Kylling ala Römertopf
Af Julie
En af de gaver jeg gav min kæreste i julegave var en Römertopf (aka en stegeso). Römertopf er så vidt vides bomben inden for stegesøer(?!) og jeg havde hørt om al den gode mad, hans far havde fremstillet i en ditto (måske var det lidt en gave til os begge to. Hmm)
Efter en römer-debut, der skreg ’fiasko’ ud i vores lille køkken (det var noget med et brød, der sad meget fast, skal nok skrive noget om det, når det lykkes!), var det tid til genoprejsning. Derfor stod den på kylling med det hele i Römertopfen allerede dagen efter.
Jeg rodede lidt rundt på nettet, for at se hvad andre kloge hoveder havde gjort og stykkede så min egen version af en opskrift sammen, som blev udført sammen med gemalen. Det smarte ved sådan en Römertopf er at man kan lave et helt måltid i den og at man ikke rigtig behøver at bekymre sig om maden, når først den er sat over. Den passer bare sig selv!
Römertopfen er lavet af ler og skal sættes i vandbad i en ti-minutters tid før den tages i brug. Leret opsuger vandet og afgiver det til maden under tilberedningen. På den måde bliver maden dejlig saftig.
Her er hvad vi gjorde:
Kartofler, knoldselleri, løg og gulerødder blev skåret i store stykker og lagt i Römeren sammen med lidt frisk chili og et par fed hvidløg.
Kylle blev smurt ind i olie og drysset med salt og peber både indvendig og udvendig. Herefter fik den en ordentlig ladning frisk persille og timian op i nummi og blev lagt oven på grøntsagerne. Lidt rødvin blev hældt ved og låget kom på.
Römeren blev sat i en kold ovn (det skal den vist altid – mener, at det er fordi den ikke tåler varmechok), som blev sat på varmluft 200 grader.
Der ventes herefter i ca. halvanden time. Vi tog låget af til sidst og gav kyllen lidt grill for at få skindet sprødt. Det var nu overraskende meget på vej inde under låget.
Og tadaaa. Kyllingen var så mør, at lårbenet faldt ud, da vi ville tjekke om den var færdig.
Den blev serveret med grøntsagerne, som smagte suuperdejligt og med lidt af den væske der havde samlet sig i bunden. Hertil en håndfuld brøndkarse og lidt ajvar. Nem mad, der kræver uhyre lidt af kokken. Fornemmer allerede hvordan Römeren nok skal blive en god ven herhjemme.
Set i bakspejlet gav vi nok kyllingen lidt for meget. I hvert fald undgik vi ikke at brystkødet blev lidt tørt. Strategien for næste kylling, der ryger i Römeren, er at den skal have lidt kortere tid med låg, og at der så skal skrues max op for grillen bare et par minutter til sidst, hvor låget er taget af.
Nu skal vi ud og lave mad ud af resterne!!
Hihi… Sad han foran ovnen i halvanden time? 😉
Det ser lækkert ud!