ISPRODUKTION

WANNABE-HYLDEBLOMSTSAFT FOR DE SÆSONSTRESSEDE

Det sidste stykke tid har mine cykelture rundt i Kbh og omegn (rigtigt meget cykleri til/fra kolonihaven blandt andet) været præget af modstridende følelser. Først rammer den liflige duft af hyldeblomst mine næsebor og sender mig ind i et parallelunivers af sommerminder, soldage og sødme. Straks herefter bliver jeg ramt af det, jeg kalder sæsonstress. Den stress der relaterer sig til, at det er NU, der er hydeblomster, NU der skal plukkes jordbær, NU brombærrene er modne og FUCK jeg nåede ikke ramsløgene eller de næstenmodne hasselnødder.

Igen i år har det været svært at få dedikeret tid og køleskabsplads til hyldeblomstplukning en tidlig morgen og store gryder, der skal stå og trække i flere dage. Så den eneste hjemmelavede hyldeblomstsaft, jeg har fået, var til sommerfest i børnehaven, hvor ungerne havde samlet hyld i naturbørnehaven og lavet saft til festen (jeg elsker den børnehave!).

I weekenden var vi så i kololand og søndag morgen, da vi fulgtes med vores nabo ned fra fællespladsen (og ditto toiletter :-)), stødte vi på nogle hyldeskærme, Benny og jeg havde studeret dagen før. Nabo Laila fortalte, at man kunne lave hyldeblomst-the, hvilket var nyt for mig, og vi plukkede en stor håndfuld skærme for lige at teste det af.

Tilbage i kolo’en bryggede vi hyldeblomstthe til morgenmaden ved at plukke de tykkeste stængler af skærmene og overhælde dem med kogende vand i en thekande. Den duftede fantastisk af hyld, men smagte “bare af the”, som den fire-tre-kvart-årige konstaterede. Jeg tænkte, at sødmen og citronen jo er noget af det, der giver den klassiske hyldesmag i den traditionelle saft – og besluttede derfor at lave et lille eksperiment:

Jeg siede theen, blandede ahornsirup (det var det sødemiddel, der var) og noget citronsaft i, hvorefter jeg satte det på køl. Et par timer senere tog jeg den nu afkølede the frem, smagte til med yderligere citronsaft og ahornsirup – og yes. En slags hyldeblomstsaft! Ikke den ægte vare, men det smagte ret så skønt og mildt og sommerligt. Den skal ikke fortyndes og kan helt sikkert ikke holde sig overvældende lang tid, men til gengæld var det så urimeligt nemt, at du ikke har brug for anden opskrift, end hvad jeg lige har skrevet ovenfor.

Du kan sikkert bruge sukker i stedet for ahornsirup, hvis du tilsætter sukkeret, mens theen er varm. Men det gode ved ahornsiruppen er, at den opløses lige så fint i den kolde saft og dermed er god til den sidste tilsmagning.

 

 

1 kommentar

  • Dorthe pedersen

    Måske nyttigt at vide at du kan fryse hyldeskærmene
    Derudover kan du anvende din hyldeblomst – og alle mulige andre teer baseret på vilde urter, som basis for et brød
    Se yderligere på facebook urte-heksen

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ISPRODUKTION