på 100 g (ikke varmluft)
  • Pisk de tre æggehvider godt stive, så skummet danner toppe, når du trækker piskeriset op. Jeg bruger elpisker og vil klart anbefale dig at gøre det samme.
  • Tilsæt sukkeret lidt efter lidt og pisk løs. Efterhånden skulle massen gerne blive blank i det, men stadig beholde sin stivhed.
  • Tilsæt krydderierne til sidst og pisk det hele godt igennem en sidste gang.
  • Sæt dine marengs på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis du har tylle, så brug den, ellers kan du sætte små toppe med to skeer. Det giver forskellige udtryk, men smagen er overraskende nok ens 😉
  • Giv marengskyssene en time i ovnen, sluk herefter ovnen, sæt en grydeske i klemme i ovnlågen og lad marengskyssene blive i ovnen til den er kølet af.
  • Tag marengskyssene ud og opbevar dem i en lufttæt beholder, når de er blevet helt kolde
  • Velbekomme

julekys02

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KIKÆRTE-CURRY OG KØDFRI MANDAG