KYLLING OG GRØNT EN MASSE
I sidste uge blev jeg for første gang i mit liv den glade indehaver af en Aarstiderne kasse – leveret smukt foran min hoveddør ufatteligt tidligt om morgenen – og spækket med masser af gode (grønt)sager. Jeg havde grundigt timet første kasses ankomst med en uge, hvor der kom masser af gæster, så grøntsagerne fluks kunne komme i brug.
Grøntsagerne blev i første omgang (til de første hold gæster) brugt som varierende tilbehør til en god blanding kylle – bl.a. kyllingelår og overlår (der var et godt tilbud i Irma på kylle fra De 5 gaarde).
Det er jo sådan set ikke super opfindsomt at servere mere eller mindre det samme to aftener i træk – men det smagte altså virkelig godt – og så varierede jeg tilbehøret lidt i stedet (og gæsterne var alligevel heller ikke de samme, så det var kun mig selv, der måtte trækkes med uopfindsomheden).
Grundessensen i begge middage var et stort fad med diverse rodfrugter – her pastinak og kartofler – suppleret af en halv citron skåret i små skiver, hvidløg, oregano, salt, peber og rosmarin. Ovenpå denne herlighed røg kyllestykkerne, der lige havde fået en omgang olie og salt + peber.
Fadet med rodfrugter og kylle kom i en ovn tændt på 200 grader. Forinden var der dog lige tilføjet 1-2 deciliter grøntsagsbouillon i bunden af fadet – og efter ca. 40 minutter i ovnen, blev bouillonen suppleret af lidt piskefløde ( ca 1 deciliter). Fadet skal i alt have ca. 50 minutter i ovnen.
Uhmm – det er altså virkelig god og nem gæste-hverdagsmad, der bare for det meste passer sig selv.
Til første servering af kyllefadet røg der en omgang af de fine flerfarvede gulerødder i ovnen on-the-side. De var blot flankeret af lidt salt, peber, olie og birkes – frit efter kogebogsklassikeren Suveræne Salater.
Til den anden omgang kylle i fad kom der fyldte portobellosvampe og en kålsalat på bordet (mere om kålsalaten en anden go’ gang). Portobello-svampene laves ved, at stokkene fjernes fra de svampe du skal bruge, hakkes med ca. to ekstra svampe og 1-2 porrer (jeg havde gang i en pakke med seks styk svampe i alt, der gav fire fyldte svampe). De hakkede svampe og porrer svitses på panden i olie, lidt citronsaft og æblecidereddike, overhældes med fløde, der får lov at koge lidt ind og smages til sidst til med salt og peber. Fyldet toppes op på svampene og får en tur i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader.
Åh, elsker kyllingefad – det passer nemlig bare sig selv og smager tilmed skønt. Men det er længe siden jeg har fået fyldte svampe, det må jeg lave om på, for holdop de er også gode.
– Anne